14η Διεθνής Έκθεση Βιβλίου Θεσσαλονίκης

Από τις 11 έως και τις 14 Μαΐου στον χώρο του Διεθνούς Εκθεσιακού και Συνεδριακού Κέντρου Θεσσαλονίκης της ΔΕΘ-HELEXPO

Η Διεθνής Έκθεση Βιβλίου Θεσσαλονίκης (ΔΕΒΘ), ένας θεσμός που αποτελεί σήμερα τόπο συνάντησης για όλους τους επαγγελματίες και τους φίλους του βιβλίου στη χώρα μας, θα πραγματοποιηθεί φέτος από τις 11 έως και τις 14 Μαΐου στον χώρο του Διεθνούς Εκθεσιακού και Συνεδριακού Κέντρου Θεσσαλονίκης της ΔΕΘ-HELEXPO.

Η είσοδος για το κοινό θα είναι ελεύθερη, ενώ τα εγκαίνια θα πραγματοποιηθούν  την Πέμπτη 11 Μαΐου, στις 8 το βράδυ.

Η φετινή 14η διοργάνωση έχει ως κεντρικό θεματικό αφιέρωμα τον Ευρωπαϊκό Νότο στη λογοτεχνία, την κουλτούρα, την ιστορία και την πολιτική και στο πλαίσιο της «Αναζήτησης του Νότου» πολλοί και σημαντικοί είναι οι συγγραφείς που αναμένεται να επισκεφτούν την πόλη της Θεσσαλονίκης.

Το πρόγραμμα της ΔΕΒΘ περιλαμβάνει, επίσης, τέσσερις μεγάλους θεματικούς άξονες:

-Το έργο του μεγάλου Έλληνα λογοτέχνη Νίκου Καζαντζάκη

-Την εκατοστή επέτειο της Οκτωβριανής Επανάστασης

-Το Προσφυγικό Ζήτημα

-Το Πολιτιστικό Έτος Ελλάδας-Κίνας 2017

ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΙΔΗΣ ΓΙΩΡΓΟΣ
 Στο πρόγραμμα εντάσσονται, επίσης, το Φεστιβάλ Νέων Λογοτεχνών και το Φεστιβάλ Μετάφρασης που πραγματοποιούνται με ιδιαίτερη επιτυχία τα τελευταία χρόνια, ενώ η αγαπημένη μικρών και μεγάλων Παιδική Γωνιά ετοιμάζεται να υποδεχτεί ταλαντούχους δημιουργούς από την Ιταλία, τη Γαλλίακαι τη Γερμανία.

«Η Αναζήτηση του Νότου»

Το κεντρικό αφιέρωμα της φετινής διοργάνωσης είναι ο Ευρωπαϊκός Νότος, ως ενιαίος χώρος στη λογοτεχνία, την παράδοση, την κοινωνική δομή, την πολιτική και οικονομική αντίληψη των πραγμάτων. Ένας χώρος συγγενειών και αντιπαραθέσεων, κοινής ιστορίας και παράλληλων αφηγημάτων. Η ΔΕΒΘ φιλοδοξεί να διερευνήσει ζητήματα ταυτότητας, να αναζητήσει κοινούς λογοτεχνικούς τόπους και να αναδείξει την επιτακτική ανάγκη διαλόγου ανάμεσα στις χώρες του Ευρωπαϊκού Νότου μέσα στο ιδιαίτερα ρευστό διεθνές περιβάλλον της εποχής μας.

ΤΡΥΨΑΝΗ ΦΑΝΗ
 Ξένοι συγγραφείς

Στο πλαίσιο του αφιερώματος «Η Αναζήτηση του Νότου» σημαντικοί ξένοι συγγραφείς από τις χώρες της Νότιας Ευρώπης θα επισκεφτούν τη ΔΕΒΘ. Είναι σταθερή η πεποίθηση του Ελληνικού Ιδρύματος Πολιτισμού ότι πρέπει να ενισχυθεί και να διευρυνθεί ο διεθνής χαρακτήρας της Έκθεσης. Με την αποφασιστική συμμετοχή των ξένων μορφωτικών ινστιτούτων στην Ελλάδα, όπως το Γαλλικό, το Ιταλικό και το Ινστιτούτο Γκαίτε, αλλά και την υποστήριξη των Ελλήνων εκδοτών, η ΔΕΒΘ θα φιλοξενήσει φέτος τους συγγραφείς: Σαλίμ Μπασί, Πασκάλ Μπρικνέρ, Ζάουμε Καμπρέ, Έρρι ντε Λούκα, Ματιάς Ενάρ, Σαντιάγο Ρονκαλιόλο.

Τη 14η ΔΕΒΘ θα επισκεφτούν, επίσης, συγγραφείς από χώρες που ανήκουν στον ευρύτερο χώρο της Μεσογείου, όπως οι Ζουλφί Λιβανελί και Εσκόλ Νεβό.

Τη ΔΕΒΘ διοργανώνουν το Ελληνικό Ίδρυμα Πολιτισμού, η ΔΕΘ-HELEXPO και ο δήμος Θεσσαλονίκης, με την υποστήριξη των Ελλήνων εκδοτών και την αιγίδα του υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού. Το έργο συγχρηματοδοτείται από το Ευρωπαϊκό Ταμείο Περιφερειακής Ανάπτυξης, στο πλαίσιο του ΠΕΠ Κεντρικής Μακεδονίας 2014 – 2020.

ΤΡΥΨΑΝΗ ΦΑΝΗ
 Ωράριο λειτουργίας

Πέμπτη 11 Μαΐου 2017: 15:00 – 21:00

Παρασκευή 12 Μαΐου: 10:00 – 22:00

Σάββατο 13 Μαΐου 2017: 10:00 – 22:00

Κυριακή 14 Μαΐου 2017: 10:00 – 21:00

ΔΕΘ-HELEXPO – Διεθνές Εκθεσιακό & Συνεδριακό Κέντρο Θεσσαλονίκης
Εγνατία 154, 546 36 Θεσσαλονίκη, τηλ.: 2310 291111

Πηγή