Design 51 brands σε μια έκθεση αφιερωμένη στο ελληνικό ντιζάιν

Η αφρόκρεμα του ελληνικού ντιζάιν συγκεντρώνεται σε μια μεγάλη έκθεση αυτό το Σαββατοκύριακο

Μια καινούρια, ενδιαφέρουσα και αρκετά αναγνωρίσιμη αισθητική φαίνεται να δημιουργείται από, κυρίως νέους, Έλληνες δημιουργούς. Το ελληνικό ντιζάιν και οι άνθρωποι που ασχολούνται με αυτό έχουν πάρει φόρα κι αυτό φαίνεται και από τον αριθμό των εκθετών που ολοένα αυξάνονται- φέτος έχουν φθάσει τους 51- στην εμπορική έκθεση Greek Brand New, που γίνεται αυτές τις μέρες στην Αθηναΐδα. Χρηστικά και διακοσμητικά αντικείμενα, αναμνηστικά, είδη σπιτιού, ρούχα και αξεσουάρ που σχεδιάζονται στην Ελλάδα και το μεγαλύτερο μέρος της παραγωγής τους πραγματοποιείται στη χώρα μας είναι τα κυριότερα χαρακτηριστικά των προϊόντων της έκθεσης.

“Πρόκειται για μια δυναμική αισθητική που χωρά όλες τις εκφάνσεις του ντιζάιν από την αφαιρετική σχεδίαση μέχρι το κωμικό σκίτσο. Φυσικά, υπάρχει και μια χαρακτηρισμένη ελληνική αισθητική, η οποία πηγάζει από τις παραδόσεις και την ιστορία μας, αλλά σίγουρα είναι πολύ σημαντικό κάποια στιγμή να δημιουργηθεί ένα ρεύμα το οποίο να χαρακτηρίζει τη σύγχρονη ελληνική αισθητική”, μου λένε οι διοργανώτριες της έκθεσης Έφη Γαβρήλου και Αγγέλικα Νιάρχου που για φέτος εμπλούτισαν τη δράση της έκθεσης με μια ημερίδα με θέμα Τουρισμός και ντιζάιν – Αλλάζοντας το πρόσωπο της Ελλάδας. “Το να συμβάλλουμε σ’ αυτή την αλλαγή δημιουργώντας μια νέα εγχώρια αγορά και νέες επιχειρηματικές ευκαιρίες, προωθώντας τα προϊόντα μας στο εξωτερικό είναι ένας απ’ τους βασικούς μας στόχους”, λένε οι διοργανώτριες.

Το Gis design, δημιουργήθηκε από τον Ιωάννη Σαμέλη, έναν αρχιτέκτονα και σχεδιαστή, με δημιουργικές ανησυχίες για τις σύγχρονες μεθόδους κατασκευής και με επιρροές απ την παράδοση και απ την πολιτιστική κληρονομια της Ελλάδας. Εδώ, εικονίζονται μια σειρά από εργαλεία για αυτούς που αγαπούν να περιποιούνται τα μούσια κι τα μουστάκια τους.

Tο project Cretoons ξεκίνησε στη Κρήτη το 2015 από τον Λευτέρη Παναγουλόπουλο και την Le graphic, θέλοντας να δώσουν μια σαρκαστική πινελιά στη τουριστική αγορά με τις στάμπες τους.

Τι το καινούριο έχει γίνει όμως στον χώρο του ντιζάιν στη Ελλάδα; “Πλέον οι άνθρωποι που ασχολούνται με αυτό ψάχνουν, εκπαιδεύονται, συνεργάζονται , διαγωνίζονται αναζητούν νέα υλικά και εξελίσσονται. Όλα αυτά δημιουργούν πολύ καλές βάσεις και σιγουριά ότι το μέλλον του ελληνικού ντιζάιν μπορεί να είναι θετικό.” λένε οι διοργανώτριες μόνο που εγώ έχω την αίσθηση ότι σχεδόν όλοι οι σχεδιαστές που παρουσιάζονται επικεντρώνονται στο τουριστικό ντιζάιν. Και αναρωτιέμαι γιατί; “Δεν είμαστε σίγουρες αν μπορούμε να χαρακτηρίσουμε το ντιζάιν που παρουσιάζουμε τουριστικό. Είναι εμφανής η τάση που δημιουργείται στην Ελλάδα από ανθρώπους που αποφασίζουν να παραμείνουν στη χώρα διεκδικώντας το μέλλον τους εδώ. Οι δημιουργοί θέλουν να σχεδιάσουν γι’ αυτόν τον τόπο, εμπνέονται από την ιστορία, τη μυθολογία, το τοπίο και το φως της χώρας μας κι αποφασίζουν να τα προβάλλουν μέσα από μια σύγχρονη οπτική απελευθερωμένη απ’ τις παρωχημένες αισθητικές φόρμες του παρελθόντος. Ο σχεδιασμός είναι μια εκφρασμένη ανάγκη κι απ’ ότι φαίνεται η ανάγκη των δημιουργών είναι να επαναπροσδιορίσουν την ταυτότητα της χώρας τους έτσι ώστε να τους χωράει”, εξηγούν.

Η Marmarometry είναι μία σειρά της Ξένιας Νεφέλης Βλάχου που συνδυάζει το αρχαίο ελληνικό στοιχείο με το σύγχρονο. Με πρωταγωνιστή το Ελληνικό μάρμαρο, σε αφαιρετικό ύφος και με γεωμετρικές γραμμές, συνυπάρχει αρμονικά με το ασήμι.

Η Lila Ruby King είναι μια σχεδιάστρια γεννημένη στην Αυστραλία, με βάση την Αθήνα, και διαθέτει μια γκάμα προιόντων που συμπεριλαμβάνει καρτ ποστάλ και χαρτικά είδη, τσάντες, πορτοφόλια και κοσμήματα.

Ελληνικά σύμβολα, αρχαία μνημεία, παραδοσιακές φορεσιές, αρχιτεκτονικά στοιχεία, ιστορίες και μύθοι της χώρας μας, απ την αρχαία έως τη νεότερη εποχή, ζωντανεύουν με την φρέσκια οπτική της «Ηδίστη- Greece with a twist».

Κάθε ζευγάρι γυαλιών Uglybell είναι σαν ένας καμβάς ζωγραφικής. Απεικονίζει τη ματιά του καλλιτέχνη, το μεράκι και τη φαντασία του.

Η κατασκευή των προϊόντων Loom handmade γίνεται εξ’ ολοκλήρου με τη χρήση παραδοσιακών χειροκίνητων αργαλειών, που διατηρούνται απ το 1910, και με πρόσθετη εργασία στο χέρι. Τα υλικά κατασκευής είναι μόνο φυσικά (μαλλί, βαμβάκι, κουρέλι κ.α) προερχόμενα κυρίως απ την Κρήτη.

Loom handmade

 

Η Nivo Soap σχεδιάζει και παράγει στερεά σαπούνια συνδυάζοντάς πρώτες ύλες και τεχνικές παραγωγής . Αιθέρια έλαια, ρητίνες, εκχυλίσματα, παράγοντες απολέπισης και μοναδικά αρώματα συμπληρώνουν τις φόρμουλες αυτών των μοναδικών σαπουνιών.

Τα Puzzle Forever είναι μια σειρά από παζλ με ήρωες ζωάκια και αρχικά δημιουργήθηκαν για παιδιά. Όμως η ανταπόκριση των μεγάλων έχει βάλει τους δημιουργούς σε σκέψεις.

 

Marmarometry

Το When in Greece αποτελεί ένα ταξιδιωτικό brand που σχεδιάζει και παράγει στην Ελλάδα, προιόντα με μοντέρνο σχεδιασμό και υψηλή ποιότητα.

T-shirts, σουβέρ, μαγνητάκια ψυγείου, τσάντες και σημειωματάρια που φέρνουν τα πάνω κάτω στην ελληνική μυθολογία από την The Greek Imp.

Info:

H Greek Brand New 2017 θα πραγματοποιηθεί στις 13, 14 & 15 Ιανουαρίου 2017 στον Πολυχώρο Αθηναΐς, Καστοριάς 34-36, 104 47 Αθήνα. www.athinais.com.gr
Ωράριο: 10.00 – 20.00

Πηγή