Ήρθαν τα κάθετα δάση

Από την Πέρσα Νικηφόρου

Τα κάθετα δάση είναι πραγματικότητα και μετατρέπουν κάθε κτίριο σε πηγή οξυγόνου

Η αρχή έγινε στην Ιταλία, όταν ο αρχιτέκτονας Στέφανο Μποέρι δημιούργησε το 2014 ένα ζευγάρι πύργων, που έχουν ενσωματωμένη φύση! Το Bosco Verticale (Κάθετο Δάσος) βρίσκεται στο Μιλάνο και είναι ουσιαστικά δυο ουρανοξύστες 111 μέτρων, οι οποίο περιλαμβάνουν χώρο ώστε να ανθίζουν περισσότερα από 900 δέντρα, μέσα τους.

Ένα παρόμοιο μοτίβο με τα κατακόρυφα «δάση» του Μιλάνου, δημιουργείται τώρα και στην Κίνα, στην περιοχή Ναντζίνγκ στην Κίνα. Τα δυο κτίρια θα είναι σαν μεγάλες κάθετες πόλεις, αφού θα περιλαμβάνουν από ξενοδοχείο και μαγαζιά, μέχρι μουσείο και σχολείο, αλλά ο χώρος όντως θα έχει δάσος, φιλοξενώντας περίπου 1.000 δέντρα, 2.500 θάμνους και ακόμη 23 είδη διαφορετικά είδη χλωρίδας.

Οι Πύργοι της Ναντσίνγκ θα ολοκληρωθούν το 2018, επίσης από τον Ιταλό αρχιτέκτονα Στέφανο Μποέρι, με στόχο να παράγεται περισσότερο οξυγόνο. Μιας που η Κίνα είναι από τις χώρες με τα υψηλότερα επίπεδα ατμοσφαιρικής ρύπανσης, το γεγονός πως κάθε κτίριο υπολογίζεται πως θα παράγει 60kg οξυγόνο την ημέρα, είναι τουλάχιστον ανακουφιστικό.

Tα «κάθετα δάση» είναι ένα σημαντικό πρότζεκτ για την περιβαλλοντολογική επιβίωση των σύγχρονων πόλεων. Πρόκειται ουσιαστικά για ένα ζωντανό οικοσύστημα που αυξάνει σημαντικά τον αριθμό δέντρων στις μεγαλουπόλεις, αλλάζοντας ριζικά τα δεδομένα της ρύπανσης αλλά και την αισθητική του αστικού τοπίου.

«Η παρουσία ενός τόσο μεγάλου αριθμού δέντρων και θάμνων συμβάλλει στον καθαρισμό του αέρα, αλλά και στην απορρόφηση του διοξειδίου του άνθρακα», λέει ο αρχιτέκτονας τους. «Παράλληλα όμως η παρουσία τόσων πολλών φυτών είναι μια καταπληκτική συμβολή όσον αφορά την απορρόφηση της σκόνης που παράγεται από την αστική κυκλοφορία».

Οι κάθετοι κήποι εξαπλώνονται, μαζί με την ανάγκη του σύγχρονου ανθρώπου να ζει πιο κοντά στη φύση. Τα ραντεβού του μέλλοντος θα δίνονται στο δάσος του 38ου ορόφου.

Πηγή