Αυτό το μεσαιωνικό κάστρο το χτίζουν με υλικά και τεχνικές του 13ου αιώνα εδώ και 20 χρόνια

Το κάστρο Guedelon στη Βουργουνδία της Γαλλίας είναι φημισμένο μιας και εδώ και 20 χρόνια, τεχνίτες, εθελοντές και εργάτες, φιλοδοξούν να το δουν ολοκληρωμένο, με μέσα όμως, που είχαν οι αντίστοιχοι τεχνίτες του Μεσαίωνα.

Η ομάδα ξεκίνησε το έργο το 1997 και όπως υπολογίζουν θα είναι έτοιμο το 2023, ως τουριστικός προορισμός για αναψυχή και εκπαίδευση.

Μετά την περιήγηση σκοπεύουν να καλωσορίζουν τους επισκέπτες σε ένα «μεσαιωνικό» εστιατόριο, ενώ στόχος τους είναι να οργανώνουν σχολικές εκπαιδευτικές εκδρομές, για να έρθουν τα παιδιά κοντά στις συνθήκες ζωής του μεσαίωνα.

Το βλέπουν σαν ένα παιχνίδι. «Ο κανόνας είναι ότι επιτρέπεται να χρησιμοποιήσουμε μόνο μέσα και εργαλεία που γνωρίζουμε από έγγραφα ότι υπήρχαν εκείνη την εποχή» λέει ένα μέλος της ομάδας.

Κυρίως χρησιμοποιούν πέτρα και ξύλο από τις γύρω περιοχές.

Εθελοντές και ερευνητές το κατασκευάζουν χρησιμοποιώντας μόνο τεχνικές και υλικά που ήταν διαθέσιμα τότε

Η όλη διαδικασία θυμίζει τα γυρίσματα και το σκηνικό ταινίας άλλης εποχής.

Όπως αναφέρει το wikipedia, ο Jacques Moulin, επικεφαλής αρχιτέκτονας για το έργο, σχεδίασε το κάστρο σύμφωνα με το αρχιτεκτονικό μοντέλο που αναπτύχθηκε κατά τον 12ο και 13ο αιώνα από τον Φίλιππο Β της Γαλλίας.

Για την σχεδίαση λαμβάνεται υπόψιν η γνώση επιστημόνων και ιστορικών, ενώ το έργο έχει δημιουργήσει 55 θέσεις εργασίας και 200 θέσεις εθελοντών.

Ήδη, πριν την ολοκλήρωση του το κάστρο δέχεται περισσότερες από 300.000 επισκέψεις το χρόνο.

Φωτογραφίες/πληροφορίες: wikipedia, guedelon.fr/en/

Πηγή