Το καταπληκτικό μουσείο του Ρέντζο Πιάνο στην Ισπανία

Από την Αργυρώ Μποζώνη

270,000 κεραμικές πλάκες που προορίζονται να αντικατοπτρίζουν τις μεταβαλλόμενες αποχρώσεις της θάλασσας και του ουρανού

Χιλιάδες κεραμικούς δίσκους που γυαλίζουν στον ήλιο χρειάστηκε για να καλύψει τους δύσκαμπτους όγκους της γκαλερί Μποτίν ο σταρ αρχιτέκτονας Ρέντζο Πιάνο, η οποία βρίσκεται στις αποβάθρες της ισπανικής πόλης Santander.

Το Centro Botin είναι το πρώτο κτίριο της Renzo Piano Building Workshop στην Ισπανία, και αποτελεί μέρος μιας ευρύτερης αναμόρφωσης της Pereda Gardens  στο Σανταντέρ. Στεγάζεται σε έναν πρώην χώρο όπου προσέδεναν τα οχηματαγωγά και σήμερα έχει μεταμορφωθεί σε πάρκο.

Η γκαλερί είναι 10.285 τετραγωνικών μέτρων χωρίζεται σε δύο τμήματα σχήματος D τα οποία ενώνονται με μια υπερυψωμένη διάβαση πεζών που προβόλους έξω και πάνω από τη θάλασσα.

Τα εξωτερικά τοιχώματα των δύο μπλοκ καλύπτονται από  270,000 κεραμικές πλάκες που προορίζονται να αντικατοπτρίζουν τις μεταβαλλόμενες αποχρώσεις της θάλασσας και του ουρανού, και τεράστια παράθυρα για να δίνουν θέα στους επισκέπτες.

Πηγή