Το «Βιβλίο των Γάτων» είναι ένα από τα πιο σπάνια και ακριβά βιβλία για γάτες

Κείμενο: ελc team

Ο Léonard Tsuguharu Foujita θεωρείται από πολλούς ο σημαντικότερος καλλιτέχνης που εργάστηκε στη Δύση τον 20ό αιώνα. Το «Βιβλίο των Γάτων» που εκδόθηκε το 1930 από τον εκδοτικό οίκο Covici Friede, είναι ένα από τα πιο σπάνια και ακριβά βιβλία για γάτες, «το πιο επιθυμητό βιβλίο για γάτες που εκδόθηκε ποτέ».

Ο Foujita μελέτησε τη δυτική τέχνη στην Ιαπωνία και το 1910, σε ηλικία 24 ετών, αποφοίτησε από το σημερινό Πανεπιστήμιο Καλών Τεχνών και Μουσικής του Τόκιο. Τρία χρόνια αργότερα, το 1913, μετακόμισε στο Παρίσι. Εκεί γνωρίστηκε με τον Amedeo Modigliani, τον Pascin, τον Chaim Soutine και τον Fernand Léger και έγινε φίλος με τον JuanGris, τον Pablo Picasso και τον Henri Matisse, ενώ έκανε μαθήματα χορού με την Isadora Duncan. Στο πρώτο στούντιό του, στην 5 rue Delambre στο Montparnasse, ο Foujita ήταν από τους λίγους καλλιτέχνες που είχαν την οικονομική δυνατότητα να εγκαταστήσουν μπανιέρα με ζεστό τρεχούμενο νερό.

Πολλά μοντέλα της εποχής, ανάμεσά τους και η περίφημη Κικί, η βασίλισσα του Μονπαρνάς, έτρεχαν για να ποζάρουν στον Foujita και να απολαύσουν το μπάνιο τους. Το γυμνό πορτραίτο της Κικί “Reclining Nude with Toile de Jouy” πουλήθηκε στο φθινοπωρινό Σαλόνι του 1922 στο Παρίσιγια περισσότερα από 8.000 φράγκα. Το 2013, το έργο πουλήθηκε από τον οίκο δημοπρασιών Christie για 1,205,000 δολάρια.

Tsuguharu Foujita, Self-Portrait – 1932

Reclining Nude with Toile de Jouy

Ειδικά μετά το 1918, ο Tsuguharu Foujita έγινε διάσημος ως ζωγράφος όμορφων γυναικών και γάτων. Είναι ένας από τους λίγους καλλιτέχνες του Montparnasse που κέρδισαν πολλά χρήματα στα πρώτα του χρόνια, κάτι που κατάφερε χάρη στην πολύ πρωτότυπη τεχνική του. Ο Foujita ταξίδεψε και ζωγράφισε τη Λατινική Αμερική, επέστρεψε στην Ιαπωνία και εκεί δούλεψε ως καλλιτέχνης του πολέμου υπέρ της ιαπωνικής προπαγάνδας. Είναι ο λόγος που μετά τον Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο η τέχνη του χαρακτηρίστηκε από τον ζωγράφο Yasuo Kuniyoshi ως φασιστική, ιμπεριαλιστική και επεκτατική. Ο Foujita έφυγε από την Ιαπωνία μετά τον πόλεμο. Επιστρέφοντας στη Γαλλία βαφτίστηκε καθολικός, το 1959.  Πέθανε στις 29 Ιανουαρίου 1968, στη Ζυρίχη.

Νu au chat

Cats, 1932

Chat couché , 1929

Cat in bed, 1918

Woman and Cat

Kitten

Youki au chat

Cat

Femme au chat

Κεντρική φωτογραφία άρθρου: Leonard Foujita’s ‘Self Portrait’ (1936) Masakichi Hirano Art Foundation © Fondation Foujita / ADAGP, Paris & JASPAR, Tokyo, 2016 G0505

Πηγή