Λίγο πανί, λίγο θάλασσα και η σανίδα μου

Από τη Σόφη Χρυσανθοπούλου

Σίγουρα όταν κάποιοι ακούν τις λέξεις «ελληνικό καλοκαίρι» το πρώτο πράγμα που σκέφτονται (ειδικά αν είναι ξένοι) είναι ούζο, σουβλάκι και greek mousaka. Δε λέμε, πολύ ωραία όλα αυτά, όμως η Ελλάδα και το καλοκαίρι της είναι κάτι πολύ παραπάνω. Είναι ο υπέροχος ήλιος της, οι αμμουδερές παραλίες της, η μαγευτική φύση, οι φιλόξενοι άνθρωποι, η διάθεση και η ενέργεια που αρχίζουν να ανεβαίνουν σιγά – σιγά με το που αλλάζει η ώρα και το φως της ημέρας κυριαρχεί.

Ήλιος, θάλασσα, κύμα και αέρας… Οι βασικοί πρωταγωνιστές του ελληνικού καλοκαιριού έχουν βάλει τη χώρα μας στον παγκόσμιο χάρτη των action watersports, που τα τελευταία χρόνια έχουν μπει για τα καλά στη ζωή μας. Εμείς, ψάξαμε, ρωτήσαμε, μάθαμε και σου τα παρουσιάζουμε. Άλλωστε το καλοκαίρι μόλις ξεκίνησε.

 

Surfing ή κυματολίσθηση

Πολλοί είναι αυτοί που μπερδεύουν το surfing με το windsurfing, όμως πρόκειται για δύο διαφορετικά αθλήματα. Το surfing είναι αυτό με τη σανίδα (χωρίς πανί, αετούς κλπ).

Αν και ακόμα περισσότεροι αναρωτιούνται πώς μπορεί κάποιος να καβαλάει κύματα στην Ελλάδα, παρόλα αυτά το surfing έχει πολλούς fans στη χώρα μας. Εντάξει, μη φανταστείς πως θα δεις τα τεράστια κύματα της Χαβάης ή των Μαλδιβών, όμως τα spots της χώρας μας είναι πολλά και αρκετά υποσχόμενα!

Αυτά που χρειάζεσαι είναι μια σανίδα, μια καλή στολή (ανάλογα με την εποχή), ένα pad για να μην γλιστρούν τα πόδια σου, ένα leash που δένει το πόδι σου με τη σανίδα και πολλή βενζίνη για να βρεθείς εκεί που το «βγάζει». Όπως όλα τα σανιδοαθλήματα, είναι πολύ παιχνιδιάρικο και εντυπωσιακό και μπορείς να ridάρεις σχεδόν όλο το χρόνο!

Χρειάζεται πολύ καλή φυσική κατάσταση και πολύ καλή ισορροπία. Μόνο και μόνο το paddling (το κουπί με τα χέρια) που κάνεις μέχρι να σταθείς στο line up είναι αρκετό. Αν και την ώρα που είσαι πάνω στη σανίδα, είσαι μόνος, το surf είναι ένα από τα πιο παρεΐστικα αθλήματα. Τσέκαρε τους υπόλοιπους δίπλα σου, σίγουρα κάτι θα μάθεις από τη στάση του σώματός τους.

 

Remember to:

Πριν μπεις στο νερό, πριν καν ξεκινήσεις, αυτό που πρέπει οπωσδήποτε να κάνεις είναι να μάθεις -και να τηρήσεις φυσικά- τους βασικούς κανόνες ναυσιπλοΐας!!!!!! (Πολλά θαυμαστικά γιατί θέλει πολλή προσοχή). Μάθε να σέβεσαι την προτεραιότητα στο line up, μα πάνω από όλα μάθε να σέβεσαι τους λουόμενους. Φρόντισε να είσαι σε αρκετή απόσταση γιατί έτσι αποφεύγεις τα ατυχήματα.

Ποτέ μην ξεχνάς το αντηλιακό σου. Μιλάμε για ένα άθλημα που είσαι κάτω από τον ήλιο όλη την ώρα (ίσως και όλη τη μέρα), άρα πρέπει να προστατευτείς από τις βλαβερές συνέπειες.

Πολλοί surf experts λένε πως είναι καλό να φοράς ωτοασπίδες για να προστατεύσεις τα αφτιά σου από τη νόσο του σερφ (surfer’s ear) που προκαλείται από τις πολλές εναλλαγές θερμοκρασίας.

Ένας φίλος surfer λέει: Η θάλασσα κρύβει πολλά μυστικά και αν την υποτιμήσεις, μπορεί να στη φέρει. Γι αυτό πριν ξεκινήσεις το session, ειδικά σε μέρος που δεν έχεις ξανασερφάρει, καλό είναι να μιλήσεις με τους locals, να σε ενημερώσουν για το τι παίζει κάτω από το νερό (ρεύματα, βράχοι που μπορεί να μη φαίνονται κλπ).

Extra tip:

Καλό είναι να κάνεις κάποια μαθήματα με κάποιον instructor πριν μπεις μόνο σου στο νερό, ή τουλάχιστον να έχεις δίπλα σου κάποιον που ξέρει.

Please don’t:

Κανονικά δεν πρέπει να πηγαίνεις ποτέ για σερφ μόνος σου. Αν δεν υπάρχει πάντα κάποιος στο νερό μαζί σου, φρόντισε τουλάχιστον να υπάρχει κάποιος δικός σου άνθρωπος στην παραλία, που ξέρει ότι είσαι μέσα. Επίσης καλό είναι να βγαίνεις όταν πια αρχίζει να σκοτεινιάζει. Είπαμε… Θάλασσα είναι αυτή!

Μην ξεκινήσεις χωρίς πρώτα να έχεις τσεκάρεις τον καιρό. Φαντάζεσαι να οδηγείς για ώρες και τελικά να μην το «βγάζει»; No way! Επομένως πριν φορτώσεις το αμάξι πέρασε μια βόλτα από www.poseidon.gr ή από www.beacheye.gr για ένα πρώτο σερφάρισμα στο διαδίκτυο.

Όλα τα παραπάνω τα αναφέρουν φίλοι του αθλήματος, όχι για να σε αποτρέψουν, αλλά γιατί καλό είναι να προσέχουμε… για να έχουμε! Άλλωστε έτσι θα μπορέσεις πιο άνετα να απολαύσεις την απόλυτη αίσθηση ελευθερίας και την έκρηξη αδρεναλίνης που κρύβει ένα καλό κύμα!

Famous surfing spots (με σειρά εμφάνισης και όχι προτεραιότητας) Λαγκούβαρδος,

Ικαρία,

Κολυμπήθρες (Τήνος),

Κάστρο (Πάργα),

Πρέβεζα,

Αρκούδι,

Καλό Νερό,

Βουλιαγμένη

 

Windsurfing ή ιστιοσανίδα

Ολυμπιακό άθλημα από το 1984, το windsurfing αποτελεί ένα από τα πιο συναρπαστικά action sports.

Μια σανίδα, ένας σύνδεσμος που ενώνει το πανί με τη σανίδα, ένα τιμόνι (μάτσα) για να κινείται το πανί ανάλογα τον αέρα και άφησε τη θάλασσα να σου ψιθυρίσει τα μυστικά της.

Το windsurfing είναι καθαρά τεχνικό άθλημα καθώς απαιτεί συντονισμό κινήσεων και καλή ισορροπία. Ίσως αυτός είναι ο λόγος που κάποιοι το θεωρούν αρκετά δύσκολο άθλημα.

Οι windsurfers λένε πως είναι ένα αρκετά μοναχικό άθλημα. Μπαίνεις μέσα στο νερό, αποφορτίζεσαι, δοκιμάζεις κόλπα και με λίγα λόγια είσαι εσύ και ο εαυτός σου, κάτω από τον γαλάζιο ουρανό. Στα συν είναι ότι όπως το surfing, έτσι και το windsurfing μπορείς να το κάνεις σχεδόν όλο το χρόνο, αρκεί να φοράς τη σωστή στολή ανάλογα με την εποχή.

Remember to:

Και εδώ ισχύουν οι βασικοί κανόνες που είδαμε και στο surfing. Άλλωστε δεν είναι θέμα αθλήματος, αλλά θέμα θάλασσας. Μάθε να τηρείς τους κανόνες ναυσιπλοΐας όχι μόνο για τη δική σου ασφάλεια αλλά και για την ασφάλεια των λουόμενων. Και να θυμάσαι πάντα: Αυτοί είναι που έχουν προτεραιότητα, κανόνας απαράβατος.

Καλό είναι να μην υπερεκτιμάς τις δυνάμεις σου, αλλά και να μην υποτιμάς τη φύση. Με τον τρόπο της μας μιλάει και εσύ πρέπει να μάθεις να την ακούς. Safety first. Και πάλι μια κουβεντούλα με αυτούς που ξέρουν καλύτερα το spot από σένα, πάντα βοηθάει.

Extra tip:

Αν είναι να δοκιμάσεις windsurf, να το κάνεις επειδή το θέλεις πραγματικά και όχι επειδή είναι μόδα. Επειδή πρόκειται για ένα αρκετά απαιτητικό άθλημα, πρέπει να είσαι fully dedicated σε αυτό και μόνο όταν το γουστάρεις πραγματικά μπορείς να το κάνεις και να έχει συνέχεια.

Please don’t:

Καλό είναι να υπάρχει πάντα ένα υποτυπώδες φαρμακείο κάπου στο αυτοκίνητο. Βασικά, πάντα πρέπει να υπάρχει όπου και να πας, εμείς απλά το αναφέρουμε για να στο θυμίσουμε σε περίπτωση που το έχεις ξεχάσει. Και όπως πάντα αντηλιακό και τσεκάρισμα στον καιρό. www.windguru.ch και www.windfinder.com

Famous windsurfing spots (με σειρά εμφάνισης και όχι προτεραιότητας) Φυσικά ο κόλπος Βασιλικής στη Λευκάδα. Το πρωί δεν έχει συνήθως πολύ αέρα άρα οι συνθήκες είναι ιδανικές για αρχάριους, ενώ προς το απογευματάκι που ανεβάζει λίγο σε μποφόρ θα δεις πιο προχωρημένους.

Χρυσή Ακτή (Πάρος), εδώ διεξάγονταν πιο παλιά και το Παγκόσμιο Πρωτάθλημα,

Δρέπανο, Σχοινιάς, Λούτσα, Νάξος, Κρήτη και γενικά όπου φυσάει στην Ελλάδα. Φούλαρε το αμάξι βενζίνη και ξεκίνα!

SUP (Stand Up Paddle surfing) ή όρθια σανιδοκωπηλασία

Το SUP είναι ίσως το πιο προσιτό και το πιο fun από όλα τα water sports (κατά την ταπεινή μας άποψη πάντα). Υπάρχουν τόσες πολλές δυνατότητες που το κάνουν πολύ flexible. Είσαι παιδί; Μπορείς να δοκιμάσεις! Είσαι παπούς; Μπορείς και πάλι να δοκιμάσεις!

Είσαι σε λίμνη; Είσαι σε θάλασσα με λαδιά; Σε θάλασσα με κύμα; Και πάλι μπορείς να δοκιμάσεις. Από το να ανέβεις πάνω στη σανίδα και να αρχίσεις να κωπηλατείς, πηγαίνοντας βολτούλα από τη μία παραλία στην άλλη, μέχρι να αρχίσεις να παίζεις με το κύμα.

Η αλήθεια είναι πως η πιο αγωνιστική του μορφή είναι πάρα πολύ εντυπωσιακή. Σε αυτή την περίπτωση τα σανίδια είναι πιο μεγάλα, και αναπτύσσουν απίστευτες ταχύτητες. Στην Ελλάδα έκανε την εμφάνισή του πριν από μια δεκαετία περίπου, όμως τα τελευταία χρόνια έχει αρχίσει να γίνεται πιο γνωστό και να συνδυάζει δύο αθλήματα μαζί. Χαρακτηριστικό παράδειγμα η SUP Yoga, δηλαδή η yoga πάνω στη σανίδα. Αν νομίζεις πως οι asanas είναι δύσκολες στο έδαφος, που να δοκιμάσεις στο νερό. Χρειάζεσαι ακόμα πιο πολλή ισορροπία, άρα μεγαλώνει και ο βαθμός δυσκολίας.

May I have your attention please?

Και εδώ, αφού έχουμε να κάνουμε με το υγρό στοιχείο, καλό είναι να ρίξεις μια ματιά σε όλα τα tips που αναφέραμε παραπάνω, ξεκινώντας φυσικά από τους κανόνες ναυσιπλοΐας! Ναι, το έχουμε πει πολλές φορές, ναι θα το πούμε άλλες τόσες!

Famous SUP spots (με σειρά εμφάνισης και όχι προτεραιότητας)

Παντού και πάντα. Σε λίμνες, θάλασσες, σε λαδιά ή σε κύμα.

 

Kite surfing

Το Kite surfing είναι από τα τελευταία entries των water boardsports και ας μην κρυβόμαστε πίσω από το δάχτυλό μας… ήρθε για να μείνει!

Ειδικά τα τελευταία (λίγα) χρόνια έχει αποκτήσει πολλούς fans και των δύο φύλων. (Γενικά είναι πολύ ωραία να βλέπουμε γυναίκες να μπαίνουν σιγά – σιγά σε πιο ανδροκρατούμενα sports). Ένας από τους λόγους που έχει γίνει τόσο δημοφιλές άθλημα στη χώρα μας, είναι γιατί στην Ελλάδα έχουμε what it takes to be a kite surfer: Υπέροχες παραλίες, super θερμοκρασίες σχεδόν όλο το χρόνο και αέρα, αέρα, αέρα. (Ευχαριστούμε πολύ Αίολε!).

Ο rider βάζει τη σανίδα στα πόδια του και χρησιμοποιεί τον αετό για να παίξει με τον αέρα. Ένας αρχάριος μπορεί απλά να σερφάρει, ένας πιο προχωρημένος μπορεί να κάνει άλματα που όσο προχωράει επίπεδο, τόσο πιο εντυπωσιακά γίνονται!

May I have your attention please?

Δεν θέλουμε να γίνουμε κουραστικοί, γι αυτό θα πούμε : all the above!

  Famous kitesurfing spots (με σειρά εμφάνισης και όχι προτεραιότητας) Πάνω κάτω τα spots είναι σχεδόν ίδια με αυτά που μπορείς να κάνεις windsurf.

Λούτσα,

Άη Γιάννης (Λευκάδα),

Βασιλική (Λευκάδα)*,

Δρέπανο,

Πάρος,

Νάξος,

Κρήτη,

Ρόδος,

Λευκαντί,

Ράχες

και (ξανα)φούλαρε βενζίνη το αμάξι!

Honorable mentions:

Αν πάλι είσαι από αυτούς που ναι μεν αγαπούν τη θάλασσα, αλλά αγαπούν πιο πολύ το άραγμα στην παραλία, υπάρχουν δραστηριότητες σε περίπτωση που θες να σηκωθείς από την ξαπλώστρα και να ξεμουδιάσεις. (Όχι… το τάκα τούκα της ρακέτας δεν μας αφορά).

Οι οργανωμένες παραλίες σου προσφέρουν πια αρκετές εναλλακτικές. Εμείς σου προτείνουμε…

1. Θαλάσσιο ποδήλατο.

Είτε θέλεις να γίνεις πάλι παιδί, είτε έχεις παιδιά είναι μια πολύ relaxing δραστηριότητα, αρκεί να προσέχεις.

2. Μπανάνα

Το σκάφος αναπτύσσει ταχύτητα και εσύ με την υπόλοιπη παρέα προσπαθείτε να κρατηθείτε από τη φουσκωτή μπανάνα. Με άλλα λόγια πολύ, πολύ γέλιο.

3. Σαμπρέλα

Κάτι αντίστοιχο με τη μπανάνα, μόνο που εδώ κάθεσαι σε ένα τεράστιο στρογγυλό φουσκωτό, εξ’ ου και το όνομα. Εννοείται πως έχει πλάτη και εκεί υπάρχουν λαβές για να κρατιέσαι.

4. Jet Ski

Η δική σου ευκαιρία να αισθανθείς baywatcher, αρκεί να μην το παρακάνεις με την ταχύτητα.

5. Flyboard

Το new talk of the beach. Πρόκειται για μια συσκευή η οποία συνδέεται με το jet ski και χρησιμοποιώντας την πίεση του νερού που παράγει, επιτρέπει στον χρήστη να πετάξει μέχρι και 10 μέτρα πάνω από το νερό.

Εννοείται πως όσων αφορά στην ασφάλεια, τηρείς και εδώ όλους τους κανόνες ναυσιπλοΐας, όπως επίσης φοράς και σωσίβιο (life jacket).

Όπως βλέπεις οι επιλογές σου κάτω από τον ελληνικό ήλιο είναι πολλές, αρκεί να προσέχεις και να ξέρεις να προστατευτείς από αυτόν. Διάλεξε τι θέλεις να δοκιμάσεις, αφού είπαμε… το καλοκαίρι μόλις ξεκίνησε.

Here comes the summer sun…

* H Bασιλική ενδείκνυται κυρίως για wind surf και όχι για kite

Πηγή