Στην Ινδία δεν γιορτάζουν την Παγκόσμια Ημέρα κατά της Παιδικής Εργασίας

Ο φωτογράφος Piyal Adhikary αποτυπώνει την κατάσταση σε μια αγορά στην Καλκούτα.

Η «Σύμβαση των δικαιωμάτων του παιδιού» που επικυρώθηκε το 1989 από 187 κράτη επισημαίνει:  «Τα Συμβαλλόμενα Κράτη αναγνωρίζουν το δικαίωμα του παιδιού να προστατεύεται από την οικονομική εκμετάλλευση και από την εκτέλεση οποιασδήποτε εργασίας που ενέχει κινδύνους ή που μπορεί να εκθέσει σε κίνδυνο την εκπαίδευσή του ή να βλάψει την υγεία του ή τη σωματική, πνευματική, ψυχική, ηθική ή κοινωνική ανάπτυξή του…» («Σύμβαση για τα Δικαιώματα του Παιδιού» – άρθρο 32, 1989)»

Ωστόσο, η κατάσταση στον κόσμο είναι τραγική. Σύμφωνα με τη UNICEF σχεδόν ένα στα έξι παιδιά ηλικίας 5-14 ετών στον κόσμο θεωρείται πως εμπλέκεται σε μορφές παιδικής εργασίας. 171 εκατομμύρια παιδιά εργάζονται σε ορυχεία, λατομεία και άλλους επικίνδυνους χώρους δουλειάς ή με επικίνδυνα υλικά, όπως χημικά, εντομοκτόνα ή βαρύ μηχανικό εξοπλισμό, αναφέρει έκθεση της UNICEF. Κάθε χρόνο τουλάχιστον 22 χιλιάδες παιδιά σκοτώνονται σε εργατικά δυστυχήματα.

Μία μελέτη της Διεθνούς Οργάνωσης Εργασίας (ΔΟΕ) δείχνει ότι σε βιομηχανοποιημένες και αναπτυσσόμενες χώρες τα παιδιά-εργάτες υποφέρουν από ατυχήματα στον χώρο δουλειάς, από αρρώστιες, ή ψυχολογικά τραύματα κάθε λεπτό κάθε μέρας που περνάει.

Η ΔΟΕ προειδοποιεί ότι ένας τεράστιος αριθμός παιδιών εξακολουθεί να εργάζεται σε επικίνδυνα περιβάλλοντα και καλεί σε δράση για να σταματήσουν αυτές οι πρακτικές.

Ο φωτογράφος Piyal Adhikary αποτύπωσε με τον φακό του τι συμβαίνει στην Καλκούτα της Ινδίας:

Η Παγκόσμια Ημέρα κατά της Παιδικής Εργασίας εορτάζεται κάθε χρόνο στις 12 Ιουνίου σε ολόκληρο τον κόσμο.

Ένα παιδί μεταφέρει μεταλλικούς τροχούς σε μια αγορά ανακύκλωσης αυτοκινήτων την Παγκόσμια Ημέρα κατά της Παιδικής Εργασίας στην Καλκούτα της Ανατολικής Ινδίας στις 12 Ιουνίου 2017. Με την δουλειά του μπορεί να κερδίσει μέχρι δύο δολάρια την ημέρα.

Μεταφορά υγρής μπαταρίας σε μια αγορά ανακύκλωσης αυτοκινήτων στην Καλκούτα.

Το παιδί της φωτογραφίας εργάζεται σε μια αγορά ανακύκλωσης αυτοκινήτων, την Παγκόσμια Ημέρα κατά της Παιδικής Εργασίας, στην Καλκούτα της Ανατολικής Ινδίας στις 12 Ιουνίου 2017.

Κουβάλημα λάστιχων στην αγορά ανακύκλωσης.