Το γλυπτό από κλωστές

Ονομάζεται Plexus 35, από την ελληνική λέξη πλέξη, κι είναι ένα γλυπτό κατασκευασμένο από χιλιάδες χρωματιστές κλωστές που αιωρούνται στο κενό. Φιλοξενείται στο μουσείο Toledo στο Οχάιο των ΗΠΑ κι έχει εγκατασταθεί σε μια αίθουσα που περιλαμβάνει αριστουργήματα του Ρούμπενς. Το έργο καταλαμβάνει σχεδόν τη μισή αίθουσα καθώς η βάση του έχει μήκος έξι μέτρα και το ύψος οκτώ.

Gabriel Dawe

Είναι έργο του Μεξικάνου καλλιτέχνη Gabriel Dawe και τα χρώματα των κλωστών αναπαριστούν τα βασικά χρώματα της ίριδας σε όλες τις αποχρώσεις τους. Το συνολικό μήκος των νημάτων ξεπερνά τα 90 χιλιόμετρα, που σημαίνει ότι χρησιμοποιήθηκαν περισσότερες από 15.000 κλωστές για την ολοκλήρωση του.  Αν το δεις από μακριά φαίνεται σαν να φύτρωσε το ουράνιο τόξο μέσα σε μια αίθουσα. Ο καλλιτέχνης έχει εγκαταστήσει αντίστοιχα έργα σε δεκάδες γκαλερί και μουσεία με τις κλωστές να εκτείνονται σε διαφορετικά σχήματα, άλλοτε όρθια όπως στο συγκεκριμένο κι άλλοτε οριζόντια καταλαμβάνοντας όλη την οροφή μιας γκαλερί.

Gabriel Dawe

Εδώ μπορείτε να δείτε και δύο βίντεο με έργα του Dawe, αλλά και τη διαδικασία εγκατάστασης τους που όπως μπορείτε να φανταστείτε διαρκεί μέρες λόγω της πολυπλοκότητας των έργων.

Πηγή