Συνάντηση Λέσχης Ανάγνωσης της Δημόσιας Βιβλιοθήκης

Συναντηθήκαμε στις 28 Μαρτίου 2017 στη Βιβλιοθήκη, για να συζητήσουμε για τα βιβλία που διαβάσαμε.

Το ένα ήταν ”Η θεά των μικρών θριάμβων” της Γιανίκ Γκρανέκ και το άλλο ”Ο Πυθαγόρας” του Μπενίνιο Μορίγια.

Το πρώτο αναφέρεται στη ζωή και το έργο ενός από τους μεγάλους μαθηματικούς του εικοστού αιώνα, του Κουρτ Γκέντελ.

Μια ζωή που ξεκινάει από τη λαμπερή Βιέννη της δεκαετίας του 1930 για να συνεχιστεί στο μεταπολεμικό Πρίνστον, από το Άνσλους στον Μακαρθισμό, από το τέλος του θετικιστικού ιδεώδους στην επέλαση των πυρηνικών εξοπλισμών, όπως την αφηγείται η γυναίκα του Αντέλ, η οποία βρέθηκε αντιμέτωπη σ’ όλη της τη ζωή με την αδύνατη εξίσωση που συνδέει την ιδιοφυΐα, τον έρωτα και την τρέλλα.

Σταθήκαμε στα σημεία του βιβλίου που μας έκαναν περισσότερη εντύπωση, όπως η εμμονική προσωπικότητα του ιδιοφυούς Γκέντελ, το πρωτοποριακό έργο του, οι συναναστροφές του με τα μεγαλύτερα ονόματα της επιστημονικής κοινότητας του Πρίνστον και η αφοσίωση της γυναίκας του σ΄αυτόν μέχρι το τέλος της ζωής του.

Το δεύτερο βιβλίο αναφέρεται στην πολυτάραχη ζωή του Πυθαγόρα, που έζησε τον έκτο π.Χ. αιώνα.

Υπήρξε ένας σημαντικός Έλληνας φιλόσοφος, μαθηματικός, γεωμέτρης και θεωρητικός της μουσικής. Η ζωή του ξεκινάει από την Σάμο όπου γεννήθηκε και διδάχτηκε από τους μεγαλύτερους δασκάλους της εποχής του (Φερεκύδης, Αναξίμανδρος και Θαλής), συνεχίζεται στην Αίγυπτο, από εκεί στη Βαβυλώνα μετά την κατάληψη της Αιγύπτου από τους Πέρσες, για να βρεθεί τελικά στον Κρότωνα της κάτω Ιταλίας, όπου ίδρυσε την Σχολή του. Σύμφωνα με τον συγγραφέα του βιβλίου, εκεί δίδαξε σε πολλούς νέους, αλλά ασχολήθηκε και με την πολιτική κι’ αυτό ήταν η αιτία να κυνηγηθεί, να καεί η Σχολή του και ο ίδιος να επιλέξει τον θάνατο από ασιτία. Συζητήθηκε και η άποψη ότι επειδή οι περισσότερες πληροφορίες γράφτηκαν πολλούς αιώνες μετά τον θάνατό του, πολύ λίγες αξιόπιστες πληροφορίες είναι γνωστές γι’ αυτόν.

Η επόμενη συνάντησή μας θα πραγματοποιηθεί την Τρίτη στις 9 Μαΐου 2017, ώρα 6 το απόγευμα και το βιβλίο που θα συζητήσουμε είναι το “Γιατί έφαγα τον πατέρα μου” του Roy Lewis. Υπάρχει στη Βιβλιοθήκη διαθέσιμο για δανεισμό.

Επίσης έχουμε προσκαλέσει τον Ισίδωρο Ζουργό και σύντομα θα σας ενημερώσουμε για την ακριβή ημερομηνία.

Σας ευχόμαστε Καλή Ανάσταση!

Για τη Λέσχη ανάγνωσης
Ελένη Καρατζά