Και ξαφνικά, στο Μεξικό, μέσα στη ζούγκλα βρέθηκαν περίεργα κτίρια και γλυπτά

Καθώς περπατάει κανείς ανάμεσα στα γλυπτά που βρίσκονται στο νεφελώδης, τροπικό δάσος La Huasteca, παίρνει την αίσθηση ότι έχει εισβάλλει μέσα στον κόσμο κάποιου πίνακα: σε περιβάλλουν αντικείμενα και δομές πέρα από την φαντασία και όλα αυτά δίπλα στην υπέροχη φύση της ζούγκλας…

Τα γλυπτά και τα κτίρια αποτελούν έργο του Edward James, ενός εκκεντρικού Βρετανού ποιητή και φιλάνθρωπου, ο οποίος είναι ευρέως γνωστός για τις χρηματοδοτήσεις που έκανε σε γνωστούς καλλιτέχνες του Σουρεαλισμού, όπως ο Σαλβαντόρ Νταλί και ο Ρενέ Μαγκρίτ.

Το έργο αυτό ξεκίνησε το 1949 και τέλειωσε οριστικά το 1984. Τα κυματιστά χαρακτηριστικά των γλυπτών, οι επιβλητικές κολώνες και τα φιδίσια μονοπάτια που κοσμούν τους καταρράκτες και την φύση της ζούγκλας, είναι εμφανώς επηρεασμένα από το κίνημα του Σουρεαλισμού και από καλλιτέχνες όπως ο Yves Tanguy και ο Αντρέ Μπρετόν.

Το έργο «Las Pozas» (οι πισίνες) είναι ένας λαβύρινθος από διάφορα κτίρια, γλυπτά και μονοπάτια, τα οποία συναντιούνται με τις φυσικές ομορφιές της ζούγκλας σε μια απόσταση που καλύπτει παραπάνω από 20 στρέμματα.

Το έργο αυτό για να χτιστεί, κόστισε περίπου 5 εκατομμύρια δολάρια ενώ χρειάστηκε το εργατικό δυναμικό μιας μικρής πόλης. Για να μπορέσει να πληρώσει το έργο του, ο James αναγκάστηκε να βάλει σε δημοπρασία την εκτενέστατη συλλογή Σουρεαλιστικής τέχνης που διατηρούσε.

Ο ίδιος πέρασε μεγάλο διάστημα της υπόλοιπης ζωής του στο «La Pozas», κάνοντας μπάνιο στις πισίνες του, γράφοντας ποίηση και διευρύνοντας την συλλογή εξωτικών φυτών και ζώων.

Πηγή Φωτογραφιών: AP/SHUTTERSTOCK

Πηγή