Θερινό εργαστήριο Γραφικών Τεχνών

9-16 Ιουλίου 2017

Το Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων σε συνεργασία με την Πανελλήνια Ένωση Πτυχιούχων Τεχνολογίας Γραφικών Τεχνών (HEL.GR.A.MED) και το Σωματείο Επαγγελματιών Μεταξοτυπών Ελλάδος (Σ.Ε.Μ.Ε) υπό την αιγίδα της FESPA, διοργανώνει θερινό εργαστήριο Γραφικών Τεχνών στις 9-16 Ιουλίου 2017. Επιστημονικός Υπεύθυνος του προγράμματος ορίζεται ο Αναπληρωτής Πρύτανη Καθ. Ανδρέας Φωτόπουλος και μέλη της Οργανωτικής Επιτροπής ο Επίκ. Καθηγητής του Τμήματος Φιλολογίας κ. Σταμάτης Μερσινιάς, ο Επικ. Καθηγητής του Τμήματος Πλαστικών Τεχνών και Επιστημών της Τέχνης κ. Χριστόδουλος Γκαλτέμης και ο τ. Επίκ. Καθηγητής  του Τμήματος Τεχνολογίας Γραφικών Τεχνών του Τ.Ε.Ι Αθήνας κ. Γεώργιος Βλάχος.

Το περιεχόμενο του θερινού εργαστηρίου περιλαμβάνει μεταξύ άλλων τα αντικείμενα της Τυπογραφίας, της Μεταξοτυπίας, της Χαρακτικής, της Επιστήμης και Τεχνολογίας Μελανιών και της Βιβλιοδεσίας.

Το θερινό εργαστήριο απευθύνεται σε φοιτητές και πτυχιούχους Καλών και Εφαρμοσμένων Τεχνών, ιστορικών της Τέχνης, συντηρητές Αρχαιοτήτων και Έργων Τέχνης, τεχνολόγους Γραφικών Τεχνών, γραφίστες, τεχνολόγους υλικών και κάθε άλλο ενδιαφερόμενο.

Το κόστος παρακολούθησης του θερινού εργαστηρίου ορίζεται στα 200€ και περιλαμβάνει τα δίδακτρα, τα υλικά και το κόστος σίτισης των συμμετεχόντων. Για τους φοιτητές το κόστος περιορίζεται στα 150€ ενώ παράλληλα παρέχεται η δυνατότητα στέγασής τους στην Εστία του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων εφόσον το αιτηθούν με την εγγραφή τους.

Σκοπός του θερινού σχολείου είναι η ανάδειξη της Συλλογής Τυπογραφίας του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων στο διεπιστημονικό σημείο επαφής Τεχνών, Γραμμάτων, Πολιτισμού, Τεχνολογιών και Επιστημών γύρω από το οποίο μπορούν να επιτευχθούν ευρύτερες ενδοακαδημαϊκές συγκλίσεις και συνεργασίες.

Οι θέσεις του θερινού εργαστηρίου είναι περιορισμένες (28) και οι ενδιαφερόμενοι  μπορούν να δηλώσουν τη συμμετοχή τους στο email της γραμματείας της Συλλογής Τυπογραφίας του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων, typmuseum@cc.uoi.gr (υπόψη Ελένης Κατσαρού), τηλ. 2651005174. Θα τηρηθεί αυστηρή σειρά προτεραιότητας που θα αποδεικνύεται από την ημερομηνία αποστολής του αιτήματος συμμετοχής.

Περισσότερες Πληροφορίες:
Σταμάτης Μερσινιάς, smersin@cc.uoi.gr
Χρυστόδουλος Γκαλτέμης, xristgalt@gmail.com
Γεώργιος Βλάχος, gvlachos@cc.uoi.gr
ΣΕΜΕ, member@seme.gr, Τηλ. 210.81.45.450 – Φοντίνα Λομβαρδιά
Βιβλίο Γραφικών Τεχνών, contact@graphicarts.gr, Τηλ. 210.99.69.891

ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΤΟΥ ΘΕΡΙΝΟΥ ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΟΥ ΓΡΑΦΙΚΩΝ ΤΕΧΝΩΝ

Παράλληλα με το Θερινό Εργαστήρι του Μουσείου Τυπογραφίας του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων θα λειτουργήσει έκθεση αντιτύπων υπό την επιμέλεια των Κωνσταντίνου Αράπη & Ελένης Κατσαρού (Συλλογή Ν. Γύζη) Χριστόδουλου Γκαλτέμη (Χαρακτική) και  Φοντίνας Λομβαρδιά  (Μεταξοτυπία) ως εξής:

  1. Οι μήτρες των χαλκογραφιών του Ν. Γύζη για τους πρώτους σύγχρονους Ολυμπιακούς Αγώνες και τα αντίτυπά τους
  2. Αντίτυπα έργων των σπουδαστών του εργαστηρίου Χαρακτικής της Σχολής Καλών Τεχνών του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων
  3. Αντίγραφα έργων των σπουδαστών του Εργαστηρίου Μεταξοτυπίας της Τεχνολογίας Γραφικών Τεχνών του ΤΕΙ Αθήνας
  4. Αντίτυπα έργων τέχνης γνωστών καλλιτεχνών μεταξοτυπικής αναπαραγωγής του Άγγελου Λομβαρδιά
  5. Αντίτυπο φωτογραφικής σύνθεσης του Σ. Πάσχου μεταξοτυπικής αναπαραγωγής του Α. Τσιγώνια
  6. Αντίτυπα χαρακτικών της Β. Μπούρη.

Πηγή