Τι διαφορετικό φέρνει το Adaptation Film Festival στην Αθήνα;

Εξηγούν οι δημιουργοί του νέου φεστιβάλ που εστιάζει αποκλειστικά σε προσαρμογές λογοτεχνικών και θεατρικών έργων καθώς και graphic novels

Από τον Άρη Δημοκίδη

Ένα νέο κινηματογραφικό event, το Adaptation Film Festival, εστιάζει αποκλειστικά σε προσαρμογές λογοτεχνικών και θεατρικών έργων καθώς και graphic novels, κάνει την πρώτη του εμφάνιση στον στον κινηματογράφο «Μικρόκοσμος» (Λεωφ. Συγγρού 106 – Μετρό Συγγρού-Φιξ), από τις 2 έως και τις 8 Φεβρουαρίου του 2017.

Οι διοργανωτές, Στέφανος Κόλλιας, Παναγιώτης Σταματόπουλος και Ηλίας Κατιρτζιγιανόγλου, μάς μίλησαν για το πώς προέκυψε το Adaptation Film Festival, αλλά και για το πρόγραμμα των ταινιών.

— Τι σας ώθησε να δημιουργήσετε ένα κινηματογραφικό φεστιβάλ, αποκλειστικά με ταινίες βασισμένες σε βιβλία;

ΣΚ: Όποιος παρακολουθεί σινεμά, είτε φανατικά είτε περιστασιακά, θα έχει παρατηρήσει την τάση της σύγχρονης παραγωγής προς τις μεταφορές. Αυτό δεν είναι τυχαίο. Ένα καλό βιβλίο, συνεπάγεται μια καλή ιστορία. Και μια ενδιαφέρουσα ιστορία μπορεί να αποτελέσει τη βάση για μια ενδιαφέρουσα ταινία.

ΠΣ: Αναζητήσαμε εκείνες τις μεταφορές που είχαν την τύχη να πέσουν στα χέρια ενός ικανού, ταλαντούχου σκηνοθέτη.

ΗΚ: Θέλουμε το Adaptation να βάλει τον φίλο του βιβλίου στην αίθουσα, και τον σινεφίλ να αναζητήσει το πρωτογενές υλικό, το βιβλίο στο οποίο βασίστηκε η ταινία που μόλις είδε και του άρεσε.

“Ο Κύριος Προυστ / Céleste” του Percy Adlon, βασισμένη στα απομνημονεύματα της οικονόμου του διάσημου συγγραφέα Marcel Proust, Céleste Albaret.

 

Ο Βασιλιάς της Αβάνας, που βασίζεται στο ομώνυμο best-seller του Pedro Juan Gutiérrez

— Τι περιλαμβάνει το πρόγραμμα του Adaptation;

ΣΚ: Στο Adaptation φιλοξενούνται όλα τα κινηματογραφικά-λογοτεχνικά genres. Από πρόσφατες ταινίες σε πρώτη προβολή, μέχρι κλασσικές που σπάνια προβάλλονται στις αίθουσες.

ΠΣ: Επίσης δώσαμε έμφαση σε παράλληλα events, όπως η παρουσίαση του έργου του Pedro Juan Gutierrez σε συνεργασία με τις εκδόσεις Μεταίχμιο (η μεταφορά του βιβλίου του Gutierrez “Ο Βασιλιάς της Αβάνας” ανοίγει το Φεστιβάλ), ένα σεμινάριο δημιουργικής γραφής με ελεύθερη είσοδο, προβολές με ελεύθερη είσοδο για Λύκεια της Αττικής, και parties. Τέλος, με αφορμή τα 30 χρόνια από την κυκλοφορία της ταινίας «Πρωινή Περίπολος» της προβολής θα προηγηθεί συζήτηση, με την πρωταγωνίστρια της ταινίας, Μισέλ Βάλεϊ και συντονίστρια την κριτικό κινηματογράφου Αγγελική Στελλάκη.

ΗΚ: Μάλιστα, στο party της έναρξης που θα γίνει στο Tiki Bar θα έχουμε στα decks τον Μιχάλη Δέλτα. Πέρα από σπουδαίος μουσικός, ο Μιχάλης είναι και συγγραφέας, συνεπώς στα μάτια μας ήταν η πλέον ιδανική επιλογή για να δώσει το στίγμα μιας γιορτής που ενώνει την τέχνη της εικόνας και του ήχου με εκείνη του γραπτού λόγου. Επίσης με αφορμή τη νέα ταινία του Fatih Akin, θα ακολουθήσει το “Tschick-y Party” στο Tiki, από την ομάδα του κινηματογραφικού site Cinepivates.gr

 

«Θραύσματα Αγάπης» (βασισμένη στο μυθιστόρημα Fragmentos de amor furtivo)

 

Βερολίνο, Αντίο (μεταφορά του best-seller του Wolfgang Herrndorf)

 

«Η Ανάκριση» (η περιβόητη ανάκριση του διοικητή του Άουσβιτς, Ρούντολφ Ες, λίγο πριν την εκτέλεσή του, βασισμένη σε στοιχεία της αυτοβιογραφίας του που κυκλοφορεί από τις Εκδόσεις Αλεξάνδρεια).

— Ποιες ταινίες ξεχωρίζετε από τις πρεμιέρες;

ΣΚ: Είμαστε περήφανοι για το γεγονός ότι το Adaptation δεν έχει ταινίες οι οποίες μόνο και μόνο «γεμίζουν το πρόγραμμα». Κάθε ταινία που θα δείτε είναι εκεί γιατί πιστεύουμε ότι αξίζει να την μοιραστούμε με το κοινό! Εγώ ξεχωρίζω το συγκλονιστικό αστυνομικό θρίλερ, “Η Σιωπή των Δέντρων” (το βιβλίο κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Διόπτρα), το τρυφερό και ανθρώπινο “Γλυκό Φασόλι”, και το LGBT friendly “Match”, με τον Patrick Stewart στην πλέον συγκλονιστική ερμηνεία της καριέρας του.

ΗΚ: Προσωπικές μου αγαπημένες, “Η Κόρη” του Simon Stone (προτεινόμενη για 9 βραβεία της Ακαδημίας Κινηματογράφου της Αυστραλίας), βασισμένη στο θεατρικό του Ερρίκου Ίψεν, «Η Αγριόπαπια», το σκοτεινό animation “Ψυχοναύτες, τα Ξεχασμένα Παιδιά” και η μυστικιστική ταινία “Τα Ορφανά του Ελ Ντοράντο”, από το ομώνυμο βιβλίο του Milton Hatoum.

ΠΣ: Σίγουρα, το συναρπαστικό coming of age “Βερολίνο Αντίο” του Fatih Akin, «Η Ανάκριση», βασισμένη στην αυτοβιογραφία του διαβόητου διοικητή του Άουσβιτς, Ρούντολφ Ες, και η ταινία με την οποία κατεβάζει αυλαία το Adaptation, η βραβευμένη στοφεστιβάλ του Karlovy Vary “Παράδοξη Ευτυχία” με τους Martina Gedeck (Οι Ζωές των Άλλων) και Ulrich Tukur (Η Λευκή Κορδέλα).

 

Η μεταφορά του θεατρικού έργου Ταιριάζει; που γράφτηκε απ’ τον Stephen Belber και παίχτηκε στο Broadway

 

H Παράδοξη Ευτυχία, βασισμένη στο ομώνυμο μυθιστόρημα της A.L. Kennedy

 

Τα Ορφανά του Ελ Ντοράντο (βασισμένη στο ομώνυμο βιβλίο του Milton Hatoum)

— Κι από τις κλασσικές ταινίες που θα προβληθούν;

ΠΣ: -Το “Οιδίπους Δήμαρχος” η κινηματογραφική μεταφορά την αριστουργηματικής απόπειρας του Gabriel García Márquez να τοποθετήσει την πασίγνωστη τραγωδία του Σοφοκλή στην Κολομβία.

ΗΚ: Το “Χιροσίμα Αγάπη Μου” του Alain Resnais. Όχι μόνο γιατί πρόκειται για ένα διαχρονικό αριστούργημα, αλλά και γιατί αυτή η προβολή είναι για μένα ο ιδανικός τρόπος να αποχαιρετήσω την Εμανουέλ Ριβά που «έφυγε» πριν από μερικές μέρες.

ΣΚ: «Η Πρωινή Περίπολος» του Νίκου Νικολαΐδη, για την τόσο ιδιαίτερη ματιά του σκηνοθέτη πάνω σε αποσπάσματα κειμένων των Raymond Chandler, Philip K. Dick, Daphne du Maurier και Herman Raucher.

 

«Η Πρωινή Περίπολος» του Νίκου Νικολαΐδη, το παράξενο σύμπαν της οποίας δομείται από κείμενα των Raymond Chandler, Philip K. Dick, Daphne du Maurier και Herman Raucher

 

Ψυχοναύτες, τα Ξεχασμένα Παιδιά (βασισμένη στο ομώνυμο graphic novel)

 

Η Σιωπή των Δέντρων (βασισμένη στο ομώνυμο βιβλίο της Mo Hayder)

*Tο Adaptation Film Festival, είναι μια συνδιοργάνωση της MoovieReel και του Οργανισμού Πολιτισμού, Αθλητισμού και Νεολαίας του Δήμου Αθηναίων.

Πληροφορίες για το πλήρες πρόγραμμα υπάρχουν στο σάιτ και στο Facebook του Adaptation.

Πηγή