Europeana Collections, το μεγαλύτερο πολιτιστικό site στην Ευρώπη

Σε μια προσπάθεια να προάγει τον Ευρωπαϊκό πολιτισμό και να κάνει την τέχνη πιο προσβάσιμη στους πολίτες, η πρωτοβουλία Europeana Collections κάνει διαθέσιμα στο ευρύ κοινό περισσότερα από πενήντα εκατομμύρια έργα πολιτιστικού περιεχομένου που περιλαμβάνουν από πίνακες ζωγραφικής και γλυπτά μέχρι μουσικά κομμάτια, βιβλία και φωτογραφίες. Στην προσπάθεια αυτή συμμετέχουν 3.000 πολιτιστικά ιδρύματα από την Ευρώπη μεταξύ των οποίων κρατικά και ιδιωτικά μουσεία, δημόσιες βιβλιοθήκες, ιδιωτικά ιδρύματα κ.α.

Από τα 50 εκατομμύρια έργα που φιλοξενούνται στον δικτυακό τόπο, τα τρία έχουν ελεύθερη άδεια που σημαίνει ότι μπορούν να χρησιμοποιηθούν για οποιοδήποτε λόγο χωρίς να χρειάζεται να πληρωθούν δικαιώματα χρήσης. Για κάθε έργο υπάρχουν πληροφορίες όπως ο τίτλος, ο δημιουργός, περιγραφή του έργου, διαστάσεις και υλικό που χρησιμοποιήθηκε, έτος δημιουργίας, πολιτιστικό ίδρυμα όπου φιλοξενείται, δικαιώματα χρήσης όπως και έργα παρόμοιας τεχνοτροπίας.

Το project έχει χρηματοδοτηθεί από την Ευρωπαϊκή Ένωση και ο δικτυακός τόπος είναι διαθέσιμος σε 22 διαφορετικές γλώσσες, συμπεριλαμβανομένων και των ελληνικών.

Πηγή