Συνάντηση της Λέσχης Ανάγνωσης της Δημόσιας Βιβλιοθήκης Λευκάδας

Στην συνάντηση της Λέσχης Ανάγνωσης που πραγματοποιήθηκε στις 21 Φεβρουαρίου 2017 μιλήσαμε για το βιβλίο του Ισίδωρου Ζουργού Σκηνές από τον Βίο του Ματίας Αλμοσίνο.

Το βιβλίο πραγματεύεται την μυθιστορηματική Οδύσσεια του Ματίας Αλμοσίνο, γόνου μια κρυπτοεβραϊκής οικογένειας της Βασιλείας, καθώς περιδιαβαίνει την Ευρωπαϊκή Ήπειρο, κατά τη διάρκεια του δεύτερου μισού του 17ου και τις αρχές του 18ου αιώνα. Είναι η περίοδος ανάμεσα στην Αναγέννηση και τον Διαφωτισμό, η εποχή της Επιστημονικής Επανάστασης, της επανανακάλυψης των αρχαίων κλασικών, της αμφισβήτησης των παραδεδεγμένων γνώσεων, της ανάδυσης των νέων επιστημονικών μεθόδων, της επαγωγής και του πειράματος, του Γαλιλαίου, του Βεσάλιου και του Νεύτωνα. Ταυτόχρονα και αντιφατικά, πρόκειται για έναν χωροχρόνο στον οποίο συνυπάρχει ο ανθρωπισμός με την μισαλλοδοξία, η επιστήμη με τον αποκρυφισμό, η αισιοδοξία με την εσχατολογική μανία. Ο Ματίας Αλμοσίνο, ένας homo universalis που έχει διψάσει για γνώση και για αγάπη, επιλέγει να προσηλωθεί στην ιατρική επιστήμη για να γιατρέψει τους άλλους και, ίσως έτσι, να γιατρέψει και τις δικές του πληγές.

Στην συνάντησή μας η συζήτηση περιστράφηκε γύρω από μία πληθώρα θεμάτων. Η ιστορία της ιατρικής και των επιστημών γενικότερα, ο ρόλος της πρακτικής γνώσης αλλά και των θρησκευτικών ή αποκρυφιστικών πεποιθήσεων, το εμπόριο και η ιστορία των Εβραίων της Δυτικής Ευρώπης αλλά και της Οθωμανικής αυτοκρατορίας, η Βενετία και οι ελληνικές κτήσεις της προκάλεσαν ιδιαίτερο ενδιαφέρον.

Στα πιο εσωτερικά θέματα του βιβλίου, υπήρξε ενδιαφέρουσα η συζήτηση για την κινητήριο δύναμη ενός τέτοιου ταξιδιώτη, όπως ο ήρωας του βιβλίου, μέσα στον χώρο (Βασιλεία, Θεσσαλονίκη, Βενετία, Πάντοβα, Ζάκυνθος, Κωνσταντινούπολη, Λονδίνο, Μολδαβία, Μόσχα, Άθως) και τον χρόνο (1657 – 1712). Μιλήσαμε για την απουσία και το πένθος, την μοναξιά και την συντροφικότητα, την προσφορά και τον ανθρωπισμό, την αναζήτηση της αλήθειας και της προσωπικής λύτρωσης.

Συζητήθηκαν ακόμη οι αφηγηματικές τεχνικές που χρησιμοποίησε ο συγγραφέας, η δημιουργική διαπλοκή του έργου με ένα άλλο μυθιστόρημα (Ο Θρήνος της Κάντιας του Διονυσίου Ρώμα), η γλώσσα του, το εύρος και το βάθος της έρευνας και ο όγκος της εργασίας που χρειάζονται για τη συγγραφή ενός τέτοιου εκτενέστατου, πολύπλοκου και, πάνω από όλα, καλογραμμένου και ενδιαφέροντος βιβλίου.

Χαρήκαμε που ήρθαν και άλλοι αναγνώστες του, εκτός τα μέλη της Λέσχης, και αυτό έκανε ακόμα πιο ενδιαφέρουσα την παρουσίαση ενός πραγματικά γοητευτικού βιβλίου. Όσες και όσοι αγαπούν τα βιβλία είναι πάντα καλοδεχούμενοι στις συναντήσεις μας!

Η επόμενη συνάντηση της Λέσχης έχει οριστεί για τις 28 Μαρτίου 2017 και τα βιβλία για τα οποία θα συζητήσουμε είναι Η Θεά των Μικρών Θριάμβων της Yannick Grannec και Πυθαγόρας, ο Γιος της Σιωπής του Benigno Morilla.

Η Λέσχη Ανάγνωσης της Δημόσιας Βιβλιοθήκης Λευκάδας