Ο φωτογράφος που υμνεί το βιβλίο

Από ένα χαλυβουργείο στη Σερβία μέχρι ένα ξενοδοχείο στη Σρι Λάνκα: το νέο άλμπουμ του Στίβεν ΜακΚάρι με φωτογραφίες ανθρώπων να διαβάζουν στα πιο απίθανα μέρη, πηγαίνει κόντρα στην εποχή των smartphones

«Οι αναγνώστες σπάνια είναι μοναχικοί ή βαριούνται, γιατί η ανάγνωση είναι καταφύγιο και διαφώτιση. Αυτή η σοφία είναι μερικές φορές ορατή. Μου φαίνεται ότι υπάρχει πάντα κάτι φωτεινό στο πρόσωπο ενός ανθρώπου την ώρα που διαβάζει». Με αυτά τα λόγια ο βραβευμένος συγγραφέας Πολ Θερού προλογίζει το εντυπωσιακό λεύκωμα «On Reading» του διάσημου φωτογράφου Στίβεν Μακ Κάρι, του πρακτορείου Magnum.

Ο ΜακΚάρι, γνωστός για την εμβληματική φωτογραφία τo «Κορίτσι του Αφγανιστάν», η οποία εμφανίστηκε στο εξώφυλλο του National Geographic το 1984, συγκέντρωσε φωτογραφίες από τα ταξίδια του σε τριάντα διαφορετικές χώρες, μέσα σε διάστημα σαράντα χρόνων, οι οποίες συλλαμβάνουν ακριβώς τη στιγμή που περιγράφει ο Θερού. Ανθρωποι «βουτηγμένοι» στον δικό τους κόσμο, τόσο απορροφημένοι στο γραπτό λόγο που μοιάζουν σαν να λάμπουν.

14884488_1427994640547980_4547824628762991128_o
Η βιβλιοθήκη Real Gabinete Português de Leitura στο Ρίο της Βραζιλίας, 2014 (© Steve McCurry)
Ηλικιωμένοι, νέοι, φτωχοί, σε εμπόλεμες ζώνες, πλούσιοι, απασχολημένοι με τα ιερά ή με τα εγκόσμια, άνθρωποι που διαβάζουν παντού, υπενθυμίζοντας μας πως στην εποχή των smartphones υπάρχει ακόμα κόσμος που προτιμά την παρέα ενός βιβλίου. Οι φωτογραφίες του ΜακΚάρι είναι μια ωδή στην ομορφιά και στη γοητεία του διαβάσματος και στην συγκλονιστική δύναμη του γραπτού λόγου.
122 Sri Lanka
Ανάμεσα σε μια πισίνα, τη θάλασσα και έναν ελέφαντα, μια γυναίκα απολαμβάνει το βιβλίο της στη Μπεντότα της Σρι Λάνκα (© Steve McCurry)

Ενας άνδρας διαβάζει εφημερίδα ανέμελος μπροστά στις φλόγες, ένας άλλος μοιάζει σαν μαγεμένος την ώρα που διαβάζει, αδιαφορώντας για το γεγονός ότι ένας ελέφαντας τον ακουμπάει, μια γυναίκα διαβάζει στον εγγονό της έξω από ένα ναό: ο Μακ Κάρι απαθανατίζει ανθρώπους, τις περισσότερες φορές χωρίς εκείνοι να το γνωρίζουν, τη στιγμή που μέσω της ανάγνωσης μεταφέρονται σε έναν άλλο κόσμο.

037 Serbia
Χαλυβουργείο στο Σμεντέρεβο της Σερβίας, 1989 (© Steve McCurry)

Αντλώντας έμπνευση από το εφήμερο και λυρικό σύμπαν του θρυλικού φωτογράφου Αντρέ Κερτέζ -ο οποίος είχε επίσης εκδώσει ένα βιβλίο με φωτογραφίες ανθρώπων που διαβάζουν- ο Μακ Κάρι αποτυπώνει με τον καλύτερο τρόπο την «ψυχραιμία των βιβλιόφιλων, το φωτεινό βλέμμα, την έννοια της μοναξιάς, τη μοναδικότητα της προσπάθειας, την αίσθηση της ανακάλυψης και μια υποψία χαράς». Οπως ο ίδιος δηλώνει, το καινούργιο του βιβλίο είναι ένας φόρος τιμής στο ταλέντο, την επιρροή και την ιδιοφυΐα του Κερτέζ, του αγαπημένου του ούγρου φωτογράφου, αλλά και στην παντοτινή δύναμη ενός καλού βιβλίου

SMcC On Reading 2d
Ο νεαρός διαβάζει το βιβλίο παρέα με έναν ελέφαντα στη Ταϊλάνδη, το 2010: η φωτογραφία που κοσμεί το εξώφυλλο του βιβλίου του ΜακΚάρι, των εκδόσεων Phaidon

Πηγή