Η Πινακοθήκη του Βανκούβερ παρουσιάζει την πιο ολοκληρωμένη έκθεση του έργου του Γάλλου ζωγράφου Claude Monet που έχει γίνει ποτέ στον Καναδά.

Ο «Μυστικός κήπος του Κλοντ Μονέ» παρουσιάζει τριάντα οκτώ έργα ζωγραφικής που καλύπτουν τη σταδιοδρομία μιας από τις σημαντικότερες μορφές της δυτικής τέχνης.

Τελευταίο έργο της έκθεσης, ένα που προέρχεται από τον κήπο του ζωγράφου, τον περίφημο κήπο του Ζιβερνί, το μέρος που κατοικούσε ο Μονέ από το 1883 μέχρι το τέλος της ζωής του το 1926.

Οι κήποι που σχεδίασε και έγιναν με την προσωπική του φροντίδα υπήρξαν πηγή έμπνευσης για πολλά από τα έργα του. Ιτιές, μια ιαπωνική γέφυρα, αναρριχητικά φυτά και εξωτικά ψάρια συμπληρώνουν ένα σκηνικό του δια βίου διαλόγου του Μονέ με την τέχνη.

Ο Μονέ ήταν ένα κομμάτι της φύσης που δημιούργησε γύρω του. Το εκπληκτικό και πρωτοποριακό του όραμα μετέτρεψε την ευρωπαϊκή ζωγραφική και άνοιξε το δρόμο για πρωτοποριακά νεωτεριστικά κινήματα τέχνης στον 20ό αιώνα. Ο διαρκώς μεταβαλλόμενος κόσμος της φύσης αντηχεί μέσα από την τέχνη του. Πάνω απ ‘όλα ήταν η εμπειρία της φύσης που έγινε ο κινητήριος καταλύτης της ζωγραφικής του.

Claude Monet, Les Roses

Claude Monet, Les Roses

Nymphéas, 1903

Nymphéas, 1903

Οι κήποι του Ζιβερνί

Οι κήποι του Ζιβερνί

H Ιαπωνική γέφυρα στο Ζιβερνί

Η έκθεση «Ο Μυστικός Κήπος του Κλοντ Μονέ» μελετά επίσης την ποικιλομορφία των θεμάτων του, από την απεικόνιση της σύγχρονης ζωής μέχρι τα χρώματα που γεννιούνται από το μεταβαλλόμενο φως και απεικονίζονται με μοναδική ευαισθησία. Ο Μονέ εντόπισε το Ζιβερνί από το βαγόνι ενός τραίνου σε ένα ταξίδι του. Όταν πέθανε η Καμίγ, η γυναίκα του, μετακόμισε με τα δυο παιδιά του στο γραφικό αυτό χωριό στον ποταμό Επτ. Ακόμα και όταν ταξίδευε για μεγάλα διαστήματα, έδινε οδηγίες δι’ αλληλογραφίας για τον κήπο και τις εργασίες που έπρεπε να γίνουν κάθε φορά. Έζησε στο σπίτι, με τα περίφημα ροζθρυμματισμένα τούβλα στην πρόσοψή του, από το 1883 μέχρι το θάνατό του, σε ηλικία 86 ετών, το 1926.

Σήμερα οι κήποι του Ζιβερνί και το χωριό έχουν γίνει γνωστά ως τουριστικοί προορισμοί εξαιτίας των κήπων του Μονέ. Τους επισκέπτονται περίπου 500.000 άτομα κάθε χρόνο για να θαυμάσουν τους κήπους σε πλήρη άνθιση. O γιος του κληροδότησε το σπίτι και τους κήπους στην Ακαδημία Καλών Τεχνών το 1966 και λειτουργούν σήμερα ως μουσείο.

"Nymphéas reflets de saule"

“Nymphéas reflets de saule”

Ο Μονέ στο Ζιβερνί

Ο Μονέ στο Ζιβερνί

Τα νούφαρα του Ζιβερνί

Τα νούφαρα του Ζιβερνί

 

Το σπίτι του Μονέ στο Ζιβερνί

Το σπίτι του Μονέ στο Ζιβερνί

Info έκθεσης:

Η έκθεση “Claude Monet’s Secret Garden“, στο Vancouver Art gallery, θα διαρκέσει μέχρι την 1η Οκτωβρίου 2017.

Κεντρική φωτογραφία άρθρου: Claude Monet, Nymphéas, 1916–19 © Bridgeman Giraudon/Press.

Πηγή