Εθελοντές αναδεικνύουν κρυμμένα μονοπάτια στα ελληνικά νησιά

Από την Βίκυ Κατεχάκη

Ηταν τέλη Αυγούστου του 2005, όταν μία παρέα ορειβατών από τα Βριλήσσια ξεκινούσε την πρώτη της εθελοντική αποστολή στην Ικαρία. Στόχος της ήταν να αναδείξει και να χαρτογραφήσει κάποια από τα μονοπάτια του νησιού που έως τότε ήταν αδιάβατα. Η αποστολή πέτυχε και από εκείνη τη στιγμή καθιερώθηκε. Κάθε χρόνο, περίπου την ίδια περίοδο, τριάντα άτομα, μέλη της φυσιολατρικής κίνησης «Βριλησσός», «αλωνίζουν» από άκρη σε άκρη τα νησιά της Ελλάδας, «ανοίγοντας» μονοπάτια για εκείνους που θέλουν να τα περπατήσουν και να ανακαλύψουν τις «κρυμμένες» ομορφιές της φύσης. Στη λίστα των εθελοντών –αυτήν τη χρονιά– σειρά είχαν οι Φούρνοι, το μικρό νησί στο Βόρειο Αιγαίο, με τους 900 κατοίκους.

Συναντηθήκαμε τυχαία στο Καμάρι, δέκα χιλιόμετρα μακριά από το λιμάνι, μία ημέρα προτού πάρουν το πλοίο και επιστρέψουν στον Πειραιά. Σε μία ταβέρνα, δίπλα στο κύμα, γιόρταζαν το τέλος της αποστολής τους, που διήρκεσε εννέα ημέρες και περιελάμβανε πολλές ώρες σκληρής εργασίας. «Το πρόγραμμα ήταν αρκετά “βαρύ”. Σηκωνόμασταν στις 5.30 τα ξημερώματα και δουλεύαμε ασταμάτητα επί έξι ώρες κάθε μέρα», περιγράφει στην «Κ» ο Διαμαντής Παπαδόπουλος, που είναι ο αρχηγός της ομάδας. «Στους Φούρνους και στη Θύμαινα μέχρι πρότινος δεν υπήρχε κανένα καταγεγραμμένο μονοπάτι. Από εδώ και στο εξής όμως, όποιος πεζοπόρος επισκεφθεί το νησί θα μπορέσει να περιηγηθεί σε τρία μονοπάτια, τα οποία έχουμε σηματοδοτήσει και καταγράψει ψηφιακά μέσω της εφαρμογής Google Earth», μας εξηγεί.

Η ομάδα προχώρησε σε συντήρηση και αποκατάσταση αυτών των παλιών μονοπατιών, αναδεικνύοντας ταυτόχρονα τα αρχιτεκτονικά χαρακτηριστικά τους. Πρώτος σταθμός ήταν η Θύμαινα, το μικρό νησί που ανήκει στο σύμπλεγμα των Φούρνων. Εκεί, διανοίχθηκε και χαρτογραφήθηκε το μονοπάτι που διασχίζει το νησί από τη μία άκρη έως την άλλη, περνώντας από την κορυφή του και προσφέροντας εντυπωσιακή θέα στο αρχιπέλαγος. «Πρόκειται για ένα μονοπάτι που γνώριζαν από παλιά οι κάτοικοι, αλλά σήμερα μπορούν πλέον και να το επισκεφθούν. Η πεζοπορία διαρκεί τρεισήμισι ώρες και καταλήγει στο εκκλησάκι του Αγίου Νικολάου, σε έναν πανέμορφο κόλπο στη θάλασσα», λέει η Δήμητρα Μαζαράκη, μέλος της αποστολής.

Το δεύτερο μονοπάτι, που ήταν για πολλά χρόνια αδιάβατο, μπορεί κι αυτό πλέον να αξιοποιηθεί χάρη στο έργο της εθελοντικής ομάδας. Οι πεζοπόροι έχουν τη δυνατότητα να περιηγηθούν πάνω από τη Χώρα των Φούρνων, κάνοντας στάση στα όμορφα ξωκκλήσια και απολαμβάνοντας τη θέα προς κάθε σημείο του Αιγαίου.

Η αποστολή ολοκληρώνεται με το μονοπάτι του «Πειρατή Μανέτα», έναν δρόμο με μεγάλη ιστορική αξία, λένε οι ντόπιοι. Η συγκεκριμένη διαδρομή διαρκεί σαράντα λεπτά και οδηγεί σε μία από τις πιο όμορφες παραλίες του νησιού-ορμητήριο που χρησιμοποιούν οι ψαράδες τα τελευταία 50 χρόνια.

Το ταξίδι προσέφερε στα μέλη της ομάδας δυνατές συγκινήσεις. Τις εννέα ημέρες που φιλοξενήθηκαν στο σχολικό κτίριο του νησιού, οι κάτοικοι αλλά και ο δήμος των Φούρνων ήταν κοντά τους και ανταποκρίθηκαν σε όλες τους τις ανάγκες, παρά την πρώτη επιφυλακτική στάση. «Αρχικά, όπου κι αν πάμε, μας κοιτάζουν παράξενα. Γρήγορα όμως καταλαβαίνουν ότι αυτό που κάνουμε είναι σημαντικό για τον τόπο τους και μας πλησιάζουν με διάθεση να βοηθήσουν», λέει ο αρχηγός της ομάδας Διαμαντής Παπαδόπουλος. «Στην Ελλάδα, οι οργανωμένοι πεζοπόροι και ορειβάτες ξεπερνούν τις 300.000. Αυτό σημαίνει ότι μέρη σαν κι αυτά, τα βοηθούμε μέσα από την εθελοντική μας δουλειά να αναπτυχθούν τουριστικά, δημιουργώντας ακόμη και θέσεις εργασίας, κυρίως για ξεναγήσεις», καταλήγει.

Η ομάδα του «Βριλησσού» σχεδιάζει ήδη το επόμενο ταξίδι της για τον Αύγουστο του 2018. Προορισμός της θα είναι το Καστελλόριζο.

Πηγή