Λευκάδα: Εικόνες από βουνό και θάλασσα

Κείμενο: Όλγα Χαραμή
Κείμενο-Πασχαλινά Έθιμα: Γιάννης Χρυσάφης

Θα πάτε για:

Πρόβα καλοκαιριού. Το νησί που συνδέεται με την ηπειρωτική Ελλάδα μέσω πλωτής γέφυρας είναι ιδανικό για τα ανοιξιάτικα Σαββατοκύριακα και, γιατί όχι, για τις πρώτες βουτιές. Αυτή την εποχή θα απολαύσετε μερικές από τις ωραιότερες παραλίες της Ελλάδας, όπως το Πόρτο Κατσίκι και τους Εγκρεμνούς, μακριά από την πολυκοσμία του καλοκαιριού.

Την πλούσια φύση και τα χωριά. Χαζέψτε το ήμερο τοπίο στα ανατολικά με τα φιορδ, τους κόλπους και τα Πριγκιπονήσια, ενώ στα δυτικά απολαύστε τα φημισμένα ηλιοβασιλέματα. Σταματήστε στο χωριό Εγκλουβή και στο οροπέδιο του Αγίου Δονάτου, όπου παράγονται εξαιρετικές φακές, στην Καρυά με το ωραίο λαογραφικό μουσείο, όπου θα μάθετε για την ιδιαίτερη καρσάνικη βελονιά, και καταλήξτε στο ακρωτήρι του Λευκάτα με τον φάρο. Στην ανατολική ακτή, πάνω από το Νυδρί, εντοπίστε τον καταρράκτη του Δημοσάρη, που αυτή την εποχή χαλάει τον κόσμο με την ορμή του (ωραία πεζοπορία 20 λεπτών).


Χρώμα και φροντίδα στο ιστορικό κέντρο. (Φωτογραφία: Όλγα Χαράμη)

Την τσίγκινη πόλη. Χάρη στον ειδικό σχεδιασμό της, η πόλη είναι δροσερή ακόμα και το καλοκαίρι, την άνοιξη όμως θα έχετε τον χρόνο για να ευχαριστηθείτε περιπάτους στα δρομάκια με τα πολύχρωμα σπίτια φτιαγμένα από λαμαρίνα για προστασία από τους σεισμούς, τις ανθισμένες γλάστρες και τις μπουγάδες που στεγνώνουν στον ήλιο. Επισκεφτείτε τους πανέμορφους ναούς της και το αρχαιολογικό μουσείο, απολαύστε έναν καφέ στην ωραία πλατεία, την πλακόστρωτη οδό Μελά ή την Αγγέλου Σικελιανού και περπατήστε στον δυτικό μόλο, για να χαζέψετε το κανάλι και τη λιμνοθάλασσα της Γύρας. Ενας περίπατος στο κάστρο της Αγίας Μαύρας επίσης επιβάλλεται.

Το Πάσχα στη Λευκάδα

Το Μ. Σάββατο, αμέσως μετά την καμπάνα της Πρώτης Ανάστασης, από τα μπαλκόνια και τις αυλές οι Λευκαδίτες και οι επισκέπτες πετούν τα «Κομμάτια» τους, μικρά πήλινα αγγεία που σπάζοντάς τα ξορκίζουν το πένθος και υποδέχονται τη χαρά. Και αν δεν διαθέτετε κανάτια για να συμμετάσχετε στο έθιμο, κανένα πρόβλημα: ο Δήμος Λευκάδας σάς τα προμηθεύει από νωρίς το πρωί του Μ. Σαββάτου.

Πηγή