Οι νταλίκες στην Ισπανία είναι ζωγραφισμένες από street artists

Ένας ιδιοκτήτης μεταφορικής εταιρείας, με καλλιτεχνικές ανησυχίες, έβαλε σαν σκοπό να φέρει την τέχνη του δρόμου πίσω στους δρόμους

Αυτές οι νταλίκες που διασχίζουν την Ισπανία μεταφέροντας από ποτά και τρόφιμα μέχρι υπολογιστές και οικιακές συσκευές έχουν ζωγραφιστεί από καλλιτέχνες στο πλαίσιο του πρότζεκτ Truck Art Project που χρηματοδοτεί ο Jaime Colsae, ένας ιδιοκτήτης μεταφορικής εταιρείας με καλλιτεχνικές ανησυχίες. Ο κ. Colsa με αυτό τον τρόπο θέλει να φέρει την τέχνη του δρόμου πίσω στις ρίζες της.

“Χάρη σε ανθρώπους όπως ο Banksy, η τέχνη του γκαφίτι κατάφερε να μπει μέσα στις γκαλερί”, δήλωσε πρόσφατα ο κ. Colsa, “Όμως σκέφτηκα ότι θα ήταν ενδιαφέρον και δύσκολο να κάνουμε το αντίθετο – να βγάλουμε τους καλλιτέχνες από τις γκαλερί και τα μουσεία και να τους ξαναβάλουμε πίσω στους δρόμους”.

Και όντως, οι περισσότεροι καλλιτέχνες που ζωγράφισαν τις νταλίκες του κ. Colsa είναι Ισπανοί καλλιτέχνες δρόμου που τα τελευταία χρόνια εκθέτουν τα έργα τους στις πιο τρέντι γκαλερί και στα σημαντικότερα μουσεία της χώρας, όπως ο Abraham Lacalle του οποίου η δουλειά εκτίθεται στο Reina Sofía Museum. Η πιο φρεσκοζωγραφισμένη νταλίκα είναι αυτή που επιμελήθηκε η Nuria Mora, της οποίας η δουλειά έχει συμπεριληφθεί σε έκθεση της Tate Modern.

Το Truck Art Project πάντως προέκυψε σταδιακά, όταν ο κ. Colsa ανέθεσε το 2013 στον καλλιτέχνη Okuda San Miguel να φτιάξει μια τοιχογραφία σε μια από τις αποθήκες της εταιρείας του στα περίχωρα της Μαδρίτης. Μόλις την είδε ολοκληρωμένη σκέφτηκε ότι ήταν πολύ κρίμα που θα την έβλεπαν μόνο αυτοί που θα τύχαινε να περάσουν έξω από την αποθήκη του κι έτσι του ήρθε η ιδέα των κινήμενων έργων τέχνης πάνω σε νταλίκες. Και κάπως έτσι ξεκίνησε το πρότζεκτ. Μέχρι στιγμής, ο κ. Colsa έχει δαπανήσει περίπου 300.000 ευρώ έχοντας το πια αναθέσει στους επιμελητές τέχνης, Fer Francés και Oscar Sanz.

Sergio Mora

Sergio Mora

Remed

Remed

Aryz

Aryz

Celia Macías

Celia Macías

Sixe Paredes

Sixe Paredes

Gorka Mohamed & Matías Sánchez

Gorka Mohamed & Matías Sánchez

Santiago Ydañez

Santiago Ydañez

Andi Rivas

Andi Rivas
Javier Calleja

Javier Calleja

Marina Vargas

Marina Vargas

Abraham Lacalle

Abraham Lacalle

Okuda San Miguel

Okuda San Miguel

Suso33

Suso33

Javier Arce

Javier Arce

Nuria Mora

Nuria Mora