Ένας σύντομος περίπατος ανάμεσα σε ιστορικούς χάρτες, νομίσματα και κερδοφόρα ισοζύγια

Μια έκθεση στην Αίθουσα Τέχνης “Θεόδωρος Στάμος”

Λευκάδα 38.7οΒ  20.7οΑ

Εγκαίνια έκθεσης : Πέμπτη 18 Μαΐου 2017 και ώρα 20.00.
Διάρκεια έκθεσης : 18-31 Μαΐου 2017.

Το Πνευματικό Κέντρο του Δήμου Λευκάδας και η Βιβλιοθήκη και Κέντρο Πληροφόρησης του Αριστοτελείου Πανεπιστήμιου Θεσσαλονίκης με τη συνεργασία του Εργαστηρίου Χαρτογραφίας και Γεωγραφικής Ανάλυσης ΑΠΘ, συμμετέχοντας στους εορτασμούς της ‘Ενωσης της Επτανήσου με την Ελλάδα, παρουσιάζουν αποσπάσματα χαρτών της χαρτοθήκης της «Τρικογλείου Βιβλιοθήκης ΑΠΘ», που καλύπτουν μερικούς αιώνες, πριν την ενσωμάτωσή των Επτανήσων στο Ελληνικό Κράτος.

Ο απόηχος της ιστορίας των εκθεμάτων φθάνει μέχρι τον δεύτερο αιώνα μ.Χ. με τη Γεωγραφία του Πτολεμαίου και παλιότερα, με αποσπάσματα χαρτών που εκτυπώθηκαν από τον δέκατο πέμπτο αιώνα και ύστερα, μέχρι τα τέλη του δέκατου ένατου, με τη Λευκάδα για περίπου μισό αιώνα (1830 – 1881) να είναι στην παραμεθόριο του νεοϊδρυμένου Ελληνικού κράτους!

Η έκθεση γίνεται στην Αίθουσα Τέχνης «Θεόδωρος Στάμος», με τη συμμετοχή εκπροσώπων της Βιβλιοθήκης ΑΠΘ και του Εργαστηρίου Χαρτογραφίας ΑΠΘ. Για τους χάρτες θα μιλήσει ο Ευάγγελος Λιβιεράτος, Ομότιμος Καθηγητής ΑΠΘ και Πρόεδρος της Επιτροπής για τη Χαρτογραφική Κληρονομιά της Διεθνούς Χαρτογραφικής Ένωσης. Την οργάνωση και επιμέλεια της έκθεσης έχει η Μαρία Γενιτσαρίου, Εικαστικός-Καλλιγράφος.