Οι πολίτες για τα νησιά: Μια εκστρατεία για τη Φολέγανδρο, τη φύση και τον πολιτισμό της

Η εκστρατεία “Folegandros Routes: a step for culture & nature” είναι μία συλλογική προσπάθεια των πολιτών, του Δήμου Φολεγάνδρου και του Δικτύου Αειφόρων Νήσων ΔΑΦΝΗ για τη βιώσιμη οικονομική, πολιτιστική και περιβαλλοντική ανάπτυξη της Φολεγάνδρου.

Μέσω της διαδικασίας crowdfunding ( «χρηματοδότηση από το πλήθος» ή αλλιώς «διαδικτυακή μικροχρηματοδότηση») η εκστρατεία στοχεύει στην οργάνωση και ανάδειξη του πεζοπορικού δικτύου του νησιού καθώς και στην κατασκευή ασφαλούς πεζόδρομου που θα ενώνει το λιμάνι με τη Χώρα της Φολεγάνδρου.

Και η προσπάθεια δε σταματά εκεί! Η Φολέγανδρος γίνεται σημείο αναφοράς. Στόχος μας τα ελληνικά νησιά να αναδείξουν και να αξιοποιήσουν την ταυτότητα, τη φυσική κληρονομιά, την τοπική γαστρονομία, τις παραδόσεις και τον σύγχρονο πολιτισμό τους και έτσι να δημιουργήσουν συνθήκες βιώσιμης τοπικής ανάπτυξης και ευημερίας.

Σε αυτή την κατεύθυνση, η ανάδειξη και προβολή του πεζοπορικού δικτύου της Φολεγάνδρου αποτελεί μία οριζόντια υποδομή που θα εξυπηρετήσει την ανάπτυξη ειδικών μορφών τουρισμού, θα αναδείξει το φυσικό τοπίο και θα ενισχύσει την τοπική οικονομία . Η δημιουργία ενός άρτια οργνανωμένου πεζοπορικού δικτύου μπορεί να προβάλλει τη διττή ταυτότητα της Φολεγάνδρου, ως Τοπίου Ιδιαίτερου Φυσικού Κάλλους και ως Πολιτισμικού Τοπίου.

Παράλληλα, το έργο του πεζόδρομου θα διαμορφώσει μια ασφαλή ζώνη κυκλοφορίας των πεζών, η οποία πληροί τις προδιαγραφές εξυπηρέτησης της κίνησης των ευαίσθητων κοινωνικά ομάδων. Ο νέος πεζόδρομος θα δώσει τη δυνατότητα στους κατοίκους αλλά και στους επισκέπτες της Φολεγάνδρου να περπατήσουν, να περιηγηθούν και να παρατηρήσουν το νησί σε ένα ασφαλές περιβάλλον.

Η καμπάνια “Folegandros Routes: a step for culture & nature” αποτελεί τόσο για τη Φολέγανδρο όσο και για τον ευρύτερο νησιωτικό χώρο ένα εγχείρημα έρευνας και δράσης με βασικές αρχές την ενεργό συμμετοχή των πολιτών, το σεβασμό στο φυσικό τοπίο και την ανάδειξη τουρισμού ειδικών ενδιαφερόντων.

Πηγή