Μαρία Κάλλας: Ένα υπέροχο γκράφιτι στην Πάτρα

Από τη Λένα Χουρμουζή

Η Ελληνίδα ντίβα της όπερας μας κοιτά στα μάτια

Ένα νέο γκράφιτι ολοκλήρωσε ο εικαστικός καλλιτέχνης Κλεομένης Κωστόπουλος (KLE), στην Πάτρα με θέμα την Μαρία Κάλλας. Η τοιχογραφία έχει ύψος 5,5 μέτρα και θα κοσμεί το εσωτερικό ενός νέου πολυχώρου που θα ανοίξει σύντομα στην πόλη.

Δείτε φωτογραφίες και το σχετικό video της καλλιτεχνικής δημιουργίας του Κλεομένη Κωστόπουλου:

Μαρία Κάλλας

Μαρία Κάλλας

Λίγα λόγια για τον καλλιτέχνη
Τόπος γέννησης Πάτρα

Σπουδές
2001 – 2003: Παρακολουθεί το μεταπτυχιακό πρόγραμμα σπουδών στην Κρατική Ακαδημία Καλών Τεχνών Στουτγάρδης στον τομέα της ζωγραφικής και γραφιστικής.
1993 – 1998: Σπουδές στην Ανώτατη Σχολή Καλών Τεχνών (Α.Σ.Κ.Τ) Αθηνών με ειδικότητα στη ζωγραφική. Απονομή πτυχίου με βαθμό 29/30.

Εξέλιξη σπουδών
Φεβ. 2005: Παρακολουθεί στο τμήμα της Ιστορίας της Τέχνης του Πανεπιστημίου του Tübingen, το σεμινάριο με θέμα: Τι σημαίνει μία εικόνα; Θεωρίες και εφαρμογές στην Τέχνη μεταξύ εικονοκλασίας και προσποίησης.
Μάρ. 2004: Παρακολουθεί στο τμήμα της Ιστορίας της Τέχνης του Πανεπιστημίου του Tübingen, το σεμινάριο με θέμα: Τελευταίοι πίνακες, καθαροί  πίνακες, πρότυποι πίνακες. Αφηρημένη Αμερικάνικη ζωγραφική μετά το 1945.
Μάρ. 2003: Παρακολουθεί στο τμήμα της Ιστορίας της Τέχνης του Πανεπιστημίου του Tübingen, το σεμινάριο με θέμα: στη Μοντέρνα Αισθητική.

2001 – 2003: Παρακολουθεί το μεταπτυχιακό πρόγραμμα σπουδών στην Κρατική Ακαδημία Καλών Τεχνών Στουτγάρδης στον τομέα της ζωγραφικής με καθηγήτρια την Marianne Eigenheer.
1996 – 1998: Παρακολουθεί το εργαστήριο του Δ. Μυταρά στον τομέα της ζωγραφικής.
1995 – 1997: Παρακολουθεί το εργαστήριο του Σ. Γιαννούδη με ειδικότητες στην αγιογραφία και το φρέσκο.
1994 – 1995: Παρακολουθεί το εργαστήριο του Γ. Βαλαβανίδη με ειδικότητα στο ψηφιδωτό.
1993 – 1995: Παρακολουθεί το εργαστήριο της Ρ. Παπασπύρου στον τομέα της ζωγραφικής.

Πολιτικές  πολιτισμού | P r o j e c t s

2014: Καλλιτεχνική διεύθυνση του 3ου διεθνούς εικαστικού φεστιβάλ Πάτρας | RE-culture 3 και του 1ου street art festival Patras | Artwalk 1.
2014: Εικαστική επιμέλεια «η συλλογή του Σωτήρη Φέλιου» στα πλαίσια του RE-culture 3.
2013: Καλλιτεχνική διεύθυνση του RE-culture 2.
2013: Εικαστική επιμέλεια «σύγχρονης ελληνικής ζωγραφικής» στα πλαίσια του RE-culture 2.
2013: Σχεδιασμός, οργάνωση και εφαρμογή εικαστικής παρέμβασης σε συνεργασία με το δίκτυο επανένταξης και θεραπευτικών υπηρεσιών «γέφυρα», του OKANA Πάτρας.
2013: Art therapy προγράμματα σε κοινωνικά ευαίσθητες ομάδες στα πλαίσια του RE -culture 2.
2013: Σχεδιασμός, διοργάνωση και υλοποίηση ενός ολοκληρωμένου εικαστικού project σε σχέση με την ανακύκλωση, με τίτλο: «τίποτα δεν πάει χαμένο», Πάτρα.
2012: Καλλιτεχνική διεύθυνση του RE-culture 1.
2012: Εικαστική επιμέλεια «σύγχρονης ελληνικής ζωγραφικής» στα πλαίσια του RE-culture 1.
2012: Συμμετοχή στο διατομεακό πολιτιστικό project με θέμα τον μουσικοσυνθέτη Wagner, Oslip Αυστρία.
2012: Συνδιοργάνωση της εικαστικής έκθεσης, αφιερωμένης στον Αλέξανδρο Παπαδιαμάντη, στο αρχαιολογικό μουσείο της Πάτρας.
2011: Δημιουργία του πολιτιστικού μη κερδοσκοπικού οργανισμού Art in Progress, Πάτρα.
2004: Συνεργάτης του δημιουργικού τμήματος του Δημήτρη Παπαϊωάννου και του οργανισμού προετοιμασίας των ολυμπιακών αγώνων «Αθήνα 2004». Καλλιτεχνική προετοιμασία και παραγωγή της «κλεψύδρας», η οποία στην τελετή έναρξης των  ολυμπιακών αναπαριστούσε το ξεδίπλωμα της ελληνικής ιστορίας.
2003: έως σήμερα, εικαστική εκπαίδευση σε τμήματα παιδιών και ενηλίκων.
2003: Επιμέλεια εικαστικής έκθεσης στο νοσοκομείο της Robert Bosch Stiftung, Στουτγάρδη – Γερμανία

1999: Κατάθεση ενός εμπεριστατωμένου πολιτισμικού σχεδίου στα πλαίσια του θεσμού «Πάτρα – πολιτιστική πρωτεύουσα της Ευρώπης 2006». Η  πρόταση αφορούσε την διοργάνωση ενός διατομεακού πανελλήνιου φεστιβάλ νέων καλλιτεχνών, Πάτρα.
1996: Σχεδιασμός, θεσμοθέτηση και διοργάνωση του 1ου καλλιτεχνικού φεστιβάλ στην Ανώτατη Σχολή Καλών Τεχνών της Αθήνας, το οποίο έκτοτε καθιερώθηκε ως ετήσιο. Το συγκεκριμένο δρώμενο θεσπίστηκε από το Υπουργείο Πολιτισμού και το σύλλογο φίλων  της Α.Σ.Κ.Τ. Αθηνών.
1995: Συμμετοχή και καθοδήγηση του τμήματος εικαστικών τεχνών στο 15ήμερο διατομεακό πολυπολιτισμικό φεστιβάλ στην πόλη Άαλφεν, υπό την αιγίδα της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Συμμετείχαν συνολικά 40 καλλιτέχνες με θεματική ενότητα την «ανακύκλωση», Ολλανδία.

Μαρία Κάλλας

Μαρία Κάλλας

Μαρία Κάλλας

Πηγή