Πώς η θυμωμένη street art μεταμόρφωσε την Αθήνα σε μια πιο μοντέρνα πόλη

Από τη μία πλευρά εξαθλιωμένοι Έλληνες που αναζητούν φαγητό ή παλιά ρούχα μέσα στα σκουπίδια και από την άλλη μια Αθήνα, η οποία «σφύζει» από τουρίστες.

Τις δύο όψεις της ελληνικής πρωτεύουσας παρουσιάζει στην έντυπη έκδοσή του το οικονομικό περιοδικό Economist, το οποίο παράλληλα αναδεικνύει και μια καλλιτεχνική τάση που έχει δώσει άλλο… χρώμα στην Αθήνα. Και ποια είναι αυτή;

Τα γκράφιτι στους τοίχους πολυκατοικιών και κτηρίων, από καλλιτέχνες που «πολεμούν» με τα σπρέι τους τη λιτότητα και την οικονομική κρίση στην Ελλάδα.


Φωτογραφία: (EUROKINISSI/ΤΑΤΙΑΝΑ ΜΠΟΛΑΡΗ)

«Δεκάδες νέα μπαρ και καφέ έχουν αρχίσει να εμφανίζονται  και η street art και το γκράφιτι που ανθίζουν, έχουν δώσει στην πόλη μια πιο “νευρική” όψη» αναφέρει το οικονομικό περιοδικό.

Την ίδια ώρα, φιλοξενεί και δηλώσεις ενός Αμερικανού τραπεζίτη, που επισκέφτηκε πρόσφατα τη χώρα μας, και δήλωσε ότι παλαιότερα η Αθήνα «ήταν μουσεία και αρχαία»  αλλά αυτή η πραγματικότητα έχει πλέον αρχίσει να αλλάζει.
«Vasanizomai» και «kleista gia panta» είναι δύο από τα σλόγκαν που, όπως αναφέρει ο Economist, εμφανίζονται σε τοίχους εγκαταλελειμμένων κτηρίων στην Αθήνα και δείχνουν την πικρία των ορισμένων πολιτών για την κατάσταση που επικρατεί στη χώρα.

Υπενθυμίζει, επίσης, ότι μια στις τέσσερις επιχειρήσεις στο κέντρο της Αθήνας έχουν κλείσει, από το 2009 όταν και ξεκίνησε η οικονομική κρίση.

Φωτογραφία: ΚΟΝΤΑΡΙΝΗΣ ΓΙΩΡΓΟΣ EUROKINISSI

«Οι street artists, όμως, τα πηγαίνουν καλύτερα. Δεν θεωρούνται πλέον βάνδαλοι, ενώ ορισμένοι πληρώνονται για να κάνουν γκράφιτι σε χώρους που έχουν προεπιλέξει οι σπόνσορές τους» αναφέρει το περιοδικό, που παράλληλα παρουσιάζει την ιστορία του Νίκου -ενός καλλιτέχνη του δρόμου- που αυτή την περίοδο ξεναγεί τους τουρίστες στα σοκάκια της Αθήνας για να δουν από κοντά τα πιο πολυσυζητημένα γκράφιτι. Ο ίδιος δήλωσε στο περιοδικό ότι πλέον τα έργα για την οικονομική κρίση έχουν αρχίσει να αντικαθίστανται από γκράφιτι με θέμα τον φεμινισμό ή το προσφυγικό δράμα.

«Η τέχνη εδώ ήταν πιο θυμωμένη και δυσάρεστη αλλά τώρα είναι πιο έξυπνη… Υπάρχει ένα αίσθημα παραίτησης αλλά είναι ορατή και μια ενέργεια» δήλωσε στο περιοδικό ο Μάικλ Λάντι, Βρετανός καλλιτέχνης που εργάστηκε στους δρόμους της Αθήνας στις αρχές του χρόνου.


Φωτογραφία: (EUROKINISSI/ΤΑΤΙΑΝΑ ΜΠΟΛΑΡΗ) 

Την ίδια ώρα, τονίζεται ότι ο Δήμος Αθηναίων παρακολουθεί στενά την κατάσταση. «Τα πολλά έργα κάνουν το γκράφιτι να μοιάζει απειλητικό και κάνει τους τουρίστες να αισθάνονται ανασφαλείς» δήλωσε η Ελίνα Ντάλα, αρχιτέκτονας.

«Οταν το γκράφιτι μιας κουκουβάγιας -το σύμβολο της Αθήνας από τους αρχαίους χρόνους- με άγριο ύφος ζωγραφίστηκε, αμέσως φρόντισαν να το καθαρίσουν. Η κουκουβάγια, την οποία ζωγράφισε ένας ασιάτης street artist, έχει γίνει το ίδιο γνωστή με μουσειακά κομμάτια» ολοκληρώνει λέγοντας το περιοδικό.


Φωτογραφία: (EUROKINISSI/ΤΑΤΙΑΝΑ ΜΠΟΛΑΡΗ)


Φωτογραφία: (ΓΡΗΓΟΡΗΣ ΒΑΚΙΡΛΗΣ / EUROKINISSI)


Φωτογραφία: Εurokinissi – ΔΗΜΗΤΡΟΠΟΥΛΟΣ ΣΩΤΗΡΗΣ


Φωτογραφία:  Eurokinissi / ΝΙΚΟΛΟΠΟΥΛΟΣ ΑΝΤΩΝΗΣ


Φωτογραφία: Eurokinissi / ΝΙΚΟΛΟΠΟΥΛΟΣ ΑΝΤΩΝΗΣ


Φωτογραφία: (EUROKINISSI/ΣΤΕΛΙΟΣ ΜΙΣΙΝΑΣ)

Πηγή