«Για μένα, η είδηση αυτή, είναι μια ζεστή, χρυσή ακτίδα ήλιου στη δύση της ζωής μου. Μπορώ τώρα να επισκεφτώ ακόμα μια φορά την αγαπημένη μου Ιθάκη – Λευκάδα».
Βίλχελμ Νταίρπφελντ
(Η δυνατότητα επιστροφής του στην Ελλάδα μετά τη λήξη του πρώτου παγκόσμιου πολέμου, ήταν μια σημαντική στροφή της ζωής του. Μνήμη Γουλ. Νταίρπφελντ Σύλλογος Φίλων Γουλ. Νταίρπφελντ Αθήνα 1972)
Ο Σύλλογος για τον Πολιτισμό και το Περιβάλλον Νυδρίου Βίλχελμ Νταίρπφελντ, ευχαριστεί προσωπικά κάθε μέλος του Δημοτικού Συμβουλίου του Δήμου Λευκάδας, το οποίο τίμησε με την θετική του ψήφο τον σύλλογό μας, σχετικά με το αίτημα μας για την ανακήρυξη του παλαιού Δημοτικού Σχολείου Νυδρίου σε Πολυχώρο Πολιτιστικών Εκδηλώσεων «Βίλχελμ Νταίρπφελντ».
Η ομόφωνη αυτή απόφαση της 25ης Ιανουαρίου του 2017, ήταν μια οφειλή από όλους εμάς τους Λευκαδίτες προς τον μεγάλο Γερμανό Αρχαιολόγο.
Τις ίδιες ευχαριστίες απευθύνει ο Σύλλογός μας και στο Συμβούλιο της Δημοτικής Κοινότητας Νυδρίου για την επίσης ομόφωνη απόφαση της 04.10. 2016 για το ίδιο αίτημα.
Ευχαριστούμε επίσης τον κ. Δήμαρχο και το Πνευματικό Κέντρο του Δήμου Λευκάδας για τον μεγάλο ενθουσιασμό με τον οποίο υποδέχτηκαν και στήριξαν την πρότασή μας.
Η ευθύνη μας είναι τεράστια και το έργο που αναλάβαμε πολύ σημαντικό.
Η συγκίνηση και οι αγωνίες του ρίσκου αυτού του εγχειρήματος επίσης μεγάλες.
Το Νυδρί, η Λευκάδα οφείλει στον Βίλχελμ Νταίρπφελντ τη συνείδηση της αρχέγονης της ταυτότητας, αλλά και την ευγνωμοσύνη για το μεγαλείο της αγάπης και του πάθους του για εμάς και το νησί μας.
Κεντρικός και θεμελιώδης στόχος είναι κατ’ αρχάς η αναπαλαίωση του κτηρίου και η δημιουργία ενός σύγχρονου χώρου που θα στεγάσει το υλικό Νταίρπφελντ : βιβλία, φωτογραφίες, χάρτες, χειρόγραφα κλπ που βρίσκονται διασκορπισμένα σε συλλογικούς φορείς αλλά και ιδιώτες.
Για το θέμα αυτό ήδη η δημοτική αρχή και η μηχανικός του Δήμου κ. Β. Παπαρίζου, μετά από σχετική ενημέρωση, μας γνωστοποίησαν ότι έχουν κάνει σημαντικά βήματα.
Το υλικό αυτό πρέπει να καταγραφεί και να αποτελέσει τον πυρήνα του χώρου μαζί με κάθε μελέτη και οπτικοακουστικό υλικό που υπάρχει ήδη για το έργο και την προσωπικότητα του μεγάλου αρχαιολόγου ή και για κάθε τι νέο που ελπίζουμε, ότι μπορεί να παραχθεί.
Απώτερος τώρα στόχος είναι να λειτουργήσει το τμήμα αυτό σαν εκθεσιακός χώρος για τους επισκέπτες του νησιού μας, αλλά κυρίως για τους κατοίκους και τα παιδιά και να αποτελέσει συγχρόνως μία εστία, όπου ο ερευνητής, ο νέος επιστήμονας, ο απλός πολίτης, ο δάσκαλος, ο μαθητής να μπορεί να ανατρέχει.
Δεν μπορούμε από τώρα να δώσουμε το όνομα Μουσείο, γιατί έναν τέτοιο ορισμό και όνομα πρέπει να τον δώσει το αποτέλεσμα της δουλειάς μας και μόνο αυτό.
Οι τίτλοι πρέπει να κερδίζονται με συνέπεια και πολύχρονη δουλειά. Τα βαφτίσια έπονται.
Όταν θα αποδείξουμε ότι είμαστε άξιοι ενός τέτοιου ορισμού, τότε θα προστεθεί η λέξη Μουσείο.
Με πυρήνα όλο το φάσμα της προϊστορικής και ομηρικής εποχής που άγγιξαν οι μελέτες και οι ανασκαφές του, ο χώρος προτείνουμε να αποτελεί οδηγό όλων των ιστορικών φάσεων του νησιού και των αρχαιολογικών χώρων- και βέβαια του αρχαιολογικού μουσείου της Λευκάδας, όπου εκεί εκτίθενται και φυλάσσονται τα ευρήματά του – και στους οποίους θα παραπέμπει.
Έτσι ελπίζουμε, ότι η ιστορική πληροφορία θα μπορεί να ενοποιείται με κέντρο τη γνώση, που μας κληροδότησε ο Νταίρπφελντ.
Μεγάλη βαρύτητα προτείνουμε να δοθεί επίσης στην ευρύτερη επιστημονική γνώση και επιτεύγματά του σε όλη την Ελλάδα και αλλού. Ολυμπία, Τίρυνθα, Πέργαμος, Ακρόπολη, Πνύκα, Αρχαία θέατρα, Τροία, είναι οι τόποι – κέντρα που τα επιστημονικά του επιτεύγματα και ανασκαφές δημιουργούν ένα μοναδικό έργο, μία παγκόσμια πολιτισμική ενότητα και η Λευκάδα – Ομηρική Ιθάκη, ένα αδιαμφισβήτητο κέντρο της.
Η λαμπρή βιογραφία Νταίρπφελντ είναι μέρος και ενός βιώματος δικού μας,είναι το οικείο μας μεγαλείο και εκεί πρέπει τώρα να ανασκάψουμε με όλη τη δύναμη του μυαλού και της καρδιάς μας, για να αντλήσουμε τους αναρίθμητους θησαυρούς της.
Αυτά και άλλα πολλά έχουμε μέχρι τώρα σκεφτεί και περιμένουμε από όλους εσάς, ειδικούς ή απλούς πολίτες, φορείς και εκπροσώπους της δημόσιας ζωής, να στρέψετε σαν πυξίδα της δικιάς μας προσπάθειας,τη γνώση, τις προτάσεις, τις αναγκαίες πρωτοβουλίες, ίσως τις αντιρρήσεις και κυρίως την αγάπη σας στο σωστό προσανατολισμό.
Εδώ ο Σύλλογός μας θα δουλέψει μαζί με όλους εσάς,σε όποια θέση χρειαστεί σαν απλός εργάτης, για να πραγματοποιήσουμε αυτό το όνειρό μας και την μεγάλη οφειλή προς τον Β. Νταίρπφελντ.
Δεν πρέπει να χαθεί άλλη μια γενιά μέσα στη μεγάλη σιωπή των τελευταίων δεκαετιών.
Αποφασίσαμε να έχουμε την νεανική του φωτογραφία στο λογότυπό μας, ώστε οι νέοι μας να οικειοποιηθούν το οικείο, που έγινε μέσα στην αδιαφορία μας ξένο.
Τα σχολεία μας επισκέπτονται ξανά τους αρχαιολογικούς χώρους που ανέδειξε. Ξανά και αυτή είναι η μαγική λέξη, γιατί μπορούμε να κλείσουμε έτσι, με εμπροσθοφυλακή τη νέα γενιά, το σκοτεινό χάσμα της αδράνειας, ώστε να γίνει ένα ασήμαντο δευτερόλεπτο στη συλλογική μας μνήμη.
Ναι, να συναντηθούν τα παιδιά ξανά, με αυτόν τον μέγιστο του πνεύματος, τον σπουδαίο φιλέλληνα και τον κόσμο του, που είναι ο δικός μας κόσμος, ο κόσμος που μας αξίζει.
Καλούνται λοιπόν ιδιώτες ή συλλογικοί φορείς, να παραδώσουν το σχετικό υλικό που έχουν,για να καταγραφεί στο Δημαρχείο Ελλομένου στο Νυδρί.
Η καταγραφή αυτή θα γίνει με την εποπτεία του Πνευματικού Κέντρουτου Δήμου Λευκάδας, σε συνεργασία με τη Δημόσια Βιβλιοθήκη Λευκάδας, με τη βοήθεια της προϊσταμένης της κ.Μαρίας Ρούσσου.
Έτσι θα διατηρηθεί, καταγεγραμμένο πλέον, στο συγκεκριμένο κτήριο του δημαρχείου μέχρι την ολοκλήρωση του πολυχώρου.
Το παλιό Δημοτικό Σχολείο είναι ένα μικρό κτήριο, αλλά μέσα στο μικρό μπορεί να γεννηθεί και
να λειτουργήσει το μεγάλο.
Στην κλίμακα του μικρού χωριού και του μικρού νησιού μας, βρήκε η μεγάλη θεωρία και η τεράστια πνευματική προσωπικότητά του τη δεύτερη πατρίδα τους.
Στον μικρόσωμο απλό άνθρωπο Μήτσο Στεριώτη με τη μεγάλη καρδιά του, βρήκαν η γνώση και τα ευρήματά του φιλοξενία και προστασία, όπως και σε όλη φυσικά την οικογένεια Στεριώτη.
Από τον μικρό αναδεκτό του μεγάλου αρχαιολόγου και σπουδαίο φιλόλογο Τηλέμαχο Στεριώτη, πρέπει να πάρουμε τη σκυτάλη, που μετά από τόσα χρόνια μας περιμένει με υπομονή.
Υπάρχει αυτός ο εκπληκτικός τίτλος του μικρού βιβλίου της δρ. Παρασκευής Κοψιδά – Βρεττού, με το σπουδαίο περιεχόμενο για την παραπάνω οικογένεια και τον βαθύ δεσμό της με τον μεγάλο αρχαιολόγο : «Ανασκάπτοντας τη λαϊκή ποιητική της καρδιάς μας», που σχηματίζει ένα μήνυμα, ένα σύνθημα στη φαντασία και το νου όλων μας.
Έτσι, πέρα από αυτή την κεντρική λειτουργία του χώρου, θα μπορεί να φιλοξενείται στο υπόλοιπο τμήμα του, κάθε συναφής πνευματική δραστηριότητα και άλλων συλλογικών φορέων της τοπικής κοινωνίας και καλούμε τα μέλη τους να βοηθήσουν τον σύλλογο μας στην προσπάθεια αυτή.
Τιμούμε τους υπάρχοντες συλλόγους και τους ευχαριστούμε για την προσφορά τους στην τοπική κοινωνία.
Η πρωτοτυπία των ιδεών καιτων δράσεων πρέπει να είναι βασικό κριτήριοτων προσανατολισμών μας.
Είναι πολύ σημαντικό μέσα στο χώρο της συλλογικής μας μνήμης,στο παλιό δημοτικό σχολείο, να βρει επιτέλους τη δική του εστία αυτό το έργο, που άγγιξε τη συλλογική ιστορική μνήμη της ανθρωπότητας, που είναι ο Όμηρος και τα Έπη του.
Έχουμε γεννηθεί σ’ ένα κέντρο της Ιστορίας. Το βασικό μας καύσιμο για την επαναφορά στη συνείδηση αυτής της μοίρας είναι η ντροπή για το χαμένο αυτό διάστημα της σιωπής μας,αλλά συγχρόνως η ντροπή αυτή είναι και η μεγάλη μας αρετή.
Πάνω σ’ αυτή χτίζουμε την επιστροφή της αρχέγονης ιστορίας μας, εκεί που ο ίδιος ο μεγάλος Γερμανός μας έμαθε ότι ανήκει: στην καρδιά μας.
Για το Διοικητικό Συμβούλιο
Ελένη Βερυκίου