Οι θαλασσοσπηλιές του Ιονίου πελάγους

Τα σμαραγδένια νερά του Ιονίου «φλερτάρουν» με μοναδικά ενάλια τοπία, απάνεμους όρμους και γραφικά ακρογιάλια. Οδηγούν, ωστόσο, και σε κάποιες κρυφές ομορφιές οι οποίες συγκαταλέγονται στα ωραιότερα αξιοθέατα του πλανήτη!

Ο λόγος για τα θαλάσσια σπήλαια, που έχει «κεντήσει» η φύση σε απόμερες βραχώδεις ακτές, μοναδικά γεωμορφολογικά φαινόμενα με απόκοσμη ομορφιά. Προσιτά μόνο από τη θάλασσα, μάς αποκαλύπτουν τα καλά φυλαγμένα γαλάζια τους μυστικά…

Εξοπλιστείτε κατάλληλα (μαγιό και φωτογραφική μηχανή απαραίτητα), «φορέστε» την εξερευνητική σας διάθεση και ελάτε να τα γνωρίσουμε από κοντά.

Η Γαλάζια Σπηλιά της Ζακύνθου

Στη χερσόνησο του Κεριού, ανάμεσα σε αναρίθμητες παραλίες και φυσικά λιμανάκια, σμιλεμένες σε θεόρατους βράχους, βρίσκονται οι πλέον φωτογραφημένες θαλασσοσπηλιές της Ελλάδας και όχι μόνο. Ανάμεσά τους, ξεχωρίζει η περίφημη Γαλάζια Σπηλιά. Το έντονο φως του ήλιου, ιδιαίτερα τις πρωινές ώρες, αντικατοπτρίζει την ανεξάντλητη παλέτα του μπλε στις κοιλότητες των βράχων, δημιουργώντας ένα υπερθέαμα. Επιβλητικοί σταλακτίτες κρέμονται σαν πολυέλαιοι από την οροφή, ενώ ο βυθός που μοιάζει ν’ αλλάζει συνέχεια χρώματα, στολίζεται με πολύχρωμα κοράλλια. Βουτήξτε στα βαθιά, κρυστάλλινα νερά και αφεθείτε στη γαλάζια γοητεία ενός ενάλιου παράδεισου.
Η πρόσβαση στις σπηλιές γίνεται με πλοιάρια που ξεκινούν από διάφορα μέρη του νησιού, όπως το Κερί, η παραλία Μακρύς Γιαλός, το λιμάνι του Αγίου Νικολάου και το ακρωτήρι Σκίναρι.

Το σπήλαιο «Παπανικολής» στη Λευκάδα

Το μεγαλύτερο – και από τα πιο εντυπωσιακά ενάλια σπήλαια παγκοσμίως – βρίσκεται στο Μεγανήσι, μόλις 12 ναυτικά μίλια ανατολικά από τη Λευκάδα. Οφείλει την ονομασία του στο ιστορικό ομώνυμο υποβρύχιο το οποίο χρησιμοποιούσε το σπήλαιο ως καταφύγιο και ορμητήριο κατά τη διάρκεια του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου. Λόγω του τεράστιου μεγέθους του ακόμη και σήμερα προσφέρει απάνεμο καταφύγιο σε παραπλέοντα σκάφη όταν ο καιρός «αγριεύει». Η τεράστια είσοδος οδηγεί σε μια σήραγγα μήκους 120 και πλάτους 60 μέτρων που βαθμιαία στενεύει για να φτάσει τα 23 μέτρα. Τα καταγάλανα διάφανα νερά μάς αποκαλύπτουν την ομορφιά του βυθού, ενώ οι σταλακτίτες και η λιλιπούτεια αμμουδιά στο εσωτερικό ολοκληρώνουν το μαγευτικό σκηνικό.
Η επίσκεψη στο σπήλαιο γίνεται μόνο δια θαλάσσης με σκάφη που ξεκινούν από το Νυδρί της Λευκάδας.

Οι γράβες των Παξών

Η δυτική πλευρά του νησιού, άγρια, απόκρημνη, με κατακόρυφους γκρεμούς φιλοξενεί 40 εκπληκτικές γράβες (θαλάσσια σπήλαια) με εντυπωσιακούς θόλους. Ανάμεσά τους ξεχωρίζει η μεγάλη σπηλιά της Υπαπαντής, ο Τρυπητός, σχηματισμός βράχων με όψη καμάρας, ο Ορθόλιθος, κατακόρυφος βράχος ποντισμένος σε διάφανα νερά και το περίφημο Γαλάζιο Σπήλαιο. Πρόκειται στην ουσία για σπήλαια που επικοινωνούν μεταξύ τους. Στο πρώτο και μεγαλύτερο υπάρχει η δυνατότητα να μπείτε με ένα μικρό πλεούμενο και να μαγευτείτε από όλες τις αποχρώσεις του μπλε στα διαυγή νερά.

Οι σπηλιές προσεγγίζονται με εκδρομικά σκάφη που κάνουν συνήθως ημερήσιες κρουαζιέρες. Ξεκινούν από πολλά σημεία του νησιού ή ακόμη και από την Πάργα, τα Σύβοτα και την Κέρκυρα.

Οι σπηλιές της Παλαιοκαστρίτσας

Ο όρμος της Παλαιοκαστρίτσας στην Κέρκυρα θεωρείται από τα πιο ελκυστικά τουριστικά θέρετρα του νησιού. Στα ψηλά βράχια που την περικλείουν σχηματίζονται μικρά θαλασσινά σπήλαια με κρυστάλλινα νερά, καθένα με τη δική του ιστορία. Το πιο γνωστό έχει το όνομα Ναυσικά, της κόρης του βασιλιά των Φοινίκων, η οποία σύμφωνα με τα ομηρικά έπη περιέθαλψε εδώ τον Οδυσσέα. Οι ακτίνες του ήλιου καθώς αντανακλώνται στους βράχους και ο ιδιαίτερος φωτισμός που μοιάζει να ξεπηδά από το βυθό θα σάς ξεσηκώσουν σίγουρα για μια δροσερή βουτιά.
Η περιήγηση στις σπηλιές γίνεται με βάρκες που ξεκινούν από την Παλαιοκαστρίτσα.

Πηγή