Πολιτιστική υπεροχή και αφηρημένες γραμμές στο βιβλιοπωλείο Ζhongshuge

Τοποθετημένο στην πόλη Chengdu, το βιβλιοπωλείο Ζhongshuge ενσαρκώνει απόλυτα την πολιτιστική γοητεία της πυκνοκατοικημένης πόλης στη δυτική Κίνα. Μάλιστα οι δρόμοι της αποτελούν μοναδικό τοπίο, με την πολιτιστική ατμόσφαιρα και τη χαλαρότητα να διατρέχει τη ζωή κάθε ατόμου, προβάλλοντας συνολικά μια κομψή πόλη.

Οι επισκέπτες, μόλις φτάσουν από την κυλιόμενη σκάλα στον τέταρτο όροφο του εμπορικού κέντρου Υintai, θα συναντήσουν τη γνωστή ετικέτα Ζhongshuge, στον τοίχο της εισόδου του βιβλιοπωλείου. Καθώς εισέρχονται σε αυτό, ένας «ζωντανός» χώρος γεμάτος από ράφια βιβλίων σε σχήμα μπαμπού και μικρά τραπέζια που μοιάζουν με βλαστούς μπαμπού, τους καλωσορίζει και τους καλεί να αναδημιουργήσουν την πολιτιστική ατμόσφαιρα της περιοχής. Άλλωστε, το γραφείο x+living, που ανέλαβε το σχεδιασμό του βιβλιοπωλείου, μερίμνησε σωστά για τον ιδιαίτερο πολιτιστικό σκοπό του.

Στο εσωτερικό διατίθεται μια περιοχή για παιδιά, η οποία προσομοιάζει σε παραδεισένια ζούγκλα. Οι τοίχοι καλύπτονται από ράφια βιβλίων σε μορφή μπαμπού, σπιτιών, ανεμόμυλων και παιχνιδιών. Μεγάλα μανιτάρια τοποθετούνται διάσπαρτα σε όλο το τμήμα, προκειμένου να μπορούν τα παιδιά να διαβάζουν κάτω από αυτά.

Σε όλη την έκταση του Ζhongshuge, εφαρμόζεται μια εντυπωσιακή οροφή με καθρέφτες, στοιχείο χαρακτηριστικό του βιβλιοπωλείου. Στην αριστερή πλευρά του παιδικού τμήματος βρίσκεται όμως το πιο χαρακτηριστικό μέρος του. Σ’ αυτό το χώρο ύψους πέντε μέτρων, ένας τοίχος από κόκκινο τούβλο συσσωρεύεται στην κορυφή και περιβάλλει μικρές, ανεξάρτητες ζώνες. Λίγο πιο πάνω ένας μικρός διάδρομος γύρω από τους τοίχους επιτρέπει στους αναγνώστες να βρουν το αγαπημένο τους βιβλίο στα ψηλά ράφια. Στο τέλος των μικρών ζωνών, υπάρχουν σκάλες που οδηγούν στην αίθουσα διαλέξεων. Οι αφηρημένες γραμμές σχηματίζουν διάσπαρτες σκάλες σε διαφορετικά ύψη, στα οποία μπορεί κανείς να περπατήσει ή να καθίσει. Ο συνολικός χώρος χαρακτηρίζεται από την απαραίτητη πρακτικότητα, που χρειάζεται ένας χώρος ανάγνωσης.

Ζhongshuge

Φωτογραφίες: Shao Feng

Πηγή