Με το AutoDraw της Google μουτζούρες θα σχεδιάζετε, έργα τέχνης θα βγαίνουν

Υπάρχουν εκατοντάδες πράγματα που μπορούμε να κάνουμε με το κινητό μας τηλέφωνο. Μπορούμε να το χρησιμοποιήσουμε ως πλοηγό, να παίξουμε παιχνίδια, να μεταφράσουμε κείμενα, να φτιάξουμε μικρές ταινίες, να ηχογραφήσουμε, να μετρήσουμε τους παλμούς μας, πόσα χιλιόμετρα περπατήσαμε και πόσες θερμίδες κάψαμε, να βάλουμε μπρος το αυτοκίνητό μας (!), να δούμε τη Γη από το διάστημα. Ζούμε σε μια εκπληκτική περίοδο της ανθρώπινης ιστορίας.

Ωστόσο, όταν προσπαθούμε να ζωγραφίσουμε κάτι με το δάχτυλό μας πάνω στην οθόνη αφής, η κατάσταση θυμίζει περισσότερο προϊστορική εποχή. Εκτός κι αν πιάνει το χέρι σου ή είσαι επαγγελματίας εικονογράφος, το τελικό αποτέλεσμα των πρόχειρων ζωγραφιών που φτιάχνουμε στο κινητό μας ή ακόμη και στον υπολογιστή μας, είναι κάπως αστείο.

Γι’ αυτό και η Google αποφάσισε να μας λύσει τα χέρια (σχεδόν κυριολεκτικά), δημιουργώντας το AutoDraw, μια εφαρμογή ικανή να βγάλει έναν μικρό Πικάσο μέσα από τον καθένα μας.

Το AutoDraw είναι ένα διαδικτυακό εργαλείο που μετατρέπει τις μουτζούρες μας σε απλά, καθαρά, όμορφα σχέδια, τα οποία αποτελούν, ουσιαστικά, τελειοποιημένες εκδοχές αυτών που θέλαμε να σχεδιάσουμε εξ αρχής. Είναι δωρεάν, λειτουργεί σε όλες τις πλατφόρμες (smartphone, tablet, υπολογιστή, λάπτοπ) και η χρήση του είναι εξαιρετικά απλή. Αν θες, για παράδειγμα, να ζωγραφίσεις μια τούρτα γενεθλίων για να στείλεις σε ένα φίλο σου που γιορτάζει, μπαίνεις στην εφαρμογή και σχεδιάζεις τη καλύτερη τούρτα που μπορείς. Τότε το AutoDraw αναγνωρίζει αυτόματα το σχέδιο και σου προτείνει έτοιμες εναλλακτικές εκδοχές της τούρτας, σχεδιασμένες από επαγγελματίες καλλιτέχνες. Επίσης, αν αυτό που σχεδιάσατε σας αρέσει και δεν θέλετε να το τελειοποιήσετε, μπορείτε να επιλέξετε την απλή μορφή σχεδίασης (draw) και όχι την αυτοματοποιημένη (autodraw) και να το κρατήσετε ως έχει.

google

google

Το AutoDraw χρησιμοποιεί την ίδια τεχνολογία με το QuickDraw, μια άλλη πειραματική εφαρμογή της Google, ένα παιχνίδι που σου δίνει 20” για να σχεδιάσεις κάτι που μπορεί να αναγνωριστεί από την τεχνητή νοημοσύνη. Το AutoDraw, ωστόσο, είναι ένα δημιουργικό εργαλείο που δίνει την ευκαιρία στο χρήση να το αξιοποιήσει για να δημιουργήσει χρηστικά πράγματα, όπως μια αφίσα. Ο βαθύτερος στόχος και των δύο εφαρμογών της Google βέβαια είναι να εκπαιδεύσει ένα νευρωνικό δίκτυο προκειμένου να αναγνωρίζει τα όποιας μορφής σχέδια.

Μπορείτε να δοκιμάσετε το AutoDraw εδώ, ενώ αν είστε καλλιτέχνης και θέλετε να συνεισφέρετε στην εφαρμογή με ένα ή περισσότερα δικά σας σχέδια, μπορείτε να το κάνετε εδώ.

Πηγή