Ταξίδια σε 6 χώρες, μέσω εθελοντισμού

Από την Βιβή Συργκάνη

Γυρνάμε τον κόσμο με βάση την ανταλλακτική οικονομία και την εθελοντική εργασία.

Για σχεδόν 30 χρόνια, η Helga de Silva Blow Perera, η φιλόξενη ιδιοκτήτρια του Helle’s Folly, ενός boutique ξενοδοχείου 30 δωματίων με θέα την πόλη της Kandy της Σρι Λάνκα, δημιουργεί ονειρεμένες τοιχογραφίες στους τοίχους του ξενοδοχείου της. Το 1988, άρχισε να ζωγραφίζει το ξενοδοχείο -την εποχή που τη διεύθυνση είχαν οι γονείς της- μετά το διαζύγιο με τον δεύτερο σύζυγό της και ενώ ακόμα προσπαθούσε να συνέλθει από την αυτοκτονία του πρώτου, του Βρετανού συγγραφέα και ιστορικού, Jonathan Blow. «Ο πατέρας μου πρότεινε να την ξεδιπλώσω», λέει η Helga στην Guardian αναφερόμενη στη θλίψη της. Έβαψε ένα δωμάτιο μαύρο.

Η Helga ανακάλυψε μια μορφή αυτοθεραπείας στην τέχνη. Οι τοίχοι σύντομα καλύφθηκαν από το δάπεδο μέχρι το ταβάνι με ψυχεδελικά λουλούδια, ζώα, διαβόλους και εικόνες λαϊκών χορευτών. Το 1994, η Helga κληρονόμησε το κατάλυμα και έφτιαξε το δικό της ξενοδοχείο. Καθώς η καλλιτεχνική φήμη της μεγάλωσε, οι επισκέπτες ρωτούσαν αν μπορούσαν να συνεισφέρουν. Πλέον, καλλιτέχνες φιλοξενούνται, στο κατά τ’ άλλα ακριβό ξενοδοχείο, δωρεάν αν έχουν όρεξη να ξετυλίξουν ελεύθερα το ταλέντο τους στους τοίχους του.

Η Helga καλωσορίζει τους ερασιτέχνες καλλιτέχνες: «Κάποιος δεν χρειάζεται να είναι καλλιτέχνης με τη συμβατική έννοια. Όλοι έχουν την τέχνη μέσα τους», αναφέρει. Αν θέλετε να δοκιμάσετε τις καλλιτεχνικές σας ικανότητες στους τοίχους του ξενοδοχείου της Helga με δωρεάν διαμονή επισκεφτείτε την ιστοσελίδα Helga’s Folly. Πέντε ακόμη προτάσεις για δωρεάν διαμονή με βάση την εθελοντική προσφορά εργασίας:

1 Mad Monkey hostels (madmonkeyhostels.com), Καμπότζη και Φιλιπίννες Στα hostel Mad Monkey –βρίσκονται σε έξι τοποθεσίες σε όλη την Καμπότζη και τις Φιλιππίνες– καλλιτέχνες, μουσικοί, DJs, φωτογράφοι, βιντεογράφοι, συγγραφείς και bloggers καλούνται να υποβάλουν αίτηση μέσω του προγράμματος Creative Hub. Μέσω του συγκεκριμένου προγράμματος,  μπορούν να μείνουν δωρεάν για 14 ημέρες σε ιδιωτικό δωμάτιο με αντάλλαγμα εθελοντική εργασία για τους ξενώνες. Συγκεκριμένα, οι καλλιτέχνες θα πρέπει να συντάξουν έναν λεπτομερή ταξιδιωτικό οδηγό για την ιστοσελίδα του Mad Monkey. Οι καλλιτέχνες μπορούν επίσης να διαπραγματευτούν ελεύθερη διαμονή για έως και τέσσερις ημέρες σε αντάλλαγμα με τη δημιουργία ενός έργου για τον ξενώνα – υπάρχει η δυνατότητα να προσφερθεί μεγαλύτερη διαμονή.

2 Sunrock Backpackers’ Hostel (sunrockhostel.com), Κέρκυρα Δίπλα στην παραλία του Πέλεκα, το Sunrock είναι ένας ξενώνας με ξαπλώστρες που προσφέρει φθηνά καταλύματα. Στον ξενώνα λειτουργεί εθελοντικό πρόγραμμα σε αντάλλαγμα με φαγητό και διαμονή. Μπορείτε να βοηθήσετε στην καθημερινή λειτουργία του ξενώνα, ή να εργαστείτε στο βιολογικό αγρόκτημα, με εργασίες όπως το τάισμα των ζώων, η συλλογή αυγών, φρούτων και λαχανικών και η στοιβασία δεμάτων.

3 Piha Beachstay (workaway.info), Auckland, Νέα Ζηλανδία Για τους λάτρεις του surf και της… μοναξιάς, το Piha Beachstay, σε ένα απομακρυσμένο παραθαλάσσιο χωριό στο περιφερειακό πάρκο Waitakere Ranges, αποτελεί έναν τέλειο προορισμό. Οι εθελοντές καλωσορίζονται μέσω της ιστοσελίδας του Workaway και οι επισκέπτες μπορούν να βοηθήσουν με την κηπουρική, τη γενική συντήρηση ή με οικολογικά πρότζεκτ.

4 The Place (the-place.co.za), Νότια Αφρική, Το Place είναι ένα ήσυχο αγρόκτημα με δύο ξενώνες σε μια εκπληκτική τοποθεσία με δυνατότητα προετοιμασίας γευμάτων. Καλωσορίζει τους καλλιτέχνες και διαθέτει στούντιο και δημιουργικό χώρο προς χρήση. Παρόλο που τα απαιτούμενα έργα γίνονται «με το χέρι»: π.χ.  μετατροπή των καταλυμάτων, κατασκευή γηπέδων από λάσπη και ενασχόληση με τους βιολογικούς κήπους περμακουλτούρας, οι εθελοντές μπορούν αν έχουν αρκετό ελεύθερο χρόνο για να «διαλογιστούν, να μελετήσουν και να εξερευνήσουν το αγρόκτημα».

5 Casa Mermejita (workaway.info), Oaxaca, Μεξικό Σε μια ήσυχη πλαγιά με θέα στη θάλασσα, το Casa Mermejita είναι ένα  οικολογικό ξενοδοχείο γεμάτο τέχνη, περιτριγυρισμένο από τροπική πανίδα. Αναζητά διαρκώς εθελοντές καλλιτέχνες που ενδιαφέρονται για την τέχνη με βάση τα φυσικά υλικά, την άμμο, τα πετρώματα κ.λπ. – για να βοηθήσουν στην δημιουργία έργων που θα ενταχθούν στους χώρους του ξενοδοχείου. Σε αντάλλαγμα προσφέρει ένα ιδιωτικό δωμάτιο, δύο γεύματα την ημέρα, και ενδεχομένως κάποια πληρωμή για τις καλλιτεχνικές δημιουργίες – το τελευταίο είναι προς διαπραγμάτευση. Οι εθελοντές γίνονται δεκτοί μέσω του Workaway.

Πηγή