Βασικό εισόδημα για όλους

Μετά την Φινλανδία, τον Καναδά και την Ολλανδία, η Σκοτία ασπάζεται το Βασικό Εισόδημα Δικτύου της Γης

Ένας νεαρός πολιτικός οραματίζεται μια δραστικά διαφορετική προσέγγιση σχετικά με «τον πλούτο των εθνών». Ο Σύμβουλος Ματ Kerr, ειδικός κατά της φτώχειας στο δημοτικό συμβούλιο της Γλασκώβης, διερευνά το πώς οι άνθρωποι γίνονται σκλάβοι της φτώχειας και πως μπορούν να ξεφύγουν από αυτή. Αφορμή ήταν μια συνάντηση του με τον Guy Standing, τον οικονομολόγο που ίδρυσε το Βασικό Εισόδημα Δικτύου της Γης (ΒΙΕΝ), ουσιαστικά έναν οργανισμό με σκοπό να επιδιώξει διακομματική υποστήριξη για την εξεύρεση ενός «καθολικού βασικού εισοδήματος».

Πρόκειται για τον πιο υψηλόβαθμο εν ενεργεία πολιτικό στη Βρετανία που εξετάζει μια αλλαγή τόσο ριζική, που μόλις πριν από λίγα χρόνια θεωρούνταν πέρα για πέρα αδύνατη. «Αυτήν τη στιγμή, το να υπερασπιζόμαστε ένα σύστημα που η κυβέρνηση προσπαθεί να εφαρμόσει απλά δεν είναι αρκετά καλό. Δεν δίνει σε κανέναν ελπίδα» λέει ο κύριος Kerr στον βρετανικό Guardian.

Η ιδέα του βασικού εισοδήματος είναι πως προσφέρει κάτι για όλους και λειτουργεί με την προϋπόθεση ότι τα άτομα έχουν εγγυημένη ελάχιστη τακτική πληρωμή άνευ όρων.

Ο Kerr, ο οποίος εργαζόταν ως ταχυδρόμος για 14 χρόνια, αναγνωρίζει ότι πρέπει να γίνει μεγάλη ακαδημαϊκή έρευνα για τη βαθμονόμηση των πληρωμών ανάλογα με τις ανάγκες των ανθρώπων.

Ήδη, η Φινλανδία, ο Καναδάς και η Ολλανδία, ψάχνουν κι εφαρμόζουν παρόμοια πιλοτικά προγράμματα. Η Σκωτία βλέπει στην πολυσυλλεκτική κοινωνία της Γλασκώβης ένα ιδανικό έδαφος για πειραματισμό. Το περίφημο «φαινόμενο της Γλασκώβης» βλέπει ενήλικους άνδρες στις πιο υποβαθμισμένες περιοχές της πόλης να πεθαίνουν σημαντικά νεότεροι –έως και 20 χρόνια– από ό, τι εκείνοι που προέρχονται από άλλες πόλεις της Βρετανίας και ανήκουν επίσης στην εργατική τάξη, πόλεις με παρόμοια ανισότητα και έλλειψη στον τομέα της υγείας.

Στις προσεχείς εβδομάδες μια ομάδα ακαδημαϊκών και οικονομολόγων θα αρχίσουν τα πιλοτικά σχέδια για το βιώσιμο εισόδημα στη Γλασκώβη. «Αν οι άνθρωποι έχουν ένα εγγυημένο εισόδημα, τότε ίσως να νιώσουν πιο σίγουροι και πιο ικανοί να ονειρεύονται. Έτσι ίσως να τολμήσουν στηθούν πολλές νέες μικρές επιχειρήσεις» λέει ο Kerr πράγμα που φυσικά θα είναι ωφέλιμο για τους ανθρώπους αλλά και το κράτος. Και στα δικά μας.

Γράφει η Αθηνά Λεβέντη, Πηγή