Μέσα στο Μητροπολιτικό, το πιο πλούσιο μουσείο του κόσμου

Το Μητροπολιτικό Μουσείο Τέχνης της Νέας Υόρκης (Metropolitan Museum of Art, γνωστό και ως The Met) είναι ένα από τα μεγαλύτερα και σημαντικότερα μουσεία τέχνης στον κόσμο. Ιδρύθηκε το 1872 και βρίσκεται στην 5η Λεωφόρο στο Μανχάταν. Οι συλλογές του περιέχουν περισσότερα από δύο εκατομμύρια έργα τέχνης και περιλαμβάνουν ξεχωριστούς τομείς Ελληνορωμαϊκής, Μεσαιωνικής, Ισλαμικής, Ασιατικής και σύγχρονης τέχνης, καθώς και φωτογραφιών, ενδυμάτων, όπλων και πανοπλιών και μουσικών οργάνων.

Είναι από τα διασημότερα σύγχρονα μουσεία του πλανήτη και οφείλει την ίδρυσή του σε ιδιωτική πρωτοβουλία το 1870, από μία ομάδα ανθρώπων που θέλησαν να δημιουργήσουν ένα ινστιτούτο τέχνης, αντίστοιχο με τα ευρωπαϊκά. Οι συλλογές του περιλαμβάνουν περισσότερα από 2 εκατομμύρια έργα τέχνης από όλους τους πολιτισμούς και όλες τις χρονικές περιόδους της γης. Ιδιαίτερο ενδιαφέρον παρουσιάζει η ενότητα με τα ελληνικά και ρωμαϊκά εκθέματα, καθώς και αυτή με τα μουσικά όργανα. Στην αίθουσα Ευρωπαϊκής ζωγραφικής υπάρχουν  περισσότεροι από 2.500 πίνακες Ευρωπαίων ζωγράφων, όπως επίσης και στην αίθουσα Αμερικανικής τέχνης όπου εκτίθεται ο πίνακας του Τζωρτζ Ουάσιγκτον, γλυπτά και διακοσμητικά από την εποχή της αποικιοκρατίας και πλήθος σημαντικών έργων. Με συνολικά 1.500 εργαζομένους, ετήσια έξοδα άνω των 300 εκατ. δολαρίων και προικοδότηση, κατά το αμερικανικό σύστημα, περί τα 3 δισ. δολάρια σύμφωνα με τους New York Times το MET είναι κάτι περισσότερο από ένα εντυπωσιακό, γιγαντιαίο αξιοθέατο της Νέας Υόρκης.

 

Η ζωγραφική συλλογή ξεκίνησε παράλληλα με τα εγκαίνια του Μουσείου, όταν τρεις ευρωπαϊκές συλλογές με 174 έργα, γέμισαν τις αίθουσές του. Μια ποικιλία φλαμανδικών και δανέζικων πινάκων συμπληρώθηκε από έργα Ευρωπαίων ζωγράφων και αποτέλεσαν τα πρώτα εκθέματα του Μουσείου. Οι συλλογές συνέχισαν να εμπλουτίζονται και τον 19ο αιώνα, όμως ήταν τον 20ο που το Μουσείο γνώρισε την πραγματική του άνθηση. Γρήγορα έγινε ένα από τα μεγαλύτερα του κόσμου και αποτέλεσε κέντρο των τεχνών για τους ανήσυχους του χώρου.  Το 1880 το ΜΕΤ μετακόμισε εκεί όπου βρίσκεται μέχρι και σήμερα στο Σέντραλ Παρκ. Η είσοδός του (5η Λεωφόρο) πήρε την τελική της μορφή το 1926.

 

Σημαντικά στιγμιότυπα από τη «ζωή» του Μουσείου

  • Πολύ νωρίς (1907) φιλοξένησε έργο του Ρενουάρ.
  • Το 1910 έγινε το πρώτο δημόσιο ίδρυμα που δέχτηκε έργα του Ματίς.
  • Το 1979 είχε στην κατοχή του 5 από τα 40 περίπου έργα του Βερμέερ.
  • Το τμήμα ελληνικής και ρωμαϊκής τέχνης μετρά χιλιάδες αντικείμενα.
  • Έχει στην κατοχή του μία από τις σημαντικότερες συλλογές από γυαλί και ασήμι.
  • Η αιγυπτιακή συλλογή είναι η μεγαλύτερη εκτός Καΐρου ενώ και η ισλαμική είναι αξιοζήλευτη.

 

Στις 7 Φεβρουαρίου2017,  το Μητροπολιτικό Μουσείο Τέχνης της Νέας Υόρκης ανακοίνωσε ότι όλες οι εικόνες έργων των συλλογών του που ανήκουν στο κοινό κτήμα, θα διατίθενται με την άδεια CC0, επεκτείνοντας έτσι την ελεύθερη ψηφιακή συλλογή του με πάνω από 375.000 εικόνες, καθώς και την παροχή δεδομένων για πάνω από 420.000 μουσειακά αντικείμενα.

Η CC0 επιτρέπει σε οποιονδήποτε να χρησιμοποιήσει, και επαναχρησιμοποιήσει ένα έργο χωρίς κανέναν περιορισμό. Αυτή η ανακοίνωση θα διαμορφώσει το μέλλον των public domain εικόνων στο διαδίκτυο και υπογραμμίζει τον ηγετικό ρόλο του μουσείου, ως μία από τις πιο σημαντικές ανοιχτές συλλογές στον κόσμο.

 

 

 

 

 

Πηγή