Ένα γεμάτο καλοκαίρι στην κατασκήνωση της Ιεράς Μητροπόλεως «Η Φανερωμένη»

Ένα καλοκαίρι γεμάτο Κατασκήνωση ήταν το φετινό για τα παιδιά και τους νέους της Ιεράς Μητροπόλεως Λευκάδος και Ιθάκης! Ένα καλοκαίρι πλούσιο σε πνευματικές εμπειρίες και βιώματα εποικοδομητικά!

Από τις 25 Ιουνίου μέχρι και τις 29 Αυγούστου 2017 η καρδιά των νεαρών βλαστών της τοπικής μας Εκκλησίας χτυπά δυνατά στον ευλογημένο χώρο των Εκκλησιαστικών Κατασκηνώσεων της Ι. Μ. Λευκάδος και Ιθάκης «Η Φανερωμένη», κοντά στο μοναστήρι της Κυράς του νησιού μας, αλλά όχι μόνο! Η «Κατασκήνωση στο Νυδρί», που για πρώτη φορά διοργανώθηκε, και η «Κατασκήνωση στην Πόλη», ηλικίας πέντε ετών πια, ήταν δυο εξίσου πολύτιμες ευκαιρίες ψυχαγωγίας και πολύπλευρης αγωγής.

Περισσότερα από τριακόσια πενήντα (350) παιδιά χάρηκαν φέτος την Κατασκήνωση και ωφελήθηκαν απ’ αυτήν, με τη βοήθεια εξήντα (60) περίπου νεαρών στελεχών (ομαδαρχών, βοηθών και επιτελείου).

Μυσταγωγήθηκαν στη λειτουργική ζωή της Εκκλησίας μας, θεωρητικά και κυρίως βιωματικά. Ειδικότερα, γνώρισαν καθένα από τα ιερά Της Μυστήρια, αφού η κοινή ονομασία των περιόδων ήταν «Πύλη Ουρανού» και τα θέματα συζήτησης αναφέρονταν στο πώς ο Χριστός μέσω των ιερών Μυστηρίων φανερώνεται στη ζωή μας.

Συμμετείχαν ελεύθερα στα Μυστήρια της Εξομολόγησης, του Ευχελαίου, της Θείας Ευχαριστίας, κοινωνώντας του Ποτηρίου της Ζωής. Λειτούργησαν κάποιες φορές υπαίθρια στο Προσευχητάρι της Κα;τασκήνωσης –συγκλονιστική η εμπειρία μέσα στο μεγάλο ναό του Θεού, τη φύση, ειδικά τις ώρες της νυχτερινής γαλήνης. Έψαλαν την Παράκληση στην Παναγία μας. Προσκύνησαν την ιερά Της Εικόνα στο Μοναστήρι Της.

Προβληματίστηκαν γύρω από τις σημερινές προκλήσεις της καθημερινότητας, καθώς ετοιμάζονται να ξανοιχτούν στο πέλαγος της ζωής. Συμμετείχαν σε ελεύθερες συζητήσεις στην Κατασκήνωση, αλλά και σε βιωματικές δράσεις του Κέντρου Πρόληψης «ΔΙΑΥΛΟΣ».

Ενίσχυσαν παλαιούς δεσμούς φιλίας ή έκαναν φιλίες νέες, δυνατές και αληθινές.

Μπόρεσαν να αυτοεξυπηρετηθούν και να φροντίσουν την προσωπική τους υγιεινή, προσφέροντας παράλληλα στο σύνολο των κατασκηνωτών.

Καλλιέργησαν τη φαντασία και τις καλλιτεχνικές τους δεξιότητες, με τη βοήθεια των μουσικών κ.κ. Αθανασίας και Ανθής Καζολή, της φωτογράφου κ. Καίτης Κακαβούλη, της συγγραφέως παιδικών βιβλίων κ. Μαριλένας Καββαδά, του σκιτσογράφου κ. Κώστα Σκλαβενίτη.

Συναγωνίσθηκαν στα πρωταθλήματα, ατομικά και ομαδικά. Έπαιξαν πολλά νέα παιχνίδια στο δάσος, νυχτερινά, παραδοσιακά (όπως το «Αμπαλί», που μας έδειξε ο κ. Δημ. Κοψιδάς), καθώς και στην παραλία -με το “Survivor” φέτος να κεντρίζει το ενδιαφέρον.

Απόλαυσαν τις χάρες της εξοχής. Κολύμπησαν στα γαλανά νερά του Αη-Γιάννη, στη Γύρα, στα Πευκούλια. Κάποιοι πεζοπόρησαν μέχρι τον Κάβαλο. Τα μεγάλα κορίτσια προσκύνησαν στο μοναστήρι του Αη-Γιάννη στο Λιβάδι κι από περπάτησαν μέχρι τον Αλέξανδρο, όπου απόλαυσαν μια κεφάτη «ελληνική βραδιά».

Έφαγαν μαζί. Διακόνησαν τους υπόλοιπους με τη σειρά στην κοινή τράπεζα. Φιλοξένησαν τους επισκέπτες μας. Μαγείρεψαν, ζύμωσαν, έφτιαξαν γλυκά και… τα κατανάλωσαν.

Τραγούδησαν. Συνέθεσαν. Έπαιξαν με τα μουσικά τους όργανα και σκόρπισαν στην ατμόσφαιρα τη μελωδία της χαράς που αφειδώλευτα μας χαρίζει ο Χριστός.

Μην παραλείψουμε να αναφερθούμε στις ομορφιές που γνώρισαν οι «Μαθητές Χριστού» στο Νυδρί (Μεγανήσι, Περιγιάλι, Αγία Κυριακή, Καταρράχτες στη Ράχη, Άγιο Δημήτριο στη Γράβα), με τη στήριξη των ενοριών και επαγγελματιών της γύρω περιοχής. Γνώρισαν τις αλήθειες της Πίστης μας, έπαιξαν, γευμάτισαν και αθλήθηκαν μέσα σε υπέροχα τοπία, τα οποία για να απολαύσουν άλλοι ταξιδεύουν από την άλλη άκρη της γης!

Το ίδιο και οι κατασκηνωτές της πόλης, που γνώρισαν φέτος τη «Μεγαλόνησο των Αγίων και των Ηρώων», την Κύπρο μας, εκδράμοντας παράλληλα μέχρι το Επισκοπείο, τη Φανερωμένη, τις Αλυκές Καρυωτών, το παλαιό Γυμνάσιο, το Κάστρο, τη Βλαχέραινα και τον Αη-Γιάννη για μια ολόκληρη εβδομάδα.

Συνοπτικά, η Κατασκήνωσή μας λειτούργησε φέτος ως εξής:

  • Κυριακή, 25 – Πέμπτη, 29 Ιουνίου 2017: Κατασκήνωση στο Νυδρί
  • Τρίτη, 27 – Πέμπτη, 29 Ιουνίου 2017: φιλοξενία παιδιών από το ΚΔΑΠ –ΜΕΑ Δήμου Λευκάδας (με διοργάνωση και ευθύνη της ΔΕΠΟΚΑΛ)
  • Πέμπτη, 29 Ιουνίου 2017: Επιμορφωτική Ημερίδα για τα στελέχη μας
  • Παρασκευή, 30 Ιουνίου – Τρίτη, 4 Ιουλίου 2017: Κατασκήνωση πρώτης σχολικής ηλικίας (χωρίς διανυκτέρευση)
  • Τετάρτη, 5 – Τετάρτη, 12 Ιουλίου 2017: Κατασκήνωση κοριτσιών Δημοτικού
  • Πέμπτη, 13 – Πέμπτη, 20 Ιουλίου 2017: Κατασκήνωση αγοριών Δημοτικού
  • Παρασκευή, 21 – Παρασκευή, 28 Ιουλίου 2017: Κατασκήνωση κοριτσιών Γυμνασίου – Λυκείου
  • Παρασκευή, 28 Ιουλίου – Παρασκευή, 4 Αυγούστου 2017: Κατασκήνωση αγοριών Γυμνασίου – Λυκείου
  • Παρασκευή, 4 – Κυριακή, 6 Αυγούστου 2017: Τριήμερο μαθητών Λυκείου – φοιτητών
  • Πέμπτη, 17 – Τετάρτη, 23 Αυγούστου 2017: «Κατασκήνωση στην πόλη» της Λευκάδας

Τις τελευταίες μέρες φιλοξενήθηκαν κοντά μας 90 κατασκηνωτές από την «Κατασκήνωση στην πόλη» της γειτονικής μας Ι. Μ. Νικοπόλεως και Πρεβέζης, με τη συνοδεία των πατέρων Αγαθαγγέλου Καμβύση και γεωργίου Τοπούζογλου σε ένα όμορφο μοίρασμα αγάπης και χαράς· 9 στελέχη από την Κατασκήνωση της Ι. Μ. Φλωρίνης, Πρεσπών και Εορδαίας με τον π. Θεωνά Αθανασιάδη και 35 ενήλικες κατασκηνωτές με τον π. Αυγουστίνο Σύρρο από την Κατασκήνωση της Ι. Μ. Φωκίδος στο Τρίκορφο Δωρίδος.

Σαν επιστέγασμα και ευχαριστήρια προσφορά προς τα στελέχη μας ακολούθησε μία διήμερη (28 και 29 Αυγούστου 2017) εκδρομή μέχρι τη Μακεδονία, όπου φιλοξενήθηκαν στην Κατασκήνωση «Χριστού Πηγή» της ενορίας Αγίου Δημητρίου Σερρών της Ι. Μ. Σερρών και Νιγρίτης από τον π. Χρήστο Μάνθο και τους εκλεκτούς συνεργάτες του, ενώ προσκύνησαν στο πανηγυρίζον Ιερό Ησυχαστήριο Τιμίου Προδρόμου Ακριτοχωρίου Σερρών της Ι. Μ. Σιδηροκάστρου και στην Ι. Μονή Παναγίας Σουμελά της Ι. Μ. Βεροίας.

Δοξολογία, λοιπόν, οφείλεται στον Άγιο Θεό και ευχαριστία στην Παναγία μας τη Φανερωμένη, την προστάτιδα και έφορο και της Κατασκήνωσής μας, για όλο το θετικό έργο που συντελέστηκε και φέτος στον ευλογημένο αυτό εξώστη της Κατασκήνωσης, μεταξύ Ουρανού και γης. Τόσα παιδιά είχαν ξανά την ευκαιρία να ζήσουν πιο κοντά στο Χριστό και να αντλήσουν δύναμη και εφόδια πνευματικά για το ταξίδι της ζωής τους, ωφελώντας εμμέσως και τις οικογένειές τους.

Η αίσια διεξαγωγή των επτά φετινών κατασκηνωτικών περιόδων κατέστη δυνατή χάρη στην ευλογία και το ανύστακτο πατρικό ενδιαφέρον του Σεβασμιωτάτου Ποιμενάρχου μας κ. Θεοφίλου· την αδιάκοπη φροντίδα των μελών του Δ.Σ. του νεοσύστατου ιδρύματος των Κατασκηνώσεων, αλλά και χάρη στη συντονισμένη εργασία των στελεχών κάθε κατασκηνωτικής περιόδου, που εργάστηκαν εθελοντικά, πλην όμως αποδοτικά και φιλότιμα με την ευθύνη των υπευθύνων ιερέων (π. Ιωαννίκιος Ζαμπέλης και π. Ιωάννης Λάζαρης) και το συντονισμό των οικείων αρχηγών, οι οποίοι φέτος ήταν: στο Νυδρί, στην πόλη και στο φοιτητικό τριήμερο ο π. Ιωαννίκιος Ζαμπέλης· στα κορίτσια Δημοτικού η κ. Μαρία Παπαδοπούλου, φιλόλογος· στα αγόρια Δημοτικού ο π. Χριστοφόρος Αραβανής· στα κορίτσια Γυμνασίου –Λυκείου και στο φοιτητικό η κ. Ελένη Κατσούλη –Λάζαρη, φιλόλογος και στα αγόρια Γυμνασίου –Λυκείου ο κ. Άγγελος Γκούνης, θεολόγος.

Θα ήταν παράλειψη αν δεν ευχαριστούσαμε ακόμη:

  • Τα Εκκλησιαστικά Συμβούλια των Ενοριακών Ιερών Ναών και τα Ηγουμενοσυμβούλια των Ιερών Μονών της Ι. Μητροπόλεώς μας, που ενισχύουν σε ετήσια βάση την Κατασκήνωση, αλλά και καλύπτουν τα περισσότερα γεύματα των περιόδων στο μέτρο των δυνατοτήτων τους
  • Τους γονείς, για την εμπιστοσύνη και τη συμβολή τους στο έργο της Κατασκήνωσης, με την ηθική τους στήριξη και την υλική τους προσφορά
  • Τους πιστούς που ενίσχυσαν το δίσκο που περιήχθη στους Ι. Ναούς μας υπέρ των Κατασκηνώσεων την Κυριακή της Πεντηκοστής
  • Τα Διοικητικά Συμβούλια και τους υπευθύνους του Γενικού Φιλοπτώχου Ταμείου και του «Οίκου Πρόνοιας» (Γηροκομείου) της Ι. Μητροπόλεώς μας για την προσφορά ειδών
  • Τους Δήμους Λευκάδας και Μεγανησίου, την 131 Σ.Μ. και την 4η ΜΣΕΠ, το Σωματείο ΑΜΕΑ «Η ΕΛΠΙΔΑ» για τη βοήθειά τους στην αντιμετώπιση πρακτικών ζητημάτων
  • Επιχειρηματίες που αυτοπροαίρετα προσέφεραν διάφορα προϊόντα (ALPHABANK, PUBLIC, Super Market ΣΚΛΑΒΕΝΙΤΗΣ, Κατεψυγμένα και γαλακτοκομικά ΑΦΟΙ ΓΑΖΗ, Ζαχαροπλαστείο ΣΤΑΥΡΑΚΑΣ, Αρτοποιεία ΑΡΓΥΡΟΣ, ΑΡΧΟΝΤΑΡΙΚΙ, ΚΑΛΟΥ, ΚΑΡΑΛΗΣ, ΣΑΜΑΡΑΣ, Σοκολατοβιομηχανία ΙΟΝ, Κρεοπωλείο ΑΦΟΙ ΔΟΥΒΙΤΣΑ, Πιτσαρία ΝΗΡΙΚΟΣ, Εμπόριο ελαιολάδου ΖΑΜΠΕΛΗΣ), τους πλοιοκτήτες του F/B ΜΕΓΑΝΗΣΙ, το τουριστικό γραφείο BORSALLINO TRAVEL και πολλούς ακόμη ιδιώτες
  • Τους κληρικούς και λαϊκούς, μικρούς και μεγάλους, που ευπρέπισαν τον κατασκηνωτικό χώρο πριν την λειτουργία του, αλλά και τα συνεργεία που διακόνησαν στο μαγειρείο της Κατασκήνωσης (π. Θεοδόσιος Δενδρινός, π. Δημήτριος Φυτσιλής, π. Χριστοφόρος Αραβανής, κ. Φιλάνθη Κτενά, κ. Ολυμπία Δενδρινού, κ.κ. Δημήτριος και Ματίνα Ζουμπούκου, κ. Βασίλειος Τσιμής, κ. Λουίζα Περδικάρη, κ. Ρένα Ροντογιάννη, κ. Ιωάννα Πανταζή και ομάδα μαθητών – εθελοντών).

Ο Θεός να δώσει και του χρόνου να απολαύσουν τα παιδιά μας της Κατασκήνωσης τα δώρα. Τη νοσταλγία συγκρατεί η προσμονή των Παιδικών και Νεανικών Συντροφιών των Ενοριών μας, καθώς και των άλλων χειμερινών δραστηριοτήτων του Κέντρου Νεότητας της Ι. Μητροπόλεώς μας που σύντομα ξεκινούν, προσκαλώντας τα παιδιά μας σε ένα διαρκές πανηγύρι χαράς και επι-κοινωνίας με τον Χριστό και μεταξύ τους.

Από τις Εκκλησιαστικές Κατασκηνώσεις της Ι. Μ. Λευκάδος και Ιθάκης «Η Φανερωμένη»