Κατάθλιψη η Νο1 ασθένεια

Από την Αθηνά Λεβέντη

Η κατάθλιψη είναι αυτήν τη στιγμή η κύρια αιτία ασθένειας και αναπηρίας σε όλο τον κόσμο, σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας

Η κατάθλιψη έχει γίνει η κύρια αιτία της κακής υγείας και αναπηρίας σε ολόκληρο τον κόσμο, που πλήττει πάνω από 300 εκατομ. ανθρώπους σε παγκόσμιο επίπεδο, σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας.

Ωστόσο, οι μισοί από τους ανθρώπους που πάσχουν από κατάθλιψη δεν λαμβάνουν τις θεραπείες που χρειάζονται για να ζουν μια υγιή και παραγωγική ζωή.

Τα ποσοστά κατάθλιψης αυξήθηκαν κατά 18% μεταξύ των ετών 2005 και 2015, σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας. Ωστόσο, εξακολουθεί να υπάρχει ένα στίγμα που συνδέεται με την πάθηση, καθώς και έλλειψη υποστήριξης σε πολλές χώρες για όσους πάσχουν από ψυχικές διαταραχές.

«Τα νέα στοιχεία είναι ένα εγερτήριο κάλεσμα για όλες τις χώρες, ώστε να ξανασκεφτούν τον τρόπο με τον οποίο προσεγγίζουν την ψυχική υγεία και να την αντιμετωπίσουν με τον επείγοντα χαρακτήρα που της αξίζει,» λέει η γενική διευθύντρια του ΠΟΥ,  Δρ Μάργκαρετ Τσαν.

Κατά μέσο όρο, μόνο το 3% των προϋπολογισμών για την υγεία πηγαίνει στη φροντίδα της ψυχικής υγείας, ενώ το ποσοστό πέφτει στο μόλις 1% σε χώρες με χαμηλότερο εισόδημα. Σε χώρες με υψηλότερα εισοδήματα το ποσοστό είναι περίπου 5%. Κι όμως, για παράδειγμα στις ΗΠΑ, για κάθε 1 δολάριο που πηγαίνει προς τη φροντίδα της ψυχικής υγείας, το κέρδος έχει απόδοση 4 δολαρίων, λόγω της καλύτερης υγείας και της αυξημένης ικανότητας για εργασία.

Η αποτυχία να αντιμετωπιστεί επαρκώς η κατάθλιψη μπορεί να οδηγήσει σε οικονομικές απώλειες για τις οικογένειες, τους εργοδότες και τις κυβερνήσεις, τονίζει ο ΠΟΥ.

Η κατάθλιψη είναι μια πολύ κοινή ψυχική ασθένεια που χαρακτηρίζεται από: επίμονη θλίψη και απώλεια ενδιαφέροντος για δραστηριότητες που συνήθως απολαμβάνουμε ενώ συνοδεύεται από αδυναμία να πραγματοποιήσουμε τις καθημερινές μας δραστηριότητες, για 2 εβδομάδες ή και περισσότερο.

Επιπλέον, τα άτομα με κατάθλιψη συνήθως έχουν πολλά από τα ακόλουθα συμπτώματα: απώλεια ενέργειας, αλλαγές στην όρεξη, κοιμούνται περισσότερο ή λιγότερο, ανησυχία, μειωμένη συγκέντρωση, αναποφασιστικότητα, αισθήματα αναξιότητας, ενοχής ή απελπισίας, σκέψεις αυτοτραυματισμού ή αυτοκτονίας. Η κατάθλιψη είναι επίσης ένας σημαντικός παράγοντας κινδύνου για αυτοκτονία, η οποία έχει σαν αποτέλεσμα να χάνονται εκατοντάδες χιλιάδες ζωές κάθε χρόνο.

Πηγή