Σοφία Καλογεροπούλου: «Ξορκίζω με χρώμα τον τρόμο του κενού»

Από τους Βυζαντινούς στον «εικονογράφο του Αγώνα», Ζωγράφο.Με αφορμή την έκθεση στην Ελληνογερμανική Αγωγή η Σ. Καλογεροπούλου ξετυλίγει το νήμα της ναΐφ δημιουργίας

 

Αλήθεια πως μπορεί να γίνει μια έκθεση ζωγραφικής αφιερωμένη σε … μουσικά έργα;

Για τη Σοφία Καλογεροπούλου όλα είναι θέμα προσωπικής «αλήθειας». Να ζωγραφίζει, δηλαδή, ένας δημιουργός ότι πιστεύει, ότι αγαπά, ότι φοβάται. Κι εκείνη αγαπά τα τραγούδια Ελλήνων κλασσικών  συνθετών όπως οι Καλομοίρης, Σκλάβος,  Χατζιδάκις και άλλοι. Κάπως έτσι μπόρεσε να «περάσει» τη μουσική τους στα 20 «τελευταίας εσοδείας» έργα που παρουσιάζει στην Ελληνογερμανική Αγωγή σε μια έκθεση που εγκαινιάζεται την Τετάρτη 22 Φεβρουαρίου 2017  και θα διαρκέσει έως την Παρασκευή 3 Μαρτίου 2017.

Οι Ζωγράφοι της Κυριακής

Δεν ζωγραφίζει μόνο ότι αγαπά, αλλά κι ότι φοβάται. «Κι ότι επίσης με ενοχλεί όπως η μοναξιά, η αρρώστια… Όλα τα ξορκίζω με χρώματα…», μας λέει. Εδώ και τόσα χρόνια τώρα η Σοφία Καλογεροπούλου έχει κερδίσει μια «πρώτη» θέση στους Έλληνες νεο-ναΐφ ζωγράφους, «ας το πούμε η σχολή χωρίς δασκάλους με αρχηγό τον Θεόφιλο, η σχολή των αυτοδίδακτων Εκείνοι που την εξασκούσαν κι είχαν κι άλλα επαγγέλματα – γιαυτό και ονομάζονταν Ζωγράφοι της Κυριακής».

Μια μικρή κουβέντα με τη Σοφία Καλογεροπούλου

– Πότε φιλοτεχνήθηκαν τα έργα που θα παρουσιάσετε στην Ελληνογερμανική Αγωγή;
Αυτά τα έργα έχουν φιλοτεχνηθεί τα τελευταία 2 χρόνια.

– Τα έργα σας αναδύουν μια παιδικότητα, ένα όμορφο κόσμο γεμάτο χρώμα. Έτσι είστε σαν ιδιοσυγκρασία; 
«Συνήθως οι ναΐφ ζωγράφοι προβάλλουν πράγματα που θα θέλουν να ζουν. Δεν είναι απαραίτητο – επειδή υπάρχει το χρώμα κι η παιδικότητα – αυτός που ζωγραφίζει να είναι ευτυχισμένος. Μοιάζει πολύ με την παιδική ζωγραφική απλά διότι είναι άμεση».

– Είναι και μια πυκνή ζωγραφική η δική σας…
«Γενικώς, στους ναΐφ ζωγράφους λένε ότι επικρατεί ο φόβος του κενού. Νομίζω όλο τον κόσμο τον τρομάζει το κενό. Εγώ το ξορκίζω με χρώμα – άλλοι όχι. Και πιστεύω ότι το μόνο όπλο στη μοναξιά και την αρρώστια είναι το χιούμορ».

– Αλήθεια ένας εικαστικός δημιουργός μπορεί να επιβιώσει σήμερα μόνο ζωγραφίζοντας;
«Υπάρχουν νεαρά παιδιά, μεγάλα ταλέντα, που έχουν δυνατότητες αλλά τα πράγματα είναι δύσκολα. Όταν ο κόσμος δεν έχει χρήματα το τελευταίο που θα σκεφθεί είναι η τέχνη».

– Εσείς, μια περισσότερο καταξιωμένη καλλιτέχνης. έχετε χαμηλώσει τις τιμές; σας;
«Βέβαια κι έχω προσαρμόσει τις τιμές μου στους καιρούς που ζούμε».

– Υπάρχει μεγάλη παράδοση στη  ναΐφ ζωγραφική;
«Βεβαίως. Έχουμε και πάρα πολλές γυναίκες, η Μαρία Πωπ, η Χατζημιχάλη. Έχουμε και τον περίφημο εικονογράφο του Μακρυγιάννη, τον «εικονογράφο του Αγώνα», Δημήτριο Ζωγράφο. Και πάντως η ελληνική ναΐφ ζωγραφική έχει τις ρίζες της στη βυζαντινή. Δεν υπάρχουν κανόνες. Δεν υπάρχει προοπτική με την κλασσική έννοια. Σου δίνει την προοπτική η αλλαγή σχεδίου, η πολυχρωμία, το περίγραμμα…»

Τι λέει η επιμελήτρια της έκθεσης, Αθηνά Σχινά, για τον εικαστικό κόσμο της Σοφίας Καλογεροπούλου

«Η Σοφία Καλογεροπούλου, τα έργα της οποίας είναι εμπνευσμένα από την παράδοση και το Βυζάντιο, από την belle epoque και τα παραμύθια, από τη φύση ή τη μουσική και ειδικά από την όπερα – καθώς υπήρξε και η ίδια παλαιότερα σολίστ του λυρικού θεάτρου. Τα πυκνής δόμησης, πολύχρωμα και πολυφωνικά εικαστικά της έργα αποτελούνται από λάμψεις ιστοριών που ζωντανεύουν ήρωες και περιστατικά της φαντασίας και της ουτοπίας, της μνήμης και της λαχτάρας, της σουρεαλιστικής πραγματικότητας και του ονείρου. Διαφορετικοί χώροι και χρόνοι γεφυρώνονται ρυθμικά κι απροσδόκητα μέσα από τις εξωτικές και παράλληλα νοσταλγικές, τις αινιγματικά  χιουμοριστικές, αλλά την ίδια στιγμή και ποιητικά διαμορφωμένες  φιγούρες της ζωγράφου. Με την ευρηματική, την πηγαία αειφορία του βλέμματός της και την ψυχοσύνθεση της απρόβλεπτης, όσο κι ασυμβίβαστης παιδικής αθωότητας, που η Σοφία Καλογεροπούλου υιοθετεί, υφαίνει μέσα από τα διαφόρων μεγεθών έργα της έναν υπερβατικό και παραδείσιο τόπο, όπου ανάμεσα σε θάλασσες και βουνά, εκκλησάκια και δρόμους, καθημερινότητες και πανηγύρια το παρελθόν συναντά το παρόν και η Ανατολή τη Δύση».

Η Σοφία Καλογεροπούλου, με τα έργα που αναβλύζουν παιδικότητα
Η Σοφία Καλογεροπούλου, με τα έργα που αναβλύζουν παιδικότητα

Το πρόγραμμα των εγκαινίων

Για τον εικαστικό «κόσμο» της ζωγράφου θα μιλήσει κατά την ημέρα των εγκαινίων η επιμελήτρια της έκθεσης, Κριτικός και Ιστορικός Τέχνης κ. Αθηνά Σχινά, ενώ η βραδιά θα ολοκληρωθεί μουσικά με τη νεαρή και βραβευμένη Λευκαδίτισσα βιολονίστρια Ελεάννα Στράτου σε έργα Ελλήνων και ξένων συνθετών. Στο πιάνο θα συνοδεύσει  η κ. Θάλεια Παπαγγελή.

Πληροφορίες:
Διάρκεια έκθεσης : 22 Φεβρουαρίου έως 3 Μαρτίου 2017  
Ώρες λειτουργίας : Δευτ.- Παρασκ. 10πμ.- 8μμ.  &   Σαββ.-Κυρ. 10πμ-2μμ.
Ελληνογερμανική Αγωγή, www.ea.gr

Πηγή