9.000 σχολεία ανακυκλώνουν

Περίπου 5 εκατομμύρια ευρώ υπολογίζει ότι θα εξοικονομήσει το υπουργείο Παιδείας από το πρόγραμμα ανακύκλωσης με τίτλο «Το χαρτί του μέλλοντός μας», που θα επεκταθεί σταδιακά έως τον προσεχή Δεκέμβριο σε 9.000 σχολεία της χώρας. Εύλογα, το πρόγραμμα αφορά κυρίως σχολικά βιβλία που δεν μπορούν να επαναχρησιμοποιηθούν, τετράδια και χρησιμοποιημένο χαρτί φωτοτυπικού, με το υπουργείο να εκτιμά ότι είναι εφικτό να συλλέγονται στα σχολεία προς ανακύκλωση 6-8 χιλιάδες τόνοι ετησίως.

Το πρόγραμμα θα υλοποιείται σε γεωγραφικούς κύκλους, που θα διευρύνονται ανάλογα με την πρόοδο των προγραμματικών συμφωνιών με τους δήμους και τη δήλωση συμμετοχής των σχολείων. Tο χρηματικό ποσό που θα εισπράττεται ανά Δήμο θα αναρτάται και θα διατίθεται για την κάλυψη αναγκών των συμμετεχόντων σχολείων ανάλογα με τη συνεισφορά τους στο πρόγραμμα.

Σύμφωνα με το υπουργείο, κάθε χρόνο ανακυκλώνονται στην Ελλάδα 350.000 τόνοι χαρτιού που αντιστοιχούν σε 6-7.000.000 δέντρα, 35.000.000 τόνους νερό και 60.000 τόνους πετρέλαιο. «Το πρόγραμμα, εκτός από το οικονομικό όφελος, πιστεύουμε ότι θα διαμορφώσει συνειδήσεις σε σχέση με την εξοικονόμηση υλικών και ενέργειας, με στόχο τη δημιουργία ενεργών πολιτών, φιλικών προς το περιβάλλον. Η απεχθής εικόνα των σκισμένων και πεταμένων βιβλίων πρέπει να εκλείψει οριστικά. Ο σεβασμός στο βιβλίο είναι πολιτισμός», δήλωσε ο γενικός γραμματέας Γιάννης Παντής.

Πηγή