Δύο γυναίκες φτιάχνουν χώρους παιχνιδιού στην Αθήνα για τις ανάγκες όλων των παιδιών

Από τον Δημήτρη Κυριαζή

Η Αλεξία Σαρπαντιέ, μία εκ των ιδρυτών της ΜΚΟ «Πάρκο Χαράς», μιλά στη LIFO για το πώς μαζί με τη Δήμητρα Κοροκίδα, δημιουργούν χώρους αναψυχής και επιμόρφωσης, προσβάσιμους από όλα τα παιδιά

— Πες μας δυο λόγια για το Πάρκο Χαράς: Ένα πάρκο για όλους.

Το «Πάρκο Χαράς: Ένα πάρκο για όλους» είναι μια αστική μη κερδοσκοπική εταιρεία που ιδρύθηκε από τη Δήμητρα Κοροκίδα κι εμένα τον Οκτώβριο 2016. Το όραμά μας είναι η δημιουργία νέων αλλά και η ανάπλαση υφιστάμενων, εξωτερικών και εσωτερικών, χώρων αναψυχής και επιμόρφωσης, οι οποίοι θα διακρίνονται από καθολική προσβασιμότητα και θα έχουν κατάλληλο εξοπλισμό για παιδιά και ενήλικες με και χωρίς αναπηρία. Καθώς το παιχνίδι αποτελεί το πρώτο μέσο κοινωνικοποίησης των ανθρώπων, επιθυμούμε να προσφέρουμε στο κοινό χώρους διασκέδασης που να μπορούν να αξιοποιηθούν από άτομα όλων των ικανοτήτων, με στόχο την αποδοχή της διαφορετικότητας από τα πρώτα παιδικά χρόνια και τη δημιουργία μιας νέας φιλοσοφίας γύρω από την αναπηρία. Παράλληλα, σε συνεργασία με άλλους φορείς, η εταιρεία αναλαμβάνει την προσαρμογή ψυχαγωγικών, εκπαιδευτικών και επιμορφωτικών μεικτών προγραμμάτων τα οποία είναι σχεδιασμένα ώστε να φιλοξενούν παιδιά και ενήλικες όλων των ικανοτήτων και να παρέχονται ίσες ευκαιρίες σε όλους.

— Τι σκοπεύετε να κάνετε, πού και πώς;

Τι σκοπεύετε να κάνετε, πού και πώς; Τον τελευταίο χρόνο έχουμε αναπτύξει ένα ευρύ δίκτυο συνεργατών που περιλαμβάνει μη κερδοσκοπικές οργανώσεις, κοινωνικές επιχειρήσεις, ιδιωτικές εταιρείες και εθελοντές, με τους οποίους συνεργαζόμαστε στους δύο κύριους άξονες δραστηριοποίησής μας: την ανάπλαση χώρων και τη δημιουργία προγραμμάτων ψυχαγωγίας και επιμόρφωσης για άτομα με και χωρίς αναπηρία. Σε συνεργασία με την εταιρεία Starkid Productions αναλαμβάνουμε τη μελέτη εξωτερικών και εσωτερικών χώρων, τον σχεδιασμό και την επιλογή κατάλληλου εξοπλισμού με τρόπο που να προάγει την καθολική προσβασιμότητα και την αξιοποίηση των προϊόντων από άτομα κάθε ικανότητας. Σε όλα τα παραπάνω ξεχωριστή συμβολή έχουν επίσης άτομα με αναπηρία, γονείς παιδιών με αναπηρία αλλά και άλλοι εξειδικευμένοι επαγγελματίες του κλάδου της Ειδικής Αγωγής, οι οποίοι με τη γνώση και την εμπειρία τους συμμετέχουν με συμβουλευτικό τρόπο στο έργο. .

Τα παιδιά είναι αγνά και μέσα από την κατάλληλη καθοδήγηση μαθαίνουν να αποδέχονται τη διαφορετικότητα, δείχνοντας σ’ εμάς τους ενήλικες πώς, μέσα από μικρές αλλαγές, μπορούν να συνδράμουν στην ένταξη των ΑμεΑ στην κοινωνία και στην εξάλειψη των κοινωνικών στερεοτύπων.

Δήμητρα Κοροκίδα

— Ποιος είναι ο στόχος σας; Με τι οργανισμούς συνεργάζεστε;

Ο στόχος μας είναι αρχικά η συνεργασία με δήμους και τοπικούς φορείς προκειμένου να βοηθήσουμε και να ενημερώσουμε, μέσα από τη γνώση και το δίκτυο συνεργατών μας, για τον τρόπο με τον οποίο καθίσταται εφικτή η καθολική προσβασιμότητα σε χώρους που απευθύνονται στο ευρύ κοινό. Για παράδειγμα, αρκετοί δήμοι έχουν προγραμματίσει την ανάπλαση παιδικών χαρών που συχνά χαρακτηρίζονται μη προσβάσιμες, ακόμα και επικίνδυνες. Η συνηθισμένη διαδικασία περιλαμβάνει την προκήρυξη διαγωνισμού και την κατάθεση προτάσεων. Ωστόσο, στις περισσότερες περιπτώσεις, ακόμα και όταν αναφέρονται σε παιδικές χαρές ΑμεΑ, οι τελικές προτάσεις, λόγω έλλειψης πόρων ή και γνώσης γύρω από την καθολική προσβασιμότητα, καταλήγουν και πάλι να αδυνατούν να φιλοξενήσουν όλα τα παιδιά και τους ενήλικες, που μπορεί να έχουν διαφορετικής μορφής και σοβαρότητας κινητικές, αισθητηριακές, γνωστικές ή/και κοινωνικές δυσκολίες.

— Τι είδους αποτελέσματα βλέπουν οι συμμετέχοντες;

Τον τελευταίο χρόνο της δραστηριότητάς μας έχουμε λάβει άπλετη υποστήριξη και αγάπη από τους ωφελούμενους και τους εθελοντές του Πάρκου Χαράς, γεγονός το οποίο μας κινητοποιεί να συνεχίσουμε και να προσπαθήσουμε να παρέχουμε ίσες ευκαιρίες σε όλους τους ανθρώπους. Μέσα από ένα πλαίσιο απλών προσαρμογών δίνεται η δυνατότητα σε παιδιά με αναπηρία, αλλά και στην οικογένεια τους, να βιώσουν τις απλές, καθημερινές χαρές, πράγμα που οι περισσότεροι από εμάς παίρνουμε ως δεδομένο. Τα παιδιά είναι αγνά και μέσα από την κατάλληλη καθοδήγηση μαθαίνουν να αποδέχονται τη διαφορετικότητα, δείχνοντας σ’ εμάς τους ενήλικες πώς, μέσα από μικρές αλλαγές, μπορούν να συνδράμουν στην ένταξη των ΑμεΑ στην κοινωνία και στην εξάλειψη των κοινωνικών στερεοτύπων. Το αποτέλεσμα είναι απλό. Φανταστείτε ένα γήπεδο γεμάτο παιδιά με και χωρίς αναπηρία, μαζί με τους γονείς τους, να γελάνε, να χορεύουν και να παίζουν μουσική όλοι μαζί, χωρίς όρια και διακρίσεις.

Τα παιδιά είναι αγνά και μέσα από την κατάλληλη καθοδήγηση μαθαίνουν να αποδέχονται τη διαφορετικότητα.