Το ΜοΜΑ ΝΥ κατά του Τραμπ

Από την Πέρσα Νικηφόρου

To Μουσείο Μοντέρνας Τέχνης της Ν.Υ. κατέβασε τους Πικάσο και ανέβασε έργα μουσουλμάνων ως απάντηση στον Τραμπ

Το Μουσείο Μοντέρνας Τέχνης (MoMA) της Νέας Υόρκης αποφάσισε να διαμαρτυρηθεί για το αντιμεταναστευτικό διάταγμα του Ντόναλντ Τραμπ, μέσω της τέχνης.

Επτά έργα καλλιτεχνών σουδανικής, ιρακινής ή ιρανικής καταγωγής εγκαταστάθηκαν στον 5ο όροφο του MoMA, όχι σε κάποιο απόμερο σημείο αλλά εκεί που μέχρι πριν λίγο υπήρχαν έργα του Πικάσο και του Ματίς.

Όπως αναφέρουν οι New York Times, πρόκειται κυρίως για έργα του σουδανικής καταγωγής ζωγράφου Ιμπραχίμ ελ-Σαλάχ, της ιρακινής αρχιτεκτόνισσας Ζάχα Χαντίντ, της ιρακινής σκηνοθέτιδας Ταλά Μαντανί, του γλύπτη Περβίζ Ταναβολί, του σχεδιαστή Σαρλ Χοσεΐν Ζεντερουντί, της φωτογράφου Σιρανά Σαχμπαζί, και του ζωγράφου Μαρκός Γκριγκοριάν.

Ibrahim El-Salahi, “The Mosque” (1964)

Αν και η κίνηση μιλάει από μόνη της, για να μην υπάρξει η παραμικρή αμφιβολία, το ΜοΜΑ, δίπλα σε καθένα από τα έργα, τοποθέτησε την εξής επιγραφή: «Το έργο αυτό είναι ενός καλλιτέχνη που προέρχεται από χώρα οι πολίτες της οποίας απαγορεύεται να εισέλθουν στις ΗΠΑ, σύμφωνα με το προεδρικό διάταγμα της 27ης Ιανουαρίου 2017».

Το μουσείο θα προβάλει επίσης αυτόν τον μήνα πολλές ταινίες σκηνοθετών που πλήττονται από την απαγόρευση πρόσβασης στις ΗΠΑ.

Πηγή