Αίγυπτος: Μουσείο για Φαραώ δίπλα στις πυραμίδες

Στη σκιά των πυραμίδων, η Αίγυπτος χτίζει ένα Μουσείο Φαραώ για να στεγάσει τα θαυμαστά αντικείμενα που έχουν βρεθεί στην περιοχή. Το νέο Μουσείο ονομάζεται GEM (Grand Egyptian Museum), όνομα που παραπέμπει σε «κόσμημα».

Περισσότεροι από 4.000 άνθρωποι εργάζονται καθημερινά κάτω από τον ήλιο της ερήμου για να χτίσουν αυτό το φαραωνικό κτήριο που μοιάζει με τον Πύργο της Βαβέλ, όπως σχολιάζει το γαλλικό περιοδικό Paris Match.

Το ύψος του κτηρίου θα είναι χαμηλότερο από αυτό των πυραμίδων, έτσι ώστε να μην εμποδίζεται η θέα προς αυτές.

Οραματιστής του έργου ήταν ο Farouk Hosni, πρώην υπουργός του Moubarak, που μίλησε πρώτη φορά για το φιλόδοξο σχέδιό του τριάντα χρόνια πριν.

Το πρώτο βήμα έγινε το 1992 με προεδρικό διάταγμα, ενώ το κτήριο θεμελιώθηκε δέκα χρόνια αργότερα. Στη συνέχεια, διεξήχθη αρχιτεκτονικός διαγωνισμός υπό την αιγίδα της Unesco. Κατατέθηκαν συνολικά 1.557 προτάσεις από 83 διαφορετικές χώρες.

Τελικά επελέγη το σχέδιο του Νεοϋορκέζου κινεζικής καταγωγής Shi-Fu Peng. Η ιδέα του ήταν να χτίσει ένα κτήριο 50 μέτρα χαμηλότερο από τις πυραμίδες αλλά με μήκος 500 μέτρα.

Το οικοδόμημα θα έχει σχήμα βέλους και θα δείχνει προς τις πυραμίδες. Με τους αλαβάστρινους τοίχους του, θα γυαλίζει σαν διαμάντι κάτω από τον αιγυπτιακό ήλιο.

Τα εκθέματα που θα φιλοξενήσει θα είναι εντυπωσιακά. Αρχικά, επρόκειτο να εγκαινιαστεί το 2012, στη συνέχεια ανακοινώθηκε ως ημερομηνία εγκαινίων το 2015, ενώ τώρα η αιγυπτιακή κυβέρνηση υποστηρίζει ότι θα ανοίξει τις πύλες του το 2018.

Πηγή