Γνωρίζοντας το Ξηρόμερο: Πάλαιρος, η απρόσμενη πλευρά του Ιονίου

Κείμενο και φωτογραφίες: Ανδρομάχη Βρακατσέλη

Μόλις 30 λεπτά από την πόλη της Λευκάδας, βρίσκεται η Πάλαιρος, γνωστή και ως Ζαβέρδα. Πρόκειται για μια πολύ καλά οργανωμένη τουριστικά κωμόπολη, με μοναδικό φυσικό τοπίο και πολύπλευρο χαρακτήρα.

Ενδείκνυται για όσους επιθυμούν ξέγνοιαστες, εναλλακτικές και οικογενειακές διακοπές αλλά είναι ιδανική και για όσους επιζητούν έναν πιο έντονο παλμό στις διακοπές τους καθώς η νυχτερινή ζωή της Παλαίρου μπορεί να χαρακτηριστεί αρκετά ενδιαφέρουσα.

Η Πάλαιρος φιλοξενεί  πλήθος ιστιοπλοϊκών τόσο στο γραφικό της λιμανάκι  όσο και στη σύγχρονη μαρίνα της. Στα πλακόστρωτα και πολυσύχναστα στενά της  υπάρχουν  όμορφα σπίτια με το επιβλητικό αρχοντικό του Ράγκου να ξεχωρίζει. Φημολογείται μάλιστα πως εν έτει 1963 ο Αριστοτέλης Ωνάσης ήθελε να αγοράσει νησάκι δίπλα στην παραθαλάσσια αυτή κωμόπολη.

Ξεκινώντας από την Πάλαιρο, στην παράκτια ακτή του χωριού Πογωνιά συναντά κανείς μια απρόσμενη πλευρά του Ιονίου. Ήπιο κλίμα, κρυστάλλινα και καθαρά νερά με τυρκουάζ χρώμα. Το μέγιστο των χιλιομέτρων είναι δώδεκα, αλλά η οδική πρόσβαση σε αυτές είναι αρκετά δύσκολη γιατί  σε κάποια σημεία υπάρχει χωματόδρομος ή τσιμέντο. Αυτό όμως είναι που κάνει και το Ξηρόμερο ξεχωριστό: είναι ένας παρθένος τόπος.

Η απέραντη αμμώδης παραλία Ποταμάκι έχει θέα στα Ακαρνανικά βουνά και στα νησάκια του Ιονίου και αρκετοί είναι αυτοί που κάνουν οργανωμένο κάμπινγκ στην περιοχή. Η παραλία του Αη Γιάννη με το ομώνυμο εκκλησάκι  μυρίζει νησί. Είναι ένας ειδυλλιακός κολπίσκος με διαυγή νερά και βότσαλο. Το Βαρκό είναι ένας γραφικός όρμος με καταγάλανα νερά που το καλοκαίρι κατακλύζεται από ιστιοπλοϊκά. Μετά το Βαρκό, στις Ακαρνανικές ακτές  ένα ιδιαίτερο τοπίο δημιουργείται από τους μικρούς κολπίσκους. Τέλος  η παραλία Βαθυαβάλι, είναι  η ωραιότερη παραλία του νομού Αιτωλοακαρνανίας· Τυρκουάζ νερά, βότσαλο και ομορφιά που εκπλήσσει. Δεν είναι τυχαίο άλλωστε πως χρόνια τώρα αποτελεί το κρυφό μυστικό των ιστιοπλόων.

Για αυτούς που αγαπούν τις εναλλακτικές δραστηριότητες η Πάλαιρος είναι ιδανική για καταδύσεις και προσφέρεται τόσο για τους αρχάριους όσο και για τους προχωρημένους. Ενδεικτικά καταδυτικά σημεία είναι ο Κόλπος Αγίας Παρασκευής, τα Αδελφονήσια και ο Άγιος Νικόλαος.

Σχ εδόν 7 χιλιόμετρα εκτός πόλης, στα επιβλητικά Ακαρνανικά όρη βρίσκεται η Ιερά Μονή του Αγίου Δημητρίου με την εκπληκτική θέα στο Ιόνιο. Αξίζει κανείς να την επισκεφτεί στην εορτή του Αγίου στις 26 Οκτωβρίου, όπου οι ντόπιοι κάνουν μια ιδιαίτερη γιορτή με άλογα. Ενώ 12 χιλιόμετρα απέχει ο αρχαιολογικός χώρος της Παλαίρου, σε απόκεντρο βουνό στη θέση Κεχροπούλα. Εκεί συναντά κανείς μια ιδιαίτερη οχύρωση, τοξωτές πύλες, συλημένους τάφους και αρχαία αγορά.

Η Πάλαιρος έχει μια νησιώτικη ατμόσφαιρα και αποτελεί πόλο έλξης τουριστών που αναζητούν διακοπές ακριβώς δίπλα στη θάλασσα.