Η Λάρισα βραβεύεται από την UNESCO

Από τη Λένα Λυδάκη

Η ελληνική πόλη συγκαταλέγεται στις «Πόλεις που μαθαίνουν»

Το βραβείο της UNESCO για τις Πόλεις που Μαθαίνουν (Learning Cities) απονεμήθηκε στην πόλη της Λάρισας. Η Λάρισα είναι η πρώτη ελληνική πόλη, που μετέχει στο Διεθνές Δίκτυο των «Πόλεων που Μαθαίνουν» αλλά και η μοναδική στην οποία έχει απονεμηθεί το σχετικό βραβείο. Φέτος βραβεύτηκαν συνολικά 16 πόλεις απ’ όλον τον κόσμο.

Το βραβείο αυτό αφορά το πώς κάθε μία από αυτές τις πόλεις αντιμετωπίζει διάφορες προκλήσεις -οικονομικές, πολιτικές, κοινωνικές, περιβαλλοντικές–  και επιδιώκει να δείξει δημόσια τις χρήσιμες πρακτικές που μπορούν να χρησιμοποιηθούν από τις πόλεις σε όλο τον κόσμο για την ανάπτυξη με βιώσιμο τρόπο. Μια  πόλη που προωθεί τη δια βίου μάθηση για όλους. Η UNESCO ορίζει ως πόλη που μαθαίνει, μια πόλη που: Προωθεί τη συμμετοχική μάθηση από τη βασική ως την ανώτερη εκπαίδευση. Επεκτείνει τη χρήση σύγχρονων τεχνολογιών μάθησης. Βελτιώνει την ποιότητα της μάθησης. Διευκολύνει την εκμάθηση στον χώρο εργασίας. Προωθεί την κουλτούρα της δια βίου μάθησης.

Τα βραβεία «Learning Cities» 2017, κέρδισαν οι πόλεις: Μπρίστολ (Μεγάλη Βρετανία και Βόρεια Ιρλανδία), Καμάρα ντε Λόμπος (Πορτογαλία), Κόνταγκεμ (Βραζιλία), Γκελζενκίρχεν (Γερμανία), Γκίζα (Αίγυπτος), Χόντζου (Κίνα), Λάρισα (Ελλάδα), Λίμερικ (Ιρλανδία), Μάγιο Μπαλέο (Καμερούν), Τσερεκορέ (Γουινέα), Οκαγιάμα (Ιαπωνία), Πεκς (Ουγγαρία), Σουραμπάγια (Ινδονησία), Σουόνον (Νότια Κορέα), Τύνιδα (Τυνησία) και Βίλα Μαρία (Αργεντινή).

Πηγή