Η Ελληνίδα Ελίζα Σόρογκα κέρδισε το πρώτο βραβείο στη Βενετία

Με την performance της «Γυναίκες σε Αγωνία» απέσπασε το χρυσό βραβείο σύγχρονης τέχνης – περφόρμανς & Video Art στην 11η διεθνή έκθεση «Arte Laguna».

Η 28χρονη καλλιτέχνης, που ζει και εργάζεται στο Λονδίνο, αναπαράστησε ζωντανά στη Βενετία την περφόρμανς «Γυναίκες σε Αγωνία» (Women in Agony). Την είχε παρουσιάσει πρώτη φορά το 2015 στο Λονδίνο, σε έναν από τους εμπορικότερους δρόμους της Ευρώπης, στην Oxford Circus, με 16 γυναίκες ντυμένες ομοιόμορφα, να βαδίζουν σε ώρα αιχμής και στο τέλος, όλες μαζί, ουρλιάζουν δυνατά, ανάμεσα στους καταναλωτές.

«Μια περφόρμανς αστικής αλλοτρίωσης και καταναλωτισμού» λέει χαρακτηριστικά η Ελίζα Σόρογκα και την εντάσσει στο ευρύτερο κίνημα επανεφεύρεσης του δημόσιου χώρου, με δράσεις τυχαίες και ανένταχτες.

Στην έκθεση της Βενετίας, για το συγκεκριμένο βραβείο, διαγωνίστηκαν 19 φιναλίστ, οι οποίοι επιλέχθηκαν από συνολικά 347 συμμετοχές από όλο τον κόσμο.

Την κριτική επιτροπή εκπροσωπούσαν  διευθυντές Μουσείων και Ιδρυμάτων, κριτικοί τέχνης από τον χώρο του πολιτισμού και της τέχνης παγκοσμίως, από Ιταλία, Μεγάλη Βρετανία, Ισπανία , Βέλγιο, κ.λπ. Στη διεθνή έκθεση παρουσιάστηκαν  30 έργα ζωγραφικής, 30 γλυπτικής, 30 φωτογραφίας, 10  land art, 10 video art, 5 περφόρμανς, και 10  virtual art  και  digital graphics  από 41 χώρες του πλανήτη.

346777-719932

346777-719931

Πηγή