Αταλάντη Απέργη, δραματοθεραπεύτρια, κοινωνιολόγος, θεατρολόγος, συνδιοργανώτρια του «Χωριού Ψ»

Από την Αλεξάνδρα Τζαβέλλα

«Το Πήλιο έχει όλα τα περιθώρια, λόγω τοποθεσίας, πλούσιας μυθολογικής παράδοσης και αφθονίας βοτάνων, να γίνει θεραπευτικός προορισμός στην Ελλάδα». Με αυτό το όραμα η Αταλάντη Απέργη, πιστοποιημένο μέλος της Ευρωπαϊκής Εταιρείας Ψυχοθεραπείας (European Association for Psychotherapy) και του Πανελλήνιου Συλλόγου Δραματοθεραπευτών και Παιγνιοθεραπευτών, δημιούργησε το «Χωριό Ψ» στις Πινακάτες. Λίγο πριν υποδεχτεί για δεύτερη χρονιά τους συμμετέχοντες στη 2η Συνάντηση Ψυχοθεραπειών, μας μίλησε για την πρωτότυπη διοργάνωση, τονίζοντας τα οφέλη στον τουρισμό και στην τοπική οικονομία.

Τι είναι το «Χωριό Ψ» και πώς προέκυψε;

Όλα ξεκίνησαν πριν από τέσσερα καλοκαίρια στις Πινακάτες, κάτω από τη σκιά του αιωνόβιου πλατάνου στην κεντρική πλατεία του χωριού, ενώ συζητούσαμε με τον συνάδελφο και παλιό φίλο Δημήτρη Παντελή. Τότε σκεφτήκαμε ότι σ’ αυτόν τον τόπο με τις θεραπευτικές ιδιότητες πρέπει να συνδέσουμε την ψυχική υγεία με τη φύση, προσκαλώντας κι άλλους συναδέλφους και κόσμο. Η ιδέα έγινε πράξη και πέρυσι άνοιξε τις πύλες του το «Χωριό Ψ», μια κοινότητα από ανθρώπους που ενδιαφέρονται για τη θεωρητική και βιωματική κατανόηση της έννοιας «θεραπεία της ψυχής» και της συμβολής του φυσικού περιβάλλοντος στην ίδια τη θεραπευτική διαδικασία. Οι συμμετέχοντες ζουν για λίγες μέρες σε ένα μικρό, αυθεντικό χωριό και ανταλλάσσουν γνώσεις, σκέψεις και συναισθήματα μέσα από βιωματικές δράσεις. Έτσι ωφελούνται τόσο από την ευεργετική λειτουργία της κοινότητας όσο και από την ιαματική δυνατότητα της φύσης.

Γιατί επιλέξατε το Πήλιο και το συγκεκριμένο χωριό;

Έχει ιδιαίτερο φυσικό κάλλος, ως μυθικός και θεραπευτικός τόπος ξυπνάει όλες τις αισθήσεις, ενώ παράλληλα προσφέρει εσωτερική ηρεμία και γαλήνη. Αποτελεί ιδανικό προορισμό απόδρασης, συνδυάζοντας τις καλοκαιρινές διακοπές με την αυτοβελτίωση. Επίσης, με το συγκεκριμένο χωριό, τις Πινακάτες, συνδεόμαστε και οι δύο: ο Δημήτρης από καταγωγή –γεννήθηκε και μεγάλωσε εδώ– κι εγώ από τεσσάρων ετών, όταν οι γονείς μου αποφάσισαν να αγοράσουν και να αναπαλαιώσουν ένα παλιό αρχοντικό. Η «υγιής φύση», όπως αισθανόμαστε την επίδρασή της στα ψηλά μέρη, στον καθαρό αέρα, κάτω από τη λάμψη και τη θερμότητα του ηλίου, εκεί απ’ όπου αναβλύζουν δροσερές πηγές και υπάρχει πυκνή βλάστηση, είναι ό,τι πιο αυθεντικό μπορεί απλόχερα το μαγικό αυτό βουνό να μας προσφέρει. Το επονομαζόμενο και «βουνό των Κενταύρων», ο τόπος όπου έζησε ο Χείρων –ο πρώτος «θεραπευτής» και δάσκαλος του Ασκληπιού– συνδέεται άμεσα με τη δουλειά που κάνουμε. Το Πήλιο έχει όλα τα περιθώρια, λόγω τοποθεσίας, πλούσιας μυθολογικής παράδοσης και αφθονίας βοτάνων, να γίνει θεραπευτικός προορισμός στην Ελλάδα.

Απευθύνεστε αποκλειστικά σε επαγγελματίες από τον χώρο της ψυχικής υγείας;

Η διοργάνωση απευθύνεται σε ανθρώπους ανεξαρτήτως ηλικίας και επαγγέλματος οι οποίοι ενδιαφέρονται για την προσωπική τους εξέλιξη, για τον εσωτερικό τους κόσμο, αλλά και για τη φύση γύρω τους, όπως επίσης είναι ανοιχτοί στο να πειραματιστούν με διαφορετικούς τρόπους επικοινωνίας και να έρθουν σε ουσιαστική επαφή ο ένας με τον άλλον. Από την περσινή εμπειρία φάνηκε ότι οι συμμετέχοντες δεν είναι μόνο επαγγελματίες και φοιτητές του χώρου της ψυχικής υγείας, αλλά και όσοι είναι έτοιμοι να κάνουν «ένα ταξίδι αναψυχής στο κέντρο της ψυχής», όπως λέει και το μότο μας.

Τι είναι ο θεραπευτικός τουρισμός; Υπάρχουν ανάλογα παραδείγματα στο εξωτερικό;

Στον θεραπευτικό τουρισμό στόχος είναι η πρόληψη της υγείας να συνδυαστεί με την αναψυχή και την ανάδειξη του φυσικού πλούτου της χώρας. Το «Χωριό Ψ» έχει τη δυναμική να αποτελέσει κομμάτι αυτής της φιλοσοφίας και να αναπτύξει τον θεραπευτικό τουρισμό στην περιοχή του Πηλίου. Υγεία και φύση είναι συγκοινωνούντα δοχεία και η σχέση τους υπάρχει από την αρχαιότητα. Βέβαια η έννοια της ίασης στην αρχαιοελληνική σκέψη ήταν ευρύτερη, καθώς σήμαινε την αποκατάσταση των δυσλειτουργιών σε ψυχή και σώμα. Δυστυχώς, στην Ελλάδα έχουμε συνδέσει τον θεραπευτικό τουρισμό σχεδόν αποκλειστικά με τον ιαματικό, δηλαδή τα ιαματικά λουτρά και τη θαλασσοθεραπεία, ενώ υπάρχουν πολλά ακόμα περιθώρια ανάπτυξης. Ανάλογα παραδείγματα βλέπουμε στη Μέση Ανατολή και σε χώρες όπως είναι η Ιορδανία ή η Αίγυπτος, όπου ο θεραπευτικός τουρισμός σχετίζεται με ένα είδος σωματικής και πνευματικής κάθαρσης και συνδέεται με το μικροκλίμα, τα νερά και τα ορυκτά της περιοχής.

Επωφελείται η περιοχή τουριστικά από αυτή την πρωτοβουλία;

Φέρνουμε κόσμο στο βουνό, να δραστηριοποιηθεί, να διανυκτερεύσει και να γευτεί τη γαστρονομία μας σε μια περίοδο που ενδεχομένως θα επέλεγε καταλύματα κοντά στη θάλασσα. Εστιάζουμε στον Αύγουστο, όταν ο κόσμος κάνει διακοπές, ο καιρός είναι καλός και οι συναντήσεις μας μπορούν να γίνουν σε εξωτερικούς χώρους, κοντά στη φύση. Επιδίωξη της διοργάνωσης είναι να βγάλουμε την ψυχοθεραπεία από τους κλειστούς χώρους των ημερίδων και των συνεδρίων και η καλοκαιρινή περίοδος ευνοεί ώστε να μη συμπέσει ή συνδεθεί αυτό που κάνουμε με τα λογής συνέδρια που γίνονται στον Βόλο και στην ευρύτερη περιοχή.

Συνεργάζεστε με την τοπική κοινωνία στον τομέα της φιλοξενίας και της γαστρονομίας;

Το «Χωριό Ψ» είναι μια μικρή κοινότητα και η έννοια του χωριού, πέρα από γεωγραφική, είναι και κυριολεκτική. Ασφαλώς στόχος μας είναι να εμπλακεί η τοπική κοινωνία και να προβληθεί μέσα από αυτό που κάνουμε όλη η περιοχή. Έχουμε σταθερή συνεργασία με ξενώνες και καταλύματα στις Πινακάτες και στα γειτονικά χωριά, που προσφέρουν στους συμμετέχοντες δωμάτια σε ειδικές τιμές. Επίσης στις προτάσεις μας περιλαμβάνονται οι ταβέρνες του χωριού αλλά και της ευρύτερης περιοχής, στις οποίες μπορεί κανείς να γευτεί τοπικές λιχουδιές.

Τι περιλαμβάνει το πρόγραμμα του δεκαημέρου;

Η δεύτερη Συνάντηση Ψυχοθεραπειών στο Βουνό των Κενταύρων με θέμα «Αργοναυτική Εκστρατεία: Ταξίδι-Στόχος-Σχέση-Σύνδεση-Θεραπεία» περιλαμβάνει βιωματικά εργαστήρια και ομιλίες σε έξι διαφορετικές ψυχοθεραπευτικές προσεγγίσεις, κάποια βιωματικά σεμινάρια που επιλέχτηκαν έπειτα από ανοιχτή πρόσκληση, παράλληλες δράσεις και μια εξόρμηση-έκπληξη: ένα μικρό ταξίδι με καΐκι στα νερά απ’ όπου ξεκίνησε ο Ιάσονας την εκστρατεία του με την «Αργώ». Εκτός από τις συναντήσεις, οι συμμετέχοντες μπορούν να επωφεληθούν από τη διαμονή τους και να απολαύσουν διάφορες δραστηριότητες στην περιοχή: να χαρούν τη θάλασσα –το άγριο Αιγαίο και τα ήρεμα νερά του Παγασητικού–, να επισκεφτούν τα θεματικά μουσεία και τη φημισμένη βιβλιοθήκη των Μηλεών «Ψυχής Άκος», να κάνουν μια διαδρομή με το φημισμένο τρενάκι του Πηλίου, τον Μουντζούρη, να δοκιμάσουν ιππασία, να περπατήσουν στα καλντερίμια των χωριών ή στα μονοπάτια του βουνού.

Περισσότερες πληροφορίες εδώ

Πηγή