«Η βία δεν λύνεται με προσευχές»

Ο Δαλάι Λάμα για την αύξηση της βίας και της τρομοκρατίας σε παγκόσμιο επίπεδο

«Βλέπουμε μια διάχυση της αιματοχυσίας του προηγούμενου αιώνα σε αυτόν τον αιώνα. Αν δοθεί περισσότερη έμφαση στη μη-βία και την αρμονία, μπορούμε να προαναγγείλλουμε μια νέα αρχή. Μόνο αν κάνουμε σοβαρές προσπάθειες για την επίτευξη της ειρήνης, δεν θα δούμε επανάληψη του χάους που γνώρισε η ανθρωπότητα κατά τον 20ο αιώνα».

«Δεν μπορούμε να λύσουμε το πρόβλημα της τρομοκρατίας μόνο μέσω των προσευχών. Είμαι Βουδιστής και πιστεύω στην προσευχή. Αλλά οι άνθρωποι δημιούργησαν αυτό το πρόβλημα, και τώρα ζητούν από τον Θεό να το λύσει. Είναι παράλογο. Ο Θεός θα έλεγε: Λύστε το μόνοι σας, γιατί εσείς το δημιουργήσατε αρχικά».

«Χρειαζόμαστε μια συστηματική προσέγγιση για να προάγουμε τις ανθρωπιστικές αξίες, όπως την ενότητα και την αρμονία. Αν αρχίσουμε να το κάνουμε τώρα, υπάρχει η ελπίδα ότι αυτός ο αιώνας θα είναι διαφορετικός από τον προηγούμενο. Είναι προς το συμφέρον όλων. Έτσι, ας δουλέψουμε για την ειρήνη μέσα στις οικογένειές μας και την κοινωνία, και να μην περιμένουμε βοήθεια από το Θεό, το Βούδα ή τις κυβερνήσεις».

Πηγή