Ο χορός με άλλους μας κάνει καλό

Από τη Μαριανίνα Πάτσα

Η επιστήμη μας λέει να χορέψουμε

Το υποψιαζόμασταν αλλά τώρα επιβεβαιώνεται και από την επιστήμη. Το να χορεύουμε μαζί με άλλους βελτιώνει τις σχέσεις μας, κάνει καλό στην ψυχολογία αλλά και την υγεία.

Η σχετική έρευνα λέει πως ο συγχρονισμός κατά τη διάρκεια του χορού μας βελτιώνει την ψυχολογία, αυξάνει τον βαθμό οικειότητας μας με τους άλλους, αλλά αυξάνει και τα όρια του πόνου!

Κι αν έχουμε «δυο αριστερά πόδια» και δεν νιώθουμε άνετα όταν χορεύουμε μπροστά σε κόσμο, δεν ανησυχούμε διότι δεν χρειάζεται καν να χορέψουμε κανονικά: ακόμα και το ρυθμικό χτύπημα του ποδιού μαζί με κάποιον άλλο, έχει τις ίδιες ιδιότητες. Αυτό συμβαίνει επειδή όταν βλέπουμε κάποιον να κάνει το ίδιο πράγμα ταυτόχρονα με εμάς, ο εγκέφαλός αισθάνεται σαν να γινόμαστε «ένα». Νιώθουμε ότι είμαστε μέρος κάτι μεγαλύτερου από τον εαυτό μας και πως ανήκουμε κάπου.

Οι άνθρωποι χορεύουν μαζί σε ομάδες σε όλη την ιστορία της ανθρωπότητας. Από τις αρχαίες διονυσιακές τελετές μέχρι το dancefloor του κλαμπ, ο συλλογικός «χορός» θα συνεχίσει να συντροφεύει και να ενώνει την ανθρωπότητα. Για όσο χορεύουμε ανένοχα. Σηκωθείτε!

Πηγή