Τα Μουσεία Ακρόπολης και Μπενάκη στα 41 καλύτερα του κόσμου

Η βρετανική εφημερίδα Telegraph παρουσιάζει τα καλύτερα μουσεία στον κόσμο που πρέπει οπωσδήποτε να επισκεφθεί κανείς στη ζωή του. Μέσα σε αυτά περιλαμβάνει δύο σημαντικά ελληνικά μουσεία, το νέο Μουσείο της Ακρόπολης και το Μουσείο Μπενάκη.

Στο τμήμα της ιστοσελίδας της για τα ταξίδια, και υπό τον τίτλο «41 εκπληκτικά μουσεία που πρέπει να δείτε πριν πεθάνετε», περιλαμβάνονται μερικά από τα πιο ενδιαφέροντα μουσεία από όλο τον κόσμο, όπως το Μουσείο Μοντέρνας Τέχνης, το Μητροπολιτικό Μουσείο Τέχνης και το Μουσείο Γκούγκενχαϊμ στη Νέα Υόρκη, το Λούβρο και το Μουσείο Ροντέν στο Παρίσι, τα Μουσεία Βατικανού στη Ρώμη, το Πράδο στη Μαδρίτη, το Μουσείο Σχεδίου και το Μουσείο Βικτώρια και Άλμπερτ στο Λονδίνο, το Rijksmuseum και το Μουσείο Βαν Γκογκ στο Άμστερνταμ, το Ερμιτάζ στην Αγία Πετρούπολη, το Μουσείο Διαλυμένων Σχέσεων στο Ζάγκρεμπ, το Μουσείο της Σανγκάης κ.ά.

Μουσείο ΜπενάκηΕUROKINISSI / ΑΝΤΩΝΗΣ ΝΙΚΟΛΟΠΟΥΛΟΣ

Μεταξύ αυτών το Μουσείο Ακρόπολης και το Μουσείο Μπενάκη στο Κολωνάκι.

Όπως εξηγεί, το Μουσείο Ακρόπολης, που εγκαινιάστηκε τον Ιούνιο 2009 και σχεδιάστηκε από τον Ελβετό αρχιτέκτονα Μπερνάρ Τσουμί, εκθέτει ευρήματα αρχαϊκής και κλασικής περιόδου από την Ακρόπολη, όπως περήφανα αρχαία αγάλματα και μαρμάρινα ανάγλυφα ζώων που μοιάζουν με αληθινά.

Ιδιαίτερη αναφορά κάνει στην αίθουσα του Παρθενώνα, στη μαρμάρινη ζωφόρο και στα γλυπτά που αφαιρέθηκαν από τον Λόρδο Έλγιν το 1801, ενημερώνοντας παράλληλα για το πάγιο αίτημα της Ελλάδας σχετικά με την επιστροφή τους.

Όσον αφορά το Μουσείο Μπενάκη, τονίζει ότι στεγάζεται σε ένα νεοκλασικό κτίριο με ένα υπέροχο καφέ στην ταράτσα του και «ανιχνεύει» την ελληνική τέχνη έως τον 20ό αιώνα.

Ανάμεσα στα έργα που ξεχωρίζει, τα γλυπτά, κεραμικά, κοσμήματα, πίνακες, έπιπλα και κοστούμια, αναφέρει τον Θησαυρό της Θεσσαλίας (χρυσά κοσμήματα του 2ου αιώνα π.Χ.), δύο πρώιμα έργα του Ελ Γκρέκο και την ανακατασκευή δυο ξυλόγλυπτων κοζανίτικων δωματίων του 18ου αιώνα.

Πηγή