Το οικολογικό νησί της Ελλάδας

Από τη Λένα Λυδάκη

Στην τελική 10άδα για την Ευρωπαϊκή Εβδομάδα Κινητικότητας ένα ελληνικό νησί

Η Σάμος κατάφερε να μπει στην πρώτη δεκάδα για το διαγωνιστικό μέρος της Ευρωπαϊκής Εβδομάδας Κινητικότητας, ανάμεσα σε 2.247 ευρωπαϊκές πόλεις.

Στη Σάμο, υπάρχουν 40 δημόσια ποδήλατα, 2 χιλιόμετρα προφυλαγμένος ποδηλατοδρόμος, τρία ηλεκτρονικά ποδήλατα για ΑΜΕΑ, ενώ παρέχεται και δωρεάν συγκοινωνία στην παλαιά πόλη.

Το νησί διαθέτει σχέδιο διαχείρισης απορριμμάτων, το οποίο υλοποιείται σταδιακά με τη λειτουργία δύο πράσινων σημείων για ανακύκλωση.

Η «Ευρωπαϊκή Εβδομάδα Κινητικότητας» έχει καθιερωθεί από το 2002 ως ο σημαντικότερος Ευρωπαϊκός θεσμός για την προαγωγή βιώσιμων προτύπων κινητικότητας.

Σκοπός των δράσεων είναι η ενθάρρυνση των ευρωπαϊκών τοπικών αρχών να εισάγουν και να προωθήσουν εναλλακτικούς και οικολογικούς τρόπους μεταφοράς στην πόλη. Οι δράσεις υλοποιούνται από τις 16 έως τις 22 Σεπτεμβρίου.

Κορύφωση των εκδηλώσεων αποτελεί η «Ημέρα Χωρίς Αυτοκίνητο», κατά τη διάρκεια της οποίας τα αυτοκίνητα μένουν παρκαρισμένα και πεζοί, δημόσιες συγκοινωνίες και ποδηλάτες, καταλαμβάνουν τους δρόμους.

Η τελική δεκάδα πόλεων με αλφαβητική σειρά, είναι:

Bialystok (Πολωνία)

Krusevac (Σερβία)

Lisboa (Πορτογαλία)

Malmo (Σουηδία )

Palma (Ισπανία)

Prague (Τσεχία)

Samos (Ελλάδα)

Ckoπje (Π.Γ.Δ.Μ.)

Sofia (Βουλγαρία)

Valencia (Ισπανία)

Πηγή