Έκθεση φωτογραφίας “Ἄθως ἐν ἑτέρᾳ μορφῇ” του Αγιορείτη μοναχού Γαβριήλ

Εγκαίνια: Σάββατο,  29 Ιουλίου 2017, 7 μ.μ.
Διάρκεια έκθεσης: Ιούλιος 2017 – Ιούλιος 2018
Οργάνωση: Ριζάρειο Ίδρυμα
Καλλιτεχνική επιμέλεια:Τάκης Αναγνωστόπουλος

Το Ριζάρειο Εκθεσιακό Κέντρο Μονοδενδρίου Ιωαννίνων παρουσιάζει την έκθεση φωτογραφίας “Ἄθως ἐν ἑτέρᾳ μορφῇ” του Αγιορείτη μοναχού Γαβριήλ αν και ο μοναχός-καλλιτέχνης, μέλος της Μοναστικής Αδελφότητoς της Ιεράς Μονής Φιλοθέου Αγίου Όρους, δεν υπογράφει το έργο του δηλώνοντας ότι είναι έργο του Θεού.

Η απαρχή της ενασχολήσεώς του με τη φωτογραφία είναι συγκυριακή. Συμπίπτει με την διακονία του στην Μονή ως ξυλογλύπτου και την δημιουργία έργων εκκλησιαστικής τέχνης. Η  φωτογραφική μηχανή ήταν το απαραίτητο εργαλείο απεικονίσεως και αρχειοθετήσεως των έργων του.

Γρήγορα όμως ο περιβάλλων χώρος, τα πρόσωπα και εν γένει η ζωή του Αγίου Όρους τον έκαναν να στρέψει το φακό του απεικονίζοντας με ευαισθησία, αγάπη και σεβασμό την ζωή του μoναχικού βίου τα τελευταία τριάντα χρόνια,  απαθανατίζοντας εικόνες που ταξιδεύουν τον θεατή στα βάθη της υπερχιλιόχρονης ιστορίας του τόπου.

Ο ίδιος τονίζει: «Συλλογιέμαι πως όλος ο κόσμος είναι μια μεγάλη πολυσύνθετη εικόνα. Ένα ψηφιδωτό απειράριθμων ετερόκλητων και αεικίνητων ψηφίδων που αενάως ανασυνθέτουν εικόνες και γεγονότα, σαν κύτταρα ενός γιγάντιου οργανισμού που πορεύεται την εσχατολογική του πορεία. Καταγράφω εικόνες άλλων, καθώς οι πορείες μας συναντώνται εν χρόνω στον χώρο»

Ριζάρειο Εκθεσιακό Κέντρο Μονοδενδριού Ιωαννίνων
Ώρες λειτουργίας : 09:00-16:00 (καθημερινά), τηλ. 26530 71573

Πηγή