Ναι, οι ερευνητές μάς συστήνουν κοπάνα

Από τη Μαριανίνα Πατσά

Μια μικρή βόλτα στο πάρκο αποσυμφορεί τον εγκέφαλο. Η ικανότητα του ανθρώπινου εγκεφάλου να μένει ήρεμος και συγκεντρωμένος μπορεί να είναι τόσο περιορισμένη, σαν να λέμε σε τρίχρονο παιδί που βρίσκεται μέσα σε ζαχαροπλαστείο να κρατηθεί και να μη βουτήξει δαχτυλάκια στα ζαχαρωτά. Τα καθημερινά προγράμματα που τρέχουν ιλλιγιωδώς, το άγχος και ο διαρκής θόρυβος της πόλης και του εργασιακού περιβάλλοντος μας οδηγούν σε μια κατάσταση ανεπίσημα γνωστή ως «κόπωση του εγκεφάλου».

Κάπως έτσι καταλήγουμε ξεχασιάρηδες, με έλλειψη συγκέντρωσης και μια αφηρημάδα τόσο έντονη, που μας επιτρέπει να τοποθετούμε με άνεση το τηλεκοντρόλ στο ψυγείο, σαν να είναι εκεί η φυσική του θέση.

Παράλληλα γνωρίζουμε εδώ και καιρό ότι οι άνθρωποι που ζουν κοντά στη φύση είναι πιο ήρεμοι: τα επίπεδα της ορμόνης του στρες -της κορτιζόλης- είναι χαμηλότερα, ενώ τα παιδιά παρουσιάζουν λιγότερες μαθησιακές δυσκολίες και αποδίδουν καλύτερα στα τεστ συγκέντρωσης.

Τι να κάνουμε όμως όσοι δε μπορούμε να μετακομίσουμε στο βουνό; Μια νέα έρευνα σκοτσέζων επιστημόνων που δημοσιεύεται στη British Journal of Sports Medicine, δείχνει πως μπορούμε να έχουμε αντίστοιχα αποτελέσματα ακόμα και με μια μικρής διάρκειας βόλτα σε ένα πράσινο πάρκο.

Χρησιμοποιώντας μια νέα συσκευή που κάνει εγκεφαλογράφημα ενώ οι περιπατητές απολάμβαναν τις βόλτες του σε πράσινες περιοχές του Εδιμβούργου, οι ερευνητές έστειλαν τα αποτελέσματα στους υπολογιστές τους. Ύστερα τα συνέκριναν με τα αντίστοιχα εγκεφαλογραφήματα που κατέγραψαν όταν οι περιπατητές περνούσαν από περιοχές με αυξημένη κίνηση και αυτοκίνητα -ακόμα και όταν περνούσαν από ένα τμήμα του πάρκου που είχε μικρή εμπορική δραστηριότητα και διαφημιστικές ταμπέλες. Συγκρίνοντας τα αποτελέσματα, επιβεβαίωσαν τη θεωρία ότι έστω και μια μικρή βόλτα σε χώρο πρασίνου, μείωνε άμεσα την κόπωση του εγκεφάλου. Διότι το πράσινο απασχολεί μεν τον εγκέφαλο, χωρίς όμως να είναι απαιτητικό, όπως π.χ. οι δρόμοι της πόλης.

Πρώιμα πειράματα της ίδιας ομάδας έδειξαν πως ο εγκέφαλος αντιδρά το ίδιο θετικά ακόμα και σε απλές φωτογραφίες φυσικών τοπίων. Τα εγκεφαλικά κύματα ήταν πιο ήρεμα με τις σκηνές φύσης και περισσότερο αγχωμένα με τα αστικά τοπία.

Πρακτικά λοιπόν:
Ακόμα και μια μικρή βόλτα στο πάρκο -για παράδειγμα, κατά τη διάρκεια του μεσημεριανού μας διαλείμματος μπορεί να μας ξεμπλοκάρει από την πνευματική κούραση και να ανακουφίσει από το στρες. Περπατάμε με το δικό μας ρυθμό, χωρίς να βιαζόμαστε και αναπνέουμε σωστά.
Σύμφωνα με την έρευνα, ο εγκέφαλος αντιδρά παρόμοια και σε καταστάσεις διαλογισμού, οπότε όσοι πιστοί του Ζεν δεν ξεχνάμε τα 10 λεπτάκια την ημέρα.
Μετά το πείραμα με τις φωτογραφίες, τα φυσιολατρικά ντοκιμαντέρ ενδείκνυνται -πλέον όχι μόνο ως γνώση αλλά και ως αποσυμφορητικό.
Η κηπουρική σώζει. Δεν το αναφέρει η έρευνα, αλλά όσοι ασχολούνται με τα φυτά, ξέρουν πόση δύναμη έχει μια μικρή πετούνια.

Πηγή