Εσύ τι ψάρια πιάνεις; Παίξε το κουίζ του WWF

Από τον Νίκο Ορφανό

Ξέρω, έρχεται καλοκαιράκι και ετοιμάζεστε για εξορμήσεις συνοδευόμενες από ουζάκι, ψαράκι και θαλασσάκι δίπλα στο ακρογιάλι! Ή αν όχι ακριβώς αυτό, σίγουρα ένα ψαράκι θα το βάλετε στο μενού σας να μυρίσει λίγο θάλασσα!

Θέλω λοιπόν την προσοχή σας, για λίγα λεπτά ανάγνωσης.

  •  Αφήνουμε τους γόνους να γίνουν γονείς. Δεν προτιμάμε τα νεαρά ψαράκια, ούτε στις ψαραγορές, ούτε στα εστιατόρια. Αν υπάρχουν στον κατάλογο του εστιάτορα ή στο τελάρο του ψαρέμπορα, πρέπει να ξέρουμε ότι η εμπορία τους είναι παράνομη και ότι δεν πρέπει να καταλήξουν στο πιάτο μας. Αλιεύοντας ψάρια που δεν έχουν προλάβει να αναπαραχθούν ούτε μια φορά, οι πληθυσμοί τους συρρικνώνονται με αποτέλεσμα να απειλούνται ακόμα και με εξαφάνιση.
  •   Τα ψάρια έχουν την εποχή τους όπως τα φρούτα. Τρώμε το σωστό ψάρι τη σωστή εποχή και όχι όταν αναπαράγεται, όπως κάνει ο κολιός τον Αύγουστο.
  • Προστατεύουμε τα απειλούμενα είδη και δεν επιλέγουμε πετροσωλήνες (η πώληση των οποίων απαγορεύεται), ή γαλέο.
  • Προσέχουμε τις ετικέτες! Στην Ευρωπαϊκή Ένωση ο νόμος μας δίνει το δικαίωμα να γνωρίζουμε το πλήρες όνομα του προϊόντος που αγοράζουμε, τη μέθοδο και την περιοχή αλιείας, το αν αλιεύθηκε ελεύθερα (και με τι μέθοδο και που) ή, αν προήλθε από υδατοκαλλιέργεια, τη μέθοδο εκτροφής του, το εάν είναι φρέσκο ή κατεψυγμένο. Εάν αυτές οι πληροφορίες δεν φαίνονται, ρωτάμε. Αν δεν πάρουμε απάντηση, δεν αγοράζουμε!
  •  Επιλέγουμε πιστοποιημένα ψαρικά. Αναζητάμε τη σήμανση MSC ή ASC ή τη σήμανση βιολογικής προέλευσης, οι οποίες δείχνουν ότι τα ψαρικά μας προέρχονται από πιστοποιημένους αλιευτικούς στόλους, που χρησιμοποιούν βιώσιμες μεθόδους αλιείας ή αποτελούν προϊόντα υπεύθυνης υδατοκαλλιέργειας.
  • Απολαμβάνουμε  την ψαροποικιλία και ό,τι  βγάλει ο ψαράς, όπως  τον παλιό, καλό καιρό. Υπάρχουν λιγότερο εμπορικά ψάρια που δεν μπορούμε καν να φανταστούμε πόσο νόστιμα, αλλά και οικονομικά είναι. Η ποικιλία στις γεύσεις αμβλύνει τις πιέσεις που ασκούνται στα εμπορικά ψάρια. Προτιμάμε τον κέφαλο που είναι η τέλεια εναλλακτική στο υπεραλιευμένο λαβράκι, αλλά και αγριόσαλπα που αν και υπάρχει σε αφθονία, την τρώνε μόνο οι ψαράδες.
[WWF]
[WWF]

Και πώς μπορούμε να γνωρίζουμε πότε ένα ψάρι είναι γόνος, ποια είναι η εποχή που μπορούμε να το καταναλώσουμε ή αν έχει αλιευθεί με σωστά αλιευτικά εργαλεία και με τρόπο που σέβεται το περιβάλλον;

Όλα όσα πρέπει να ξέρουμε περιλαμβάνονται στο Fish Guide (http://fishguide.wwf.gr), τον εύχρηστο οδηγό του WWF που μας βοηθά να επιλέγουμε σωστά τα ψαρικά μας!

Για να μάθετε περισσότερα, ρίξτε μια ματιά στην εκστρατεία «Fish Forward» (http://www.fishforward.eu/el/) του WWF για την υπεύθυνη κατανάλωση ψαρικών.

Αυτό το καλοκαίρι θα απολαύσουμε τα νόστιμα ψάρια, προστατεύοντας παράλληλα τις θάλασσές μας!

TO KOYIZ TOY WWF

Εσύ τι ψάρια πιάνεις; Παίξε το κουίζ του WWF και κέρδισε πλούσια δώρα!

[WWF]
[WWF]

Αλήθεια, εσύ τι ξέρεις για τα ψάρια τελικά; Τι είναι ο γόνος και ποιο είναι το πρώτο ψάρι που μπήκε σε κονσέρβα; Απάντησε στο σύντομο κουίζ ερωτήσεων του WWF, τέσταρε τις γνώσεις σου και ίσως να είσαι ένας από τους τυχερούς που θα κερδίσουν πλούσια δώρα! Μάθε περισσότερα εδώ Και μην ξεχνάς ….Η προστασία των θαλασσών περνά από το πιάτο σου!

[WWF]
[WWF]

Όροι και Προϋποθέσεις Διαγωνισμού εδώ

[WWF]Κεντρική φωτογραφία WWFΠηγή