Η μαγειρική, μέσον επικοινωνίας για παιδιά με αυτισμό

Από τη Λίνα Γιαννάρου

Αν εν έτει 2017, η διάγνωση του αυτισμού συνεχίζει να αποτελεί περιπέτεια για τους γονείς, ενώ η ενημέρωση γύρω από τις διαταραχές του φάσματος παραμένει ελλιπής και οι δομές ανεπαρκείς, μπορούμε να φανταστούμε πώς ήταν οι συνθήκες το 2000. Τότε που οι γονείς του Χρήστου παρατήρησαν για πρώτη φορά κάποιες ιδιαιτερότητες στη συμπεριφορά του παιδιού τους. Ήταν τριών ετών, όμως δεν μίλαγε, δεν τους κοίταγε στα μάτια, ούτε χαμογελούσε όταν του χαμογελούσαν. Όταν τον φώναζαν με το όνομά του δεν ανταποκρινόταν, ενώ αντί να παίζει με τα άλλα παιδιά ήταν κλεισμένος στον εαυτό του.

«Ο γιος σας είναι αυτιστικός» ήταν εν τέλει η διάγνωση των γιατρών. Η οικογένεια του Χρήστου δεν άφησε να την καταβάλει το νέο και γρήγορα συνειδητοποίησε ότι η ζωή τους στο εξής θα ήταν εντελώς διαφορετική. Φυσικά απευθύνθηκαν στους ειδικούς. Πρώτο και κύριο μέλημα της θεραπευτικής ομάδας που πλαισίωσε το παιδί, να καταφέρει να μάθει με τη βοήθεια εικόνων να «μεταφράζει» σωστά τον κόσμο που εμείς έχουμε δεδομένο. Απώτερος σκοπός, να αποκτήσει ανεξαρτησία και αυτονομία εντός και εκτός σπιτιού.

Ο Χρήστος ανταποκρινόταν στην εργοθεραπεία και στη λογοθεραπεία πολύ καλά, ωστόσο ουδείς μπορούσε να προβλέψει την εξέλιξη, ποια θα ήταν η «συνταγή» της επιτυχίας. Κάποια στιγμή, οι θεραπευτές του διαπίστωσαν ότι στο παιδί άρεσε να πειραματίζεται με τα υλικά, να μπαίνει στην κουζίνα και να δημιουργεί. Μέσα από τη διαδικασία, έβρισκε στοιχεία κοινωνικότητας, επικοινωνίας και ηρεμίας. Αποφάσισαν να τον αφήσουν να αναπτύξει το ταλέντο του και να εκφραστεί με αυτόν τον τρόπο.

Στα 20 του σήμερα, ο Χρήστος εξακολουθεί να μεγαλουργεί στην κουζίνα. Μπορεί να μην έχει λόγο, αλλά επικοινωνεί μέσα από τις λαχταριστές τυρόπιτες, τις πίτσες και τα παραδοσιακά φαγητά που του αρέσει να σκαρώνει. «Η αναζήτηση βιώσιμων τρόπων για να εδραιώσουμε την ανεξαρτησία του Χρήστου στην ικανότητά του να επικοινωνεί ήταν το πιο σημαντικό για το οποίο μοχθήσαμε σαν ομάδα», αναφέρει η ψυχολόγος Νεφέλη Παπαγεωργίου, υπεύθυνη θεραπεύτρια στο Κέντρο Ημέρας Νεαρών Εφήβων – Ενηλίκων με Αυτισμό «Στην Αυλή του Κόσμου» που λειτουργεί η Αστική Μη Κερδοσκοπική Εταιρεία «Κέντρο Παιδιού και Εφήβου», την οποία ίδρυσαν το 1996 14 επαγγελματίες ψυχικής υγείας. «Σήμερα ο Χρήστος απαντάει μέσω εικόνων με επιτυχία σε απλές ερωτήσεις της οικογένειάς του. Μέσα από την ανεξάρτητη επικοινωνία, μπορεί να δείξει τη νοημοσύνη του, τις επιθυμίες του και τις ανάγκες του καλύτερα και να έχει αυτοπεποίθηση ώστε να γίνει συνήγορος του εαυτού του, χωρίς να εξαρτάται από άλλους». Σύμφωνα με τους ειδικούς του Κέντρου Ημέρας, μέσα από τη μαγειρική τα παιδιά με αυτισμό εξασκούν δεξιότητες οπτικοκινητικού συντονισμού, λεπτής κίνησης, μαθαίνουν να εκτελούν ακολουθία οδηγιών, ενώ παράλληλα επιτυγχάνεται αισθητηριακή ολοκλήρωση μέσω της αφής, της γεύσης και της όσφρησης.

Ενόψει της Παγκόσμιας Ημέρας Ευαισθητοποίησης για τον Αυτισμό, αύριο 2/4, η μητέρα του Χρήστου, κ. Ανθή, επιθυμεί να μεταφέρει και το δικό της μήνυμα: «Εύχομαι μεγαλώνοντας τα παιδιά με αυτισμό να ζήσουν σε έναν πολύ καλύτερο κόσμο, χωρίς να στιγματίζονται για τις συνήθειές τους ή τις ιδιαιτερότητες που μπορεί να έχουν και ο κόσμος να ανοίξει επιτέλους τα μάτια του και τα αυτιά του στο καινούργιο και διαφορετικό».

Πηγή